Μεσαίου μεγέθους, σε παγκόσμια κλίμακα, είναι το κοίτασμα που εντοπίστηκε στη θέση “Γλαύκος” στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, καθώς σύμφωνα με την πρώτη γεώτρηση της ExxonMobil, προσδιορίζεται στα 5-8 τρισ. κυβικά πόδια, δημιουργώντας νέα ενεργειακά δεδομένα, όχι τόσο αυτόνομα, όσο συνδυαστικά με τα κοιτάσματα στην “Δελφύνη” και την “Αφροδίτη”. Παράλληλα όμως, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις και για τη γεωοικονομική και γεωπολιτική αναβάθμιση της Κύπρου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα υποχωρήσουν ή ότι θα ενισχυθούν οι πιέσεις από την Τουρκία.
Με δεδομένο μάλιστα ότι απαιτείται και δεύτερη -επιβεβαιωτική- γεώτρηση στον Γλαύκο, η οποία συνήθως περιορίζει τις προσδοκίες που δημιουργεί η αρχική, ως προς το μέγεθος του κοιτάσματος, υπάρχει επαρκής χρόνος για πολιτικές διεργασίες, καθώς ο παγκόσμιος μέσος όρος έναρξης άντλησης υπολογίζεται τα 4-7 έτη από την πρώτη γεώτρηση.
Δυο μήνες μετά την έναρξη εργασιών εντός του τεμαχίου 10 η κυπριακή κυβέρνηση και ExxonMobil ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα από τις γεωτρήσεις σε Γλαύκο και Δελφυνη. Για τον δεύτερο στόχο ο υπουργός Ενέργειας ανακοίνωσε πως εντοπίστηκε στήλη ΦΑ 133 μέτρων και βάση των αναλύσεων εκτιμάται ότι πρόκειται για ταμιευτήρα αρίστης ποιότητας
Είμαστε ενθαρρυμένοι από το αποτέλεσμα, θα περάσουμε τους επόμενους μήνες αναλύοντας τα αποτελέσματα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil κ. Aspray.
«Θα δούμε και μελλοντικές προοπτικές που αναπτύσσονται». Δεν έχουν αποκλειστεί προτάσεις ακόμη και για μεταφορά ΦΑ μέσα από την Κυπριακή Δημοκρατία, σημείωσε. Οι επόμενοι μήνες θα αφιερωθούν στην ανάλυση δεδομένων. Πρέπει να δούμε πολλαπλούς παράγοντες όπως η ποιότητα.
«Το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι να μην βρεις κάτι. Τώρα είναι επιτυχία που βρήκαμε και σε σχέση με τα ευρήματα και δεν υπάρχουν τεμάχια που μπορεί να συναντήσει κανεις με τέτοια ποσότητα. Δεν είμαστε εστιασμένοι στο 10 μόνο αλλά την ευρύτερη περιοχή. Το 2020 θα συνεχιστούν οι εργασίες. Είναι μια καταπληκτική εξέλιξη για όλη την Κύπρο», σημείωσε ο κ. Λακκοτρύπης. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανακάλυψη εντός της ΑΟΖ και τους επόμενους μήνες όπως ανέφερε ο κ. Λακκοτρύπης θα εκτιμηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η ποσότητα ΦΑ. Ο υπουργός Ενέργειας ανακοίνωσε επίσης πως στην πρώτη γεώτρηση στον στόχο «Δελφυνη» δεν εντοπίστηκε ποσότητα ΦΑ.
Στα γενικότερα ζητήματα που αφορούν το δυναμικό του τεμαχίου 10, οι δυο γεωτρήσεις έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα. Από πλευράς εταιρείας αφήνεται ανοιχτό νέων ερευνητικών γεωτρήσεων. Σύμφωνα με πηγές κοντά στις εργασίες, η πρώτη γεώτρηση περιόρισε κάποιους αρχικούς στόχους που υπήρχαν στο 10 και την ίδια ώρα η δεύτερη επιτυχημένη, όπως λέγεται, αναβάθμισε κάποιους άλλους.