Το φιλορωσικό κόμμα των Σοσιαλιστών κέρδισε, όπως αναμενόταν, τις εκλογές στη Μολδαβία, με ποσοστό ωστόσο αρκετά χαμηλότερο απ’ όσο προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις, ενώ αρκετά υψηλότερα από τις προσδοκίες κινήθηκε ο φιλοευρωπαϊκός συνδυασμός, με αποτέλεσμα όμως η χώρα να βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο, καθώς κανένα κόμμα δεν μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Μέχρι τώρα κυβερνούσε το Δημοκρατικό Κόμμα PDM με τη συνεργασία του φιλοευρωπαϊκού συνασπισμού, ACUM.
Τώρα που το φιλορωσικό PSRM κέρδισε τις εκλογές, η δημιουργία κυβέρνησης είναι ένα μάλλον απίθανο ενδεχόμενο, που συνεπάγεται, όπως έχει προβλέψει ήδη ο φιλορώσος πρόεδρος της Μολδαβίας, Ιγκόρ Ντοντόν, νέες εκλογές εντός των επομένων μηνών.
Το PSRM έλαβε 31,35%, μετά την καταμέτρηση των 98,13 τοις εκατό των ψηφοδελτίων, ενώ ακολούθησε το πολιτικό μπλοκ ACUM (NOW) που συγκροτήθηκε από δύο φιλοευρωπαϊκά κόμματα – το Κόμμα Δράσης και Αλληλεγγύης, το ΠΑΣ και η Πλατφόρμα Αξιοπρέπειας και Αλήθειας, η PPDA – λαμβάνοντας 26,16%.
Τρίτο ήρθε το κυβερνών κόμμα, Δημοκρατικό Κόμμα της Μολδαβίας, PDM, με 24%, ακολουθούμενο από το Κόμμα Ilan Shor με 8,44%.
Η Μολδαβία έχει ένα μικτό πολιτικό σύστημα με 50 έδρες που αποδίδονται με βάση τα αποτελέσματα τηων εκλογών και 51 που κατανέμονται σε μονοεδρικές περιφέρειες.
Στην κατανομή μονοεδρικών περιφερειών το Δημοκρατικό Κόμμα,, PDM κέρδισε 15 έδρες, το φιλορωσικό PSRM 12, το ACUM 9, το Ilan Shor 1, ενώ δύο έδρες πέρασαν σε ανεάρτητους βουλευτές, υπάρχουν όμως ακόμα κάποιες περιφέρειες που δεν έχουν ολοκληρώσει την καταμέτρηση.
Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας την Κυριακή, δεκάδες λεωφορεία με περισσότερους από 30.000 εκλογείς ήρθαν από την αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας, σε ελεγχόμενο από την κυβέρνηση της Μολδαβίας έδαφος, για να ψηφίσουν.
Το PSRM και το κυβερνών PDM αλληλοκατηγορούνται για εξαγορά ψήφων και τρομοκρατία, υποβάλλοντας σχετικές αναφορές στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.
Η φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση που εκπροσωπήθηκε από το μπλοκ ACUM εν τω μεταξύ έκανε λόγο για πολλές παραβιάσεις ου εκλογικού νόμου από τους αντιπάλους τους, ακόμα και για δωροδοκία ψηφοφόρων.
Μετά την ολοκλήρωση των δημοσκοπήσεων, η Promo-LEX, η μεγαλύτερη επιρροή ΜΚΟ στο Κισινάου, ανέφερε πάνω από 500 περιστατικά εκλογικής απάτης.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου υπήρξε εκτεταμένη προπαγάνδα από τη Ρωσία, μέσω fake news και κοινωνικών δικτύων, με αποτέλεσμα το Facebook να αναγκαστεί να κατεβάσει αρκετές σχετικές σελίδες