Τη στιγμή που το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα ανασυντίθεται, καθώς σειρά εθνικών, κοινωνικών και οικονομικών ζητημάτων θέτουν κοινωνία και κόμματα σε διαδικασία επαναξιολόγησης σχέσεων, ευνοείται η ανάδειξη νέων προσώπων και πολιτικών σχηματισμάτων, που ασχέτως της μέχρι τώρα πορείας τους, αποκτούν δυναμική εξαιτίας των συγκυριών και της επικαιρότητας.
Γράφουν Νίκος Αρβανίτης – Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το φαινόμενο Κυριάκος Βελόπουλος, ο πρώην Βουλευτής του ΛΑ.ΟΣ που τώρα είναι πρόεδρος του κόμματος Ελληνική Λύση, το οποίο -σύμφωνα με δημοσκοπήσεις- είναι πολύ πιθανό να συμμετέχει στη νέα Βουλή που θα προκύψει μετά τις εκλογές. Πολιτικά, ο σχηματισμός αυτός κινείται στο χώρο της συντηρητικής Δεξιάς φθάνοντας μέχρι την ακροδεξιά, επιδιώκοντας να παίξει ρόλο της χριστιανικής-φιλορωσικής πατριωτικής αντιπρότασης.
Ο προσδιορισμός αυτός, θέτει αυτομάτως τον Κυριάκο Βελόπουλο απέναντι από τη Νέα Δημοκρατία, τον Πάνο Καμμένο και τον Γιώργο Καρατζαφέρη, παραδοσιακούς εκφραστές της τάσης, αυτής, που σε αυτή τη φάση φαίνεται να υπολείπονται σε εκτόπισμα και ειδικό βάρος της Ελληνικής Λύσης.
Η εικόνα για τον Κυριάκο Βελόπουλο και την Ελληνική Λύση, όπως αυτή δημιουργείται από ορισμένα δημοσιεύματα media, είναι αποσπασματική, ενώ η υποτίμησή του, ως τάση, εξαιτίας του μη-ορθού πολιτικά λόγου που χρησιμοποιεί, στερεί ουσιώδη δεδομένα από την ανάλυση των πολιτικών και κοινωνικών τάσεων, οδηγώντας ενδεχομένως σε λανθασμένες ερμηνείες των εξελίξεων.
Με τη χρήση δεδομένων του PaloPro, τη διεξοδική ματιά των αναλυτών, την αξιολόγηση των πληροφοριών από δημοσιεύσεις και την επαναξιολόγηση του συνόλου των πληροφοριών, επιχειρείται η καταγραφή του φαινομένου ανάδειξης μιας νέας δύναμης στο πολιτικό σκηνικό, καθώς αυτή αναδύεται, ο προσδιορισμός της δυναμικής και ο τρόπος με τον οποίο προωθείται.
Το query «Κυριάκος Βελόπουλος» κατέγραψε στο ελληνικό διαδίκτυο σύμφωνα με το σύγχρονο εργαλείο PaloPro για Web & Social Listening και Analytics 723 συνολικές αναφορές για τη χρονική περίοδο 10 – 22 Φεβρουαρίου 2018. Το Twitter που συγκεντρώνει και τις περισσότερες αναφορές εμφανίζεται να είναι η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που καθορίζει και τις τάσεις του διαδικτύου για το υπό εξέταση query. Ταυτόχρονα τα συναισθήματα των αναφορών εμφανίζουν στην πλειοψηφία τους ουδέτερα συναισθήματα, ενώ παρατηρείται και ένα σημαντικό ποσοστό θετικών συναισθημάτων.
Θεματολογία
Η θεματολογία για την υπό εξέταση περίοδο σύμφωνα με τα Main Topics του PaloPro επικεντρώθηκε στις ακόλουθες αναφορές:
- Tο πολιτικό βαρόμετρο της Public Issue που δίνει στην Ελληνική Λύση ποσοστό 3%.
- Το θέμα που δημιουργήθηκε από την παρουσία του Κυριάκου Βελόπουλου στην εκπομπή του Αιμίλιου Λιάτσου στο Kontra24 με αφορμή το σχόλιό το ότι: «δεν είναι προδότες οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έδωσαν το Όνομα της Μακεδονίας».
- Την αναφορά που αποδίδει στον Κυριάκο Βελόπουλο ότι πουλούσε επιστολές του Ιησού Χριστού.
- Σχολιασμοί για το πως ο Κυριάκος Βελόπουλος επηρεάζει τις ισορροπίες στην ιδεολογική γραμμή από τη συντηρητική δεξιά μέχρι την ακροδεξιά.
Συμπεράσματα
Η ανάλυση περιεχομένου (ποιοτικά δεδομένα) PaloPro δείχνει ότι ο Κυριάκος Βελόπουλος έχει τη δυνατότητα διείσδυσης σε ένα πολυσυλλεκτικό κοινό, χριστιανικών αξιών και εθνικιστικών απόψεων που εκτείνεται από τη συντηρητική δεξιά μέχρι την ακροδεξιά. Αναλυτικότερα:
- Η ανάλυση περιεχομένου δείχνει ότι ο Βελόπουλος προσεγγίζει και ένα επιπέδου συντηρητικό κοινό σε αντίθεση με άλλους κομματικούς σχηματισμούς που κινούνται στο χώρο της συντηρητικής και άκρας δεξιάς και παρουσιάζουν διείσδυση σε χαμηλά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας.
- Κάποιοι χρήστες των Social Media θεωρούν ότι η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών αποτέλεσε μια ευκαιρία για τον Κυριάκο Βελόπουλο να αποκτήσει μια δυναμική και να αυξήσει την κοινωνική διείσδυσή του.
- Χρήστες των Social Media προσάπτουν στον Κυριάκο Βελόπουλο ότι εκμεταλλεύεται τα εθνικιστικά αντανακλαστικά της διαδικτυακής κοινής γνώμης χρησιμοποιώντας και fake news.
- Χρήστες των Social Media εκτιμούν ότι ο Κυριάκος Βελόπουλος είναι χαρισματικός, επικοινωνιακά και ότι αναπτύσσει μια πολυσχιδή στρατηγική χρησιμοποιώντας ένα δίκτυο ενημέρωσης που περιλαμβάνει Social Media, ιστοσελίδες, τηλεόραση και βιβλία.
- Η ανάλυση περιεχομένου δείχνει ότι ο Κυριάκος Βελόπουλος με την εκπομπή του «Κόντρα και Ρήξη» καθώς και με το δελτίο ειδήσεων στον τηλεοπτικό σταθμό ALERT προσφέρει εναλλακτική ενημέρωση από τα συστημικά τηλεοπτικά μέσα καθώς αναδεικνύει μια θεματολογία που δεν την προσεγγίζουν τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, λόγω ύφους και περιεχομένου..
- Η ανάλυση περιεχομένου δείχνει ότι ο Κυριάκος Βελόπουλος απευθύνεται σε ένα κοινό που αντιτίθεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, έχει βαθιές χριστιανικές ρίζες, είναι επιρρεπές σε “προφητείες” και σε αστικούς μύθους και πιστεύει ότι η σωτηρία για την Ελλάδα θα έρθει από το «ξανθό γένος», δηλαδή τη Ρωσία.
- Η ανάλυση περιεχομένου δείχνει ότι ο Κυριάκος Βελόπουλος εμφανίζει ιδιαίτερη διείσδυση στη Μακεδονία.
- Ένας αριθμός χρηστών Social Media (αρνητικά συναισθήματα) επιτίθεται στο Κυριάκο Βελόπουλο κατηγορώντας τον για κινδυνολογία περί εθνικών θεμάτων και θεωρίες συνωμοσιολογίας.
- Η ανάλυση περιεχομένου με βάση τις αναφορές των θετικών συναισθημάτων δείχνει ότι το διαδικτυακό κοινό που ακολουθεί τον Κυριάκο Βελόπουλο δεν φαίνεται να επηρεάζεται από τις επικρίσεις που ο ίδιος δέχεται.
- Ο Κυριάκος Βελόπουλος, σύμφωνα με την ανάλυση περιεχομένου, έχει καταφέρει με τις μορφές εναλλακτικής ιατρικής που προωθεί (π.χ αρθρίτιδα) να διεισδύσει σε ένα κοινό ηλικιωμένων, το οποίο μπορεί να είναι εν δυνάμει ψηφοφόροι του.
- Κάποιοι χρήστες θεωρούν ότι η Ελληνική Λύση θα καταφέρει να εισέλθει στο κοινοβούλιο όταν γίνουν εκλογές και αναρωτιούνται το πως θα άλλαζαν οι ισορροπίες αν αποφασίζονταν μια κοινή κάθοδος Βελόπουλου, Καρατζαφέρη, Δ. Καμμένου, Μπαλτάκου, Κρανιδιώτη.
- Κάποιοι χρήστες του διαδικτύου θεωρούν ότι η Ελληνική Λύση προσελκύει και έναν αριθμό συντηρητικών ψηφοφόρων από τη Νέα Δημοκρατία καθώς δεν έχει καταφέρει να πείσει για τις προθέσεις της στο Μακεδονικό, παρά τις συνεχείς επικρίσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Συμφωνία των Πρεσπών.
________________________
*Ο Νίκος Αρβανίτης είναι Content Director της Palo Services. Είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι από το 1994 και αναγνωρισμένος αναλυτής της περιοχής των Βαλκανίων στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων. Συνεργάζεται με διεθνή ειδησεογραφικά, βαλκανικά και ελληνικά μέσα (υπήρξε και διευθυντής του σερβικού Ekonomist). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Εγκληματολογίας και Ποινικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 12 βιβλία του σε σερβική, αγγλική και ελληνική γλώσσα.
*Ο Γιώργος Πρωτόπαπας είναι Sr. Data Analyst της Palo Services. Είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος. Άρχισε τη δημοσιογραφία στην εφημερίδα «Επενδυτής» (2000 -2014). Αρθρογραφεί από το 2012 στο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία και συνεργάζεται με διάφορα διεθνή και ελληνικά ψηφιακά μέσα. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστήμιου Kent. Με τη ιδιότητα του διεθνολόγου έχει μιλήσει και σε διεθνή συνέδρια στο εξωτερικό. Έχει παρακολουθήσει πιστοποιημένα courses και seminars για Digital Media, Social Media Strategies, Digital Marketing & Advertising.
Οι δυο είναι συγγραφείς του βιβλίου «In social MEDIA RES» που με βάση το λογισμικό Palo Pro αποκωδικοποιεί το περιεχόμενο των Social Media και των ψηφιακών μέσων για σημαντικά θέματα της επικαιρότητας.
Auditor’s note: Η αξιολογική θέση που διατυπώνει επί των ποιοτικών και ποσοτικών δεδομένων και της αναλυτικής προσέγγισης. τρίτος αξιολογητής που προέρχεται από το Crisis Labs, ο οποίος περιλαμβάνει στην ανάλυση και άλλα στοιχεία που προκύπτουν, ακόμα και εκτός πεδίου της συγκεκριμένης έρευνας.