Άκρως αποκαλυπτική για την παραοικονομία, τη φοροδιαφυγή και την κατάσταση που επικρατεί στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δίνει έρευνα που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου για λογαριασμό της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών, ενώ η γραφηματική απεικόνιση από τη Statista αναδεικνύει πτυχές που αν και γνωστές δεν είχαν προσδιοριστεί στη συνείδηση της κοινής γνώμης ως προς τις επιπτώσεις τους.
Έτσι, από τα στοιχεία προκύπτει ότι αν και το ποσοστό της φοροδιαφυγής έχει υποχωρήσει 12-16% από το 2009, παραμένει ωστόσο αρκετά υψηλό, καθώς εν συνόλω, το 2015 φαίνεται να έχουν απολεσθεί έσοδα 824 δισ. ευρώ(!). Ποσό, που όπως αναφέρει η έρευνα, είναι πολύ υψηλότερο από τις υπολογιζόμενες απώλειες της νόμιμης φοροαποφυγής των επιχειρήσεων, που υπολογίζονται στα 50-190 δισ.
Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στο infographic είναι ο πιο ρεαλιστικός υπολογισμός της απώλειας φορολογικών εσόδων, εξαιτίας της φοροδιαφυγής και ανέρχεται μεταξύ 750 και 900 δισ. ευρώ, σε πανευρωπαϊκή κλίμακα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει όμως οι χώρες που καταγράφει ένταση το φαινόμενο, τόσο σε απόλυτους αριθμούς, όσο και σε συγκριτική βάση ως προς το ΑΕΠ. Έτσι, με μια πιο κοντινή ματιά διαπιστώνεται ότι η Ιταλία, η Γερμανία και η Γαλλία, ηγούνται σε απόλυτα νούμερα, ενώ η Δανία βρίσκεται στην κορυφή της φοροδιαφυγής, καθώς υπολογίζεται ότι η παραοικονομία ανέρχεται στο 47% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ ακολουθούν το Βέλγιο και η Αυστρία.
Όπερ σημαίνει, ότι οι χώρες που μονίμως υποδεικνύουν και νουθετούν τον ευρωπαϊκό νότο, βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, χάνοντας έσοδα που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ουσιωδώς το κοινωνικό κράτος.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η Ελλάδα φέρεται να έχασε κρατικά έσοδα 19,9 δισ. το 2015, λόγω της φοροδιαφυγής, ποσό που αναλογούσε τότε στο 14% του ΑΕΠ, εντός δηλαδή του ευρωπαϊκού μέσου όρου, αλλά που σύμφωνα με την Κομισιόν έχει περιοριστεί αισθητά έως σήμερα.