Διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς αλλά με στόχο τον πρόεδρο Μίλο Τζουγκανοβιτς εκδηλώνονται κάθε εβδομάδα στο Μαυροβούνιο, προκαλώντας ανησυχία για ενδεχόμενη προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας, η οποία έγινε, μόλις, δεκτή στο NATO και κινείται σε ευρωπαϊκή τροχιά.
Οι διαδηλώσεις, όπως έχει επισημάνει εγκαίρως το Crisis Monitor, συμπίπτουν με αντίστοιχες στην Αλβανία και τη Σερβία, κάτι που αν και δεν είναι πρωτόγνωρο στα Βαλκάνια, εξαιτίας χρόνιας υπανάπτυξης και της διαφθοράς, εν τούτοις προκαλεί προβληματισμό, τώρα, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη ευρύτερες διεργασίες, οι οποίες εμπίπτουν στον γεωπολιτικό και γεωοικονομικό-ενεργειακό ανταγωνισμό ΗΠΑ, NATO και ΕΕ με τη Ρωσία. Τις ανησυχίες για την ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου αποσταθεροποίησης των Βαλκανίων εντείνει η δημιουργία trend “Βαλκανική Άνοιξη” στα social media.
Οι διαδηλώσεις στο Μαυροβούνιο φαίνεται ότι υποκινούνται από ένα άτυπο μέτωπο διανοουμένων, ΜΚΟ και πολιτικών ακτιβιστών και εστιάζουν στην ανάγκη παραίτησης του επί 30 συναπτά έτη προέδρου της χώρας, Μίλο Τζουγκάνοβιτς, τον οποίο κατηγορούν για τη φτώχεια και την ανέχεια που βιώνει μεγάλο μέρος του πληθυσμού.
Οι κινητοποιήσεις, ιδωμένες ad hoc δεν προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία, αν όμως τοποθετηθούν στο πλαίσιο των Βαλκανίων, συνυπολογιστεί η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος πριν από δύο χρόνια, η ταυτόχρονη κλιμάκωση αντίστοιχων κινημάτων σε γειτονικές χώρες, τότε είναι περισσότερο από προφανές, ότι υπάρχει συγκεκριμένη ατζέντα.
Οι διαδηλωτές διέσχισαν την πρωτεύουσα, Ποντγκόριτσα, φωνάζοντας «Κλέφτης ο Μίλο» και με πανό, που έγραφαν: «Δεν υπάρχει άλλο έγκλημα», «Επανάσταση» και «Είμαστε το κράτος».
Το άτυπο μέτωπο που υποκινεί τις διαδηλώσεις έχει δημιουργήσει και trend στο twitter #Odupri se! [Αντιστέκομαι!], εντείνοντας την αίσθηση ότι πρόκειται για συγκεκριμένο playbook.
Εκτός από τον Ντζουκάνοβιτς, οι διαδηλωτές απαίτησαν την παραίτηση του Ανώτατου Εισαγγελέα, Ίβιτσα Στάνκοβιτς, και του γενικού εισαγγελέα για το οργανωμένο έγκλημα Milivoje Katnic.
Κατηγορούν τους ανώτερους αξιωματούχους του νόμου ότι αγνοούν τα αποδεικτικά στοιχεία και δεν διώκουν καταφανή διαφθορά στις τάξεις του εσωτερικού κύκλου του Τζουκάνοβιτς.
Η κινητοποίηση του Σαββάτου ήταν η τρίτη σερί, ενώ ακολούθησε την αποκάλυψη των φωτογραφιών και των εγγράφων που φαίνεται να εμπλέκουν κορυφαίους αξιωματούχους στην απόκτηση ύποπτων κεφαλαίων για το κυβερνών κόμμα, το Δημοκρατικό Κόμμα των Σοσιαλιστών, DPS.
Ένα βίντεο κλιπ από το 2016 εμφανίστηκε τον Ιανουάριο στον οποίο έδειξε ο Ντούσκο Κνέζεβιτς, πρόεδρος του Atlas Group με έδρα το Μαυροβούνιο, που εμφανίζεται να παραδίδει στον τότε δήμαρχο της Ποντγκόριτσα Σλάβολιούμπ Στεϊβόβιτς ένα φάκελο που περιείχε, όπως έγινε αργότερα γνωστό 100.000 δολάρια.
Οι Βρυξέλλες ζήτησαν απτά αποτελέσματα στην καταπολέμηση της διαφθοράς σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, ως μία από τις βασικές προϋποθέσεις για την πρόοδο προς την ένταξη στην ΕΕ.