Ένα ακόμη, σημαντικό, βήμα στην κατεύθυνση της ενεργειακής αναβάθμισης της Ελλάδας, στο πλαίσιο της γεωοικονιμικής-ενεργειακής στρατηγικής που αναδεικνύεται σε συνεκτικό κρίκο για τα Βαλκάνια, σηματοδοτεί η έγκριση της Άδειας Εγκατάστασης για το ελληνικό τμήμα του Έργου του Διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB).
Η Άδεια Εγκατάστασης αποτελεί ορόσημο, μετά την ήδη εκδοθείσα Απόφαση για την Εγκατάσταση και Διαδρομή στην Ελλάδα, καθώς και την αντίστοιχη Άδεια Κατασκευής που εκδόθηκε στη Βουλγαρία το 2017. Η Απόφαση για την Άδεια Εγκατάστασης αποτελεί προαπαιτούμενο για την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών του αγωγού στην Ελλάδα και έρχεται σε συνέχεια της απόκτησης των αναγκαίων χώρων για την κατασκευή του Μετρητικού Σταθμού στην περιοχή της Κομοτηνής.
Η Άδεια για το Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ), η οποία αναμένεται να εκδοθεί από την Ελληνική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2019, αποτελεί το τελευταίο αδειοδοτικό βήμα πριν την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών του αγωγού.
Σημειώνεται ότι η ΔΕΠΑ Α.Ε. συμμετέχει στην εταιρεία ICGB AD, η οποία έχει αναλάβει την ανάπτυξη του Έργου IGB, μέσω της θυγατρικής της Εταιρίας ΥΑΦΑ Ποσειδών Α.Ε., όπου η ΔΕΠΑ συμμετέχει ισομερώς με την Ιταλική Edison.
Το έργο θα λάβει και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 39 εκατ. ευρώ, από το πρόγραμμα «Καινοτομία και Ανάπτυξη» 2014-2020, μετά από αίτηση της αναδόχου κοινοπραξίας.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η πρόσθετη χρηματοδότηση αποτελεί βασικό βήμα για την υλοποίηση του έργου και απαραίτητο όρο για την ανταγωνιστικότητά του.
Το έργο του Ελληνο-Βουλγαρικού Διασυνδετήριου Αγωγού αποτελείται από έναν αγωγό μήκους περίπου 182 χλμ. (εκ των οποίων 31 χλμ. βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας), καθώς και τις αναγκαίες υποστηρικτικές εγκαταστάσεις (Μετρητικοί Σταθμοί, βανοστάσια, Κέντρο Λειτουργίας). Με σημείο εκκίνησης την Κομοτηνή, ο αγωγός θα καταλήγει στη Stara Zagora αντίστοιχα, συνδέοντας τα δίκτυα Φυσικού Αερίου Ελλάδος και Βουλγαρίας, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα της αντίστροφης ροής (reverse flow).
Προβλέπεται η μεταφορά ποσοτήτων φυσικού αερίου της τάξης των 3 δισ. κυβ. μέτρων φυσικού αερίου (φ. α.) ετησίως, με δυνατότητα αύξησής τους στα 5 δισ. κυβ. μέτρα φ. α. ετησίως με την κατασκευή Σταθμού Συμπίεσης.