Τους τόνους προς την Ουάσιγκτον ανεβάζει η Μόσχα, επ αφορμής της αναστολής εφαρμογής της συνθήκης INF από τις ΗΠΑ και τις επισκέψεις υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματούχων σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης, που επεκτείνεται η παρουσία του NATO, χωρίς ωστόσο να μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ευρύτερης γεωγραφικά αντιπαράθεσης.
Ο Βλάντιμιρ Πούτιν σε μια προσπάθεια να επιστήσει την προσοχή των ΗΠΑ και της διεθνούς κοινότητας στην τροπή που μπορούν να λάβουν οι εξελίξεις, αν δεν ανακοπεί η επέκταση του NATO στην Ανατολή, απείλησε με νέα “κρίση πυραύλων”, η οποία εκδηλώθηκε το 1962 στην Κούβα.
Αν και διεθνώς θεωρείται ότι η προειδοποίηση του Πούτιν εστιάζεται στο δραστικό πεδίο της INF, μια πιο προσεκτική εξέταση των ενεργών μετώπων δείχνει ότι θα μπορούσε να αναφέρεται και στις εξελίξεις στη Βενεζουέλα, όπου η Ρωσία στηρίζει ενεργά τον Νικολάς Μαδούρο, τον οποίο οι ΗΠΑ επιχειρούν, με κάθε τρόπο να ανατρέψουν.
Με δεδομένη τη σκληρή αντιπαράθεση στη Βενεζουέλα, όπου η Ρωσία διαθέτει ήδη βάση και ρόλο, ενώ οι ΗΠΑ κλιμακώνουν τις πολύπλευρες πιέσεις για την αποσταθεροποίηση του Μαδούρο, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο οι δηλώσεις Πούτιν να απαντούν -εμμέσως πλην σαφώς- στις δηλώσεις Τραμπ που καλεί τον στρατό να στηρίξει τον αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρο Χουάν Γκουαϊδό.
Σε κάθε περίπτωση, όμως οι αναφορές σε καταστάσεις του Ψυχρού Πολέμου αποτελεί μια σαφή ένδειξη της διολίσθησης του επιπέδου της διεθνούς ασφάλειας, ενώ ο κόσμος δεν περιορίζεται στους δύο πόλους, όπως τότε, αλλά είναι πολυπολικος, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους κινδύνους που μπορεί να ανακύψουν.
Αν μάλιστα συμπεριληφθούν στην εικόνα, η χειραφετημένη Ευρώπη και η Κίνα που αλλάζει το γεωστρατηγικό της δόγμα, τότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι κινήσεις ΗΠΑ Ρωσίας, μπορεί να δώσουν χώρο επέκτασης σε άλλους παίχτες και να δημιουργήσουν συνθήκες αποσταθεροποίησης, καθώς θα απειλείται πλέον ενεργά η αναδιάρθρωση σφαιρών επιρροής.
Πριν από τις επίμαχες δηλώσεις, αργά χθες το βράδυ σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο Πούτιν είχε στείλει από το ρωσικό κοινοβούλιο σαφές μήνυμα ότι η Μόσχα θα απαντήσει σε οποιαδήποτε κίνηση των ΗΠΑ να αναπτύξουν νέους πυραύλους πλησιέστερα στη Ρωσία εγκαθιστώντας τους δικούς της πυραύλους πλησιέστερα στις ΗΠΑ ή αναπτύσσοντας ταχύτερους πυραύλους ή και τα δύο.
Για πρώτη φορά ο Πούτιν επεκτάθηκε στην προειδοποίησή του, λέγοντας πως η Ρωσία μπορεί να αναπτύξει υπερηχητικούς πυραύλους σε πλοία και υποβρύχια που θα παραμονεύουν έξω από τα αμερικανικά χωρικά ύδατα, αν η Ουάσιγκτον κάνει κινήσεις για να αναπτύξει μέσου βεληνεκούς όπλα στην Ευρώπη.
«Μιλάμε για υποβρύχια ή πλοία επιφανείας. Και μπορούμε να τα βάλουμε, δεδομένης της ταχύτητας και του βεληνεκούς (των πυραύλων μας) σε ουδέτερα ύδατα. Επιπλέον δεν είναι στάσιμα, κινούνται και θα πρέπει να τα βρουν», δήλωσε ο Πούτιν, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε την προηγούμενη προειδοποίηση του Πούτιν ως προπαγάνδα, λέγοντας πως έχει στόχο να αποσπάσει την προσοχή από το γεγονός ότι η Μόσχα, όπως υποστηρίζει η Ουάσιγκτον, παραβιάζει τη Συνθήκη για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μέσου Βεληνεκούς (INF).
Η συμφωνία, η οποία απαγορεύει στη Ρωσία και στις ΗΠΑ να εγκαθιστούν μικρού και μέσου βεληνεκούς χερσαίους πυραύλους στην Ευρώπη, πνέει τα λοίσθια αυξάνοντας τις πιθανότητες μιας νέας κούρσας των εξοπλισμών ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τη Μόσχα. Ο Πούτιν έχει δηλώσει πως δεν θέλει μια κούρσα των εξοπλισμών με τις Ηνωμένες Πολιτείες, προσθέτοντας πάντως πως δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να δράσει, αν η Ουάσιγκτον αναπτύξει νέους πυραύλους στην Ευρώπη, μερικοί από τους οποίους λέει πως θα μπορούν να πλήξουν τη Μόσχα μέσα σε 10 με 12 λεπτά.
Ο Πούτιν δήλωσε πως η ναυτική απάντησή του σε μια τέτοια κίνηση θα σημάνει πως η Ρωσία θα μπορεί να πλήξει τις ΗΠΑ ταχύτερα απ’ ό,τι οι ανεπτυγμένοι στην Ευρώπη αμερικανικοί πύραυλοι θα μπορούν να πλήξουν τη Μόσχα, επειδή ο χρόνος πτήσης τους θα είναι βραχύτερος.