Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται οι αλβανικές αρχές, καθώς η αντιπολίτευση που έχει ξεκαθαρίσει ότι επιδιώκει με κάθε τρόπο την ανατροπή της κυβέρνησης Ράμα, διοργανώνει νέα διαδήλωση σήμερα, πριν καταλαγιάσει η ένταση από τα βίαια επεισόδια που προκλήθηκαν στην πορεία του Σαββάτου, όταν οργανωμένες ομάδες επιχείρησαν να καταλάβουν το πρωθυπουργικό γραφείο στα Τίρανα.
Ένδειξη της ραγδαίας κλιμάκωσης της πολιτικής αντιπαράθεσης αποτελεί και η μαζική παραίτηση των 43 βουλευτών που διαθέτει το κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα, κίνηση καινοφανής ακόμα και τα αλβανικά κοινοβουλευτικά χρονικά, όπου το κοινοβούλιο έχει πολλάκις εργαλειοποιηθεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης επιχειρούν να πατήσουν πάνω στο έδαφος που δημιούργησε το φοιτητικό κίνημα, μεταλλάσσοντας ουσιωδώς το διακύβευμα και επιχειρώντας να δημιουργήσουν μέτωπο κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, εγκαλώντας τον πρόσφατα εκλεγέντα Ράμα, ως άνθρωπο της μαφίας. Παράλληλα, ο Ράμα βρίσκεται σε διαρκή αντιπαράθεση και με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Ιλίρ Μέτα, ο οποίος αντιδρά και προκαλεί έμφραγμα στη λειτουργία της κυβέρνησης, μπλοκάροντας ακόμα και τον διορισμό υπουργών.
Η αστυνομία έχει ανακοινώσει ότι για τη διαδήλωση θα αναπτύξει περίπου 1.200 αστυνομικούς στα Τίρανα, με στόχο να προλάβει ενδεχόμενη εκτροπή της κατάστασης, ενώ προειδοποίησε τους δημοσιογράφους να φορούν αντιασφυξιογόνες μάσκες.
“Από τις πληροφορίες που συλλέχθηκαν από ορισμένες υπηρεσίες, γνωρίζουμε ότι η βία ενθαρρύνεται”, ανέφερε η αστυνομία, στέλνοντας μήνυμα τόσο στην αντιπολίτευση όσο και διεθνώς.
“Υπάρχει ένας στόχος να καταλάβετε βίαια το κοινοβούλιο χρησιμοποιώντας βία κατά του προσωπικού που είναι υπεύθυνο για την προστασία αυτού του θεσμού”, αναφέρεται στη δήλωση.
Το σκηνικό που αναφέρει η αστυνομία ότι δημιουργείται δεν απέχει όμως πολύ από τις καταγγελίες του προέδρου της ελληνικής Βουλής, για σχέδιο κατάληψης του κτιρίου του Κοινοβουλίου, εντείνοντας τους φόβους και τις υποψίες ότι πρόκειται για τη δράση των ίδιων εξωγενών παραγόντων.
Οι εξελίξεις στην Αλβανία έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση τόσο της ΕΕ όσο και των ΗΠΑ, που κάνουν λόγο για αντιδημοκρατικές κινήσεις και κοινοβουλευτική εκτροπή, σε ανακοινώσεις τους, υποδεικνύοντας με σαφήνεια ότι τα γεγονότα υποκινούνται από άλλους παράγοντες.