Τον πολιτικό κίνδυνο και τις καθυστερήσεις στους σχεδιασμούς για την αντιμετώπιση του ζητήματος των κόκκινων δανείων ως βασικά εμπόδια για την έξοδο των ελληνικών τραπεζών στις αγορές, εντοπίζει με έκθεσή της η HSBC, χαρακτηρίζοντας παράλληλα βιώσιμους τους στόχους για μείωση NPE’s-NPL’s και επισημαίνοντας, ότι σε κάθε περίπτωση, η νέα νομοθεσία θα είναι πιο φιλική για τράπεζες.
Οι αναλυτές επισημαίνουν την έλλειψη λεπτομερειών, για τα εν εξελίξει σχέδια μείωσης NPL’s και αναπροσαρμογής του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη διαχείριση και πώληση κόκκινων δανείων στην Ελλάδα. Η HSBC ανάγει το θολό τοπίο σε ανασταλτικό παράγοντα για την είσοδο επενδυτών στις τράπεζες, γεγονός που αναγκάζει τον οίκο αν και βλέπει θετικές προοπτικές να αναπροσαρμόσει επί τα χείρω τις τιμές-στόχους.
Συγκεκριμένα, για την Alpha Bank η τιμή-στόχος μειώνεται στο 1,95 ευρώ ανά μετοχή από 2,43 ευρώ προηγουμένως, για τη Eurobank στο 0,79 ευρώ από 1,25 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα στα 2,40 ευρώ από 2,90 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς στο 1,14 ευρώ από 3,20 ευρώ προηγουμένως.
Όπως επισημαίνει η HSBC, με τις διάφορες προτάσεις πολιτικής, τα αναθεωρημένα σχέδια για τις μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις (NPEs) και τα πολυάριθμα αντικρουόμενα μηνύματα ως προς τις θεμελιώδεις τάσεις και τις θεσμικές απαιτήσεις, η επενδυτική περίπτωση των ελληνικών τραπεζών μοιάζει με «παζλ».
Έτσι, ενώ αξιολογεί θετικά τις προοπτικές που αναδύονται μέσα από τη νομοθεσία, επισημαίνει ότι οι πιέσεις για εμπροσθοβαρή μείωση των κόκκινων δανείων θα μπορούσαν να ανασχέσουν οφέλη που καταγράφονται από την αναδιάρθρωση των λειτουργικών μοντέλων και τα κέρδη από το νέο χαρτοφυλάκιο δανείων.
Η HSBC, εκτιμά πως η σχεδιαζόμενη μείωση των NPEs θα έχει ουδέτερη μακροοικονομική επίπτωση, καθώς οι αυξητικές εποπτικές πιέσεις επηρεάζουν αρνητικά την προσφορά και ζήτηση πιστώσεων. Εκτιμά παράλληλα, πως η πρόσφατες προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβληματικών assets (σ.σ. τα σχέδια ΤΧΣ και ΤτΕ) είναι απίθανο να βοηθήσουν σε τίποτε άλλο από το να λειτουργήσουν ως δικλείδα ασφαλείας ή δυνητικός επιταχυντής υπό καλύτερους οικονομικούς όρους.
Αντίθετα, υποστηρίζει ότι τα τρέχοντα σχέδια για μείωση των NPEs που έχουν καταστρώσει και προωθούν οι τράπεζες είναι αποτελεσματικά και πιθανότατα θα παραμείνουν κοστοβόρα, όμως η HSBC θεωρεί πως είναι εφαρμόσιμα. Θεωρεί επίσης πως δεν είναι πιθανό να υπάρξουν αυξητικές εποπτικές απαιτήσεις, όσο οι τράπεζες υλοποιούν τους στόχους που έχουν τεθεί.
Οι αναλυτές της HSBC επισημαίνουν επίσης ότι το κόστος που θα έχει για τις τράπεζες η πρόταση του ΤΧΣ για κρατικές εγγυήσεις επί των senior ομολόγων των τιτλοποιήσεων NPLs, σημαίνει πως θα ήταν καλύτερα να απέχουν. Παράλληλα, το πρόγραμμα θα δημιουργούσε δυνητικά παθητικό για το κράτος.
Η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για χρηματοδοτούμενη από τον αναβαλλόμενο φόρο «bad bank» θα άφηνε τις τράπεζες με χαμηλότερα επίπεδα ΝPEs, όμως δεν θα ήταν προς όφελος των τραπεζών, κατά την εκτίμηση της HSBC. Οι δείκτες NPEs θα παρέμεναν υψηλά, μια αδύναμη κεφαλαιακή θέση θα χρειαζόταν και πάλι ενίσχυση και ο αναβαλλόμενος φόρος και πάλι θα αντιστοιχούσε σε σημαντικό μέρος της κεφαλαιακής θέσης.
Πρακτικά, γράφει η HSBC, οι ρυθμιστικές αλλαγές και εγκρίσεις που θα απαιτηθούν σε συνδυασμό με το εκλογικό ημερολόγιο του τρέχοντος έτους σημαίνουν πως δεν είναι πιθανό τα σχέδια να ενεργοποιηθούν σύντομα. Καθώς δε οι τράπεζες προχωρούν τα δικά τους σχέδια, τα προαναφερθέντα προγράμματα μπορεί να ξεπεραστούν από την πραγματικότητα.
Ωστόσο, η HSBC κρίνει θετικά την εθελοντική τους βάση και θεωρεί πως, αν αλλάξουν οι οικονομικοί όροι, τότε τα σχέδια αυτά μπορεί να ενεργήσουν αργότερα ως επιταχυντής, επιτρέποντας στις τράπεζες να εξομαλύνουν πλήρως τους ισολογισμούς γρηγορότερα από τη στοχοθεσία.