Την έναρξη της διαδικασίας εξόδου στις αγορές φαίνεται ότι σηματοδοτεί, με συνέντευξή του στο οικονομικό δίκτυο CNBC, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, καθώς χρονικά συμπίπτει με σειρά γεγονότων που προλειαίνουν το έδαφος, ενώ ο ίδιος αναφέρθηκε στα σχέδια για μείωση των NPL’s-NPE’s κατά 50 δισ. μέχρι το 2021.
Η συνέντευξη του Χρήστου Μεγάλου στο οικονομικό δίκτυο CNBC φέρει από μόνη της αυξημένο ειδικό βάρος, καθώς είναι σαφής ένδειξη ανοίγματος στη διεθνή επενδυτική κοινότητα, γεγονός που επιδέχεται πολλών ερμηνειών. Επικρατέστερη, εκδοχή, είναι αυτή της προετοιμασίας το εδάφους για έξοδο στις αγορές, ενώ ακολουθεί η προσέλκυση funds για πωλήσεις κόκκινων δανείων.
Χρονικά, η συνέντευξη του επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς στο CNBC, ακολουθεί το ράλι της μετοχής, στο ευρύτερο πλαίσιο ανάκαμψης του Χρηματιστηρίου, την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση για NPL’s, κεφαλαιακή ενίσχυση και νόμο “Κατσέλη”, την αποστολή του σχεδίου στη DG Comp και την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.
Οι συγκυρίες αυτές διαμορφώνουν ένα ιδιαίτερα θετικό πλαίσιο για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες αναζητούν παράθυρο ευκαιρίας για την άντληση κεφαλαίων από τις αγορές, έτσι ώστε να εδραιώσουν ένα νέ ο δίαυλο επικοινωνίας με τους επενδυτές και να αποδείξουν στις εποπτικές αρχές ότι είναι σε θέση να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα, όσον αφορά στην προσέλκυση κεφαλαίων.
Από την άλλη πλευρά, όμως, συμπίπτει με νέο γύρο σκανδαλολογίας και εκλογολογίας στην Ελλάδα που αν και δεν αφορά άμεσα τις συστημικές τράπεζες, εν τούτοις δύναται να επιβαρύνει το εύθραυστο επενδυτικό κλίμα.
Σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει τις θετικές προοπτικές και την εικόνα των διοικήσεων απέναντι στους επενδυτές, ο Χρήστος Μεγάλου, ανέφερε ότι υπήρξε «σημαντική βελτίωση» στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, ωστόσο επισήμανε ότι:
«θα ήθελα να δω ακόμα περισσότερα στη μείωση του ποσού των NPLs στους ισολογισμούς των τραπεζών».
Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς έκανε επίσης αναφορά στη συμφωνία για μείωση των NPL;s-NPE’s, δηλώνοντας ότι:
«Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μέχρι το 2021 κατά 50 δισ. ευρώ. Τα 50 δισ. ευρώ είναι σχεδόν το 28% του ΑΕΠ αυτής της χώρας. Είναι ένα σημαντικό ποσοστό σε σχέση με το πραγματικό ποσό που παράγει αυτή η χώρα. Θα ήθελα να το δω να συμβαίνει και θα ήμουν πολύ ευτυχής, αν μπορέσουμε να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους».
Στην περίπτωση της Πειραιώς, ο στόχος είναι να μειωθούν τα NPLs κατά 15 δισ. ευρώ το 2021. Το 2018 τα «κόκκινα» δάνεια είχαν μειωθεί κατά 5 δισ. ευρώ, όπως σημείωσε ο κ. Μεγάλου.
«Όσο περισσότερα όπλα έχουμε στο οπλοστάσιό μας για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα τόσο το καλύτερο», σημείωσε ο κ. Μεγάλου, αναφερόμενος στις περαιτέρω πρωτοβουλίες της Τράπεζας της Ελλάδος και του υπουργείου Οικονομικών.
Όπως επισήμανε ο ίδιος, υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον από διεθνή funds για αγορά ελληνικών NPLs.
«Είχαμε καταστάσεις όπου τα funds ανταγωνίζονταν και στη διαδικασία του ανταγωνισμού έπρεπε να πληρώσουν σημαντικά χρηματικά ποσά στη διαδικασία του due diligence, για να μπορέσουν να υποβάλουν προσφορά για τα assets αυτά. Είμαστε πολύ ευτυχείς κατ’ αρχάς για την πώληση αυτών των δανείων, για το επίπεδο του ανταγωνισμού και το επίπεδο δραστηριότητας που βλέπουμε στην αγορά NPLs. Τολμώ να πω πως μία από τις πιο ενδιαφέρουσες κατηγορίες asset στην Ελλάδα αυτές τις ημέρες είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στη χώρα», κατέληξε.
Σε κάθε περίπτωση, η συνέντευξη Μεγάλου φαίνεται να ανοίγει ένα νέο κύκλο εξωστρέφειας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, με στόχο την άντληση κεφαλαίων, παρά το εύφλεκτο πολιτικά και γεωπολιτικά σκηνικό που έχει δημιουργηθεί. Αν μάλιστα συνυπολογιστούν οι προσπάθειες του ΟΔΔΗΧ για νέα έξοδο του Δημοσίου στις αγορές, τότε φαίνεται οι τράπεζες και ιδιαίτερα η Πειραιώς ετοιμάζονται να ακολουθήσουν και να επωφεληθούν από το πλαίσιο τη δυναμική που δημιουργηθεί για τους τίτλους του ελληνικού Δημοσίου.