Η Γερμανία έπραξε τα δέοντα, σε συμβολικό τουλάχιστον επίπεδο, για την ώρα, τιμώντας τους πρωθυπουργούς Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας με το βραβείο Ewald von Kleist: Ειρήνη μέσω διαλόγου, για τη Συμφωνία των Πρεσπών, κίνηση που αυτόνομα δεν σημαίνει τίποτα, αλλά αν τοποθετηθεί στο κατάλληλο γεωπολιτικό και γεωοικονομικό κάδρο, τότε αποκτά ειδικό βάρος ικανό να οδηγήσει τις αλλαγές στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
Οι συνθήκες που έχουν πλέον διαμορφωθεί στις διατλαντικές σχέσεις, όπως αυτές αντικατοπτρίζονται στο πεδίο της πολιτικής και της οικονομίας, σε μια σειρά από μέτωπα, ξεκινώντας από τη Συρία και το Ιράν και φτάνοντας μέχρι τον Nord Stream 2, τις τράπεζες και τις τεχνολογικές, καθιστούν σαφές ότι, οι εκ Βερολίνου αναλαμβανόμενες πρωτοβουλίες δεν μπορούν παρά να φέρουν το βάρος αυτό, εξαναγκάζοντας τη Γερμανία να εγκαταλείψει την πολιτική του οικονομικού πειθαναγκασμού της Ευρώπης, αναλαμβάνοντας ρόλο ενεργητικού ηγέτη, με υποστηρικτικές πολιτικές.
Ως εκ τούτου, η βράβευση, δεν αποτελεί επισφράγιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά ενδεχομένως την “ανάληψη της πολιτικής” ευθύνης για τις εξελίξεις που δρομολογούνται στα Βαλκάνια, σε μια περίοδο έντονου γεωπολιτικού ανταγωνισμού ΗΠΑ-Ρωσίας και υπό την απειλή της κινεζικής επέλασης.
Η απονομή βραβείου -του πρώτου- στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ για τη Συμφωνία των Πρεσπών, που επαναφέρει τη Βόρεια Μακεδονία σε ευρωατλαντική τροχιά, περιορίζει την επιρροή της Μόσχας και θέτει τις βάσεις για ένα νέο γεωοικονομικό και ενεργειακό πλέγμα, αποτελεί -ίσως- τη μοναδική και κορυφαία έκφραση γερμανικής ηγεσίας τα τελευταία χρόνια. Αν μάλιστα συνυπολογιστεί η προσπάθεια Γερμανίας, Γαλλίας και ΕΕ για τη χαλιναγώγηση της κινεζικής βουλιμίας για τα Βαλκάνια, ως βραχίονα για πρόσδεση στην Ευρώπη, τότε οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται και το νέο πλαίσιο που ενεργοποιείται αποτελεί το πλέον καθοριστικό βήμα για την διασφάλιση του αναπόδραστου της προοπτικής και δυναμικής της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Τοποθετημένη στο γεωοικονομικό και ενεργειακό πλαίσιο, η βράβευση Τσίπρα-Ζάεφ καθιστά σαφές στον αμερικανικό παράγοντα ότι οι αγωγοί που διέρχονται από τις δύο χώρες και προορίζονται για να μεταφέρουν αέριο στα Βαλκάνια και την κεντρική Ευρώπη, τελούν υπό τη γερμανική και ευρωπαϊκή έγκριση και συνεπώς, θα βιώνουν τον αντίκτυπο ενδεχόμενων τριβών για τον Nord Stream 2.
Γεωπολιτικά, η απονομή του βραβείου έρχεται τη στιγμή που κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις σε Αλβανία, Σερβία και ενώ το Κόσοβο με στρατιωτική παρέλαση ανήμερα της 11ης επετείου της ανεξαρτησίας του, σηματοδοτεί την μετατροπή της KSF σε τακτικό στρατό.
Η βράβευση… ως τελετή
«Το βραβείο απονέμεται σε δύο εταίρους που επέδειξαν θάρρος για να λύσουν ένα μακροχρόνιο πρόβλημα με τον ενδεδειγμένο τρόπο, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στις χώρες τους».
Με αυτά τα λόγια του πρωθυπουργού της Βαυαρίας και προέδρου της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης Μάρκους Ζέντερ ξεκίνησε το Σάββατο βράδυ η εκδήλωση απονομής του φετινού βραβείου της Διάσκεψης για την Ασφάλεια στο Μόναχο στους πρωθυπουργούς της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ. Με το βραβείο η Διάσκεψη τιμά τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Αν και η Άγκελα Μέρκελ φαίνεται, συγκριτικά με τις προκλήσεις, να έχει πετύχει αρκετά, η Γερμανία, δεν έχει καταφέρει να ηγηθεί της Ευρώπης, αλλά περιοριζόταν, άλλοτε φοβικά και ενοχικά και άλλοτε ελλείψει βούλησης, στην οικονομική ηγεμονία της Ευρώπης.
Το διακύβευμα για τη Γερμανία φαίνεται ότι έγκειται στην προετοιμασία του εδάφους για την διαμόρφωση της εταιρικής και συμμαχικής σχέσης τόσο της χώρας όσο και της ΕΕ με τα Βαλκάνια, ενώ την ίδια στιγμή, μοιάζει να δράττεται της ευκαιρίας για να στείλει μήνυμα κυριαρχίας στην Ουάσιγκτον.
Μιλώντας, στην απονομή του βραβείου, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ ως «πραγματικούς ευρωπαίους ηγέτες» επειδή «επέλεξαν το δρόμο του συμβιβασμού και του σεβασμού» προκειμένου να πετύχουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής των Βαλκανίων αλλά και της Ευρώπης.
Πρόκειται για τον «ευρωπαϊκό τρόπο» επίλυσης των προβλημάτων τόνισε ο Γερμανός ΥΠΕΞ.
Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Διάσκεψης Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, το βραβείο Ewald von Kleist απονέμεται στους δύο πρωθυπουργούς «για την εξαιρετική συμβολή τους στην επίλυση της μακροχρόνιας διαμάχης ανάμεσα στις δύο χώρες.»
Στις παρεμβάσεις τους τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Ζάεφ υποστήριξαν την αναγκαιότητα της πρωτοβουλίας που ανέλαβαν για την επίλυση του ονοματολογικού. Και οι δύο κατ’ επανάληψη επικαλέστηκαν την ιστορική σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών. Το βασικό μήνυμα που θέλησε να στείλει ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν ότι
«ιστορία δεν γράφεται από εκείνους που κωλυσιεργούν, από εκείνους οι οποίοι φοβούνται και τρέμουν μπροστά στις αλλαγές. Η Ιστορία, αντιθέτως, γράφεται από εκείνους που τολμούν να επιφέρουν αλλαγές και να σταθούν, παρά τις αντιδράσεις, στη σωστή πλευρά της Ιστορίας».
Από την πλευρά του ο Ζόραν Ζάεφ κατ’ επανάληψη αναφέρθηκε στο πολιτικό ρίσκο που ανέλαβαν με τον κ. Τσίπρα όταν ξεκίνησαν την πρωτοβουλία επίλυσης του ονοματολογικού και ότι και οι δύο ήταν έτοιμοι να θυσιάσουν ακόμη και το πολιτικό τους μέλλον. Πάντως, δήλωσε αισιόδοξος πως και οι δύο θα καταφέρουν να ανακτήσουν το πολιτικό κύρος που ενδεχομένους έχουν χάσει. Μιλώντας προηγουμένως με το πρακτορείο ΙΝΒΑ ο κ. Ζάεφ ανακοίνωσε την πρώτη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια εντός των επόμενων δύο μηνών. Στη συνέχεια θα επισκεφτεί ο ίδιος την Αθήνα με κυβερνητικό αεροσκάφος στο οποίο θα γράφει «Βόρεια Μακεδονία». Με αυτό τον τρόπο θέλει να δείξει στους Έλληνες ότι ή άλλη πλευρά τηρεί τη συμφωνία και ότι θέλει φιλικές σχέσεις με την Ελλάδα.