if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Trump-effect και QE βυθίζουν σε σοκ την Ευρωζώνη

Σε συναγερμό για τις επιπτώσεις της εξόδου από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έχει τεθεί η ΕΚΤ, καθώς η επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας αποδεικνύεται μεγαλύτερη από την αρχικά εκτιμηθείσα, κυρίως λόγω εξωγενών παραγόντων, αλλά χωρίς ακόμα να μπορεί να αποτιμηθεί πλήρως ο αντίκτυπος της αλλαγής νομισματικής πολιτικής.

Υπό την πίεση της ανάσχεσης των ρυθμών ανάπτυξη, των εμπορικών, πολιτικών και γεωπολιτικών εντάσεων και ενόψει των ευρωεκλογών, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα επαναξιολογήσει την κατάσταση και τις προοπτικές στην ευρωπαϊκή αγορά πιστώσεων.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος, Πήτερ Πράετ, στην γερμανική οικονομική εφημερίδα, Boersen-Zeitung, η συρρίκνωση της πίστης μπορεί να επιδεινώσει τις συνθήκες στην ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία αποδεικνύεται πιο ευάλωτη απ’ ότι ανέμεναν οι αναλυτές.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Ο Πράετ επισήμανε ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί τη μετάβαση των τραπεζών στο νέο μοντέλο νομισματικής πολιτικής, ζήτημα που θα συζητήσει στην επόμενη σύνοδο, τον Μάρτιο, το διοικητικό συμβούλιο.

Μακροσκοπικά, η επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας, παρατεταμένη αναιμία της Γαλλίας, η τεχνική ύφεση στην Ιταλία αποτελούν ενδείξεις ότι τα πολιτικά σοκ είχαν ισχυρότερες και πιο επίμονες επιπτώσεις στις οικονομίες της ζώνης του ευρώ, ιδιαίτερα καθώς η ΕΚΤ τερμάτισε το QE, αφαιρώντας ρευστότητα από τις αγορές και ανεβάζοντας το ρίσκο και την αποτίμησή του.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version