Οι ΗΠΑ αποχωρούν από τη Συρία και διαμορφώνουν το έδαφος για να το πράξουν με τις λιγότερες επικοινωνιακές και πολιτικές απώλειες, καθώς η εκδοχή της πλήρους ήττας του Ισλαμικού Κράτους, αν και απέχει από την πραγματικότητα, βολεύει τη Ρωσία, η οποία νιώθει απελευθερωμένη και έτοιμη να εμπεδώσει την πλήρη κυριαρχία της στην περιοχή.
Σύμφωνα με την επικρατούσα, όμως, εκδοχή, το Ισλαμικό Κράτος, από αυτό-αποκαλούμενο χαλιφάτο, το οποίο κάποτε απλωνόταν από τη Συρία μέχρι το Ιράκ, έχει καταλήξει πλέον «παγιδευμένο» σε ένα μικρό κομμάτι γης ανάμεσα στα σύνορα των δύο χωρών.
Το τελευταίο οχυρό του «καταρρέοντος χαλιφάτου» είναι η μικρή πόλη Μπαγκούζ, έκτασης μόλις 700 τ.μ., η οποία βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Ευφράτη.
Εκατοντάδες μαχητές της οργάνωσης, περικυκλωμένοι από δυνάμεις που αναμένουν να ανακηρύξουν το τέλος της, κρύβονται ανάμεσα στους περίπου 1.000 αμάχους, τους οποίους κρατάνε ομήρους στην πόλη.
Τους τελευταίους δύο μήνες οι κουρδικές δυνάμεις στη Συρία είχαν αφήσει έναν «ανοικτό διάδρομο», ώστε να μπορούν να αποχωρούν με ασφάλεια οι κάτοικοι της περιοχής.
Επειδή, όμως η οριστική ήττα του Ισλαμικού Κράτους απέχει, η προοπτική αποχώρησης των ΗΠΑ από τη Συρία, αγχώνει όχι μόνο τους Κούρδους, αλλά και τους Ευρωπαίους, οι οποίοι φοβούνται αναζωπύρωση των μετώπων εξαιτίας της βουλιμίας της Τουρκίας και την διάθεσης Ρωσίας και Άσαντ να επανακτήσουν τον πλήρη έλεγχο της χώρας.
Αυτό που ακόμα παραλείπεται σε όλα τα δημοσιεύματα, είναι ο διαφορετικός ορισμός, προσδιορισμός και διαχωρισμός των τρομοκρατικών ομάδων από τη συριακή αντιπολίτευση, καθώς Ουάσιγκτον, Μόσχα-Δαμασκός και Άγκυρα υιοθετούν ριζικά διαφορετικές προσεγγίσεις, αιτία που δεν επέτρεψε ποτέ την επίτευξη συμφωνίας κοινής δράσης.
Εδώ και εβδομάδες οι εναπομείναντες μαχητές του ISIS πολεμούν απεγνωσμένα για το μικρό κομμάτι γης που τους έχει απομείνει. Ανάμεσα τους βρίσκονται και υψηλόβαθμα στελέχη της οργάνωσης, οι οποίοι κρατούν ομήρους τους άμαχους πολίτες σε μία τελευταία κίνηση «απελπισίας», προσπαθώντας να καθυστερήσουν την εισβολή.
Έτσι, σύμφωνα με την αμερικανική εκδοχή, οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ISIS, έχουν βρει πλέον τελευταίο καταφύγιο στα εδάφη που βρίσκονται στα σύνορα Συρίας και Ιράκ. Στην προσπάθεια τους να ανακαταλάβουν κάποιες από αυτές τις περιοχές οι τζιχαντιστές πολέμησαν με κάθε μέσο, χρησιμοποιώντας βομβιστές αυτοκτονίας, αλλά και γυναίκες μαχήτριες.
Βέβαια, αρκετοί αναλυτές δεν μοιράζονται τον ενθουσιασμό του Φουράτ, προειδοποιώντας ότι ο ISIS αποτελεί ακόμα σοβαρή απειλή, τονίζοντας ότι οι δυνάμεις της οργάνωσης θα μπορούσαν να ανασυνταχθούν μέσα σε έξι μήνες αν σταματήσουν να πιέζονται.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι περισσότεροι από 1.000 μαχητές εγκατέλειψαν τη Συρία και πέρασαν στα βουνά και τις ερήμους του δυτικού Ιράκ μέσα στους τελευταίους έξι μήνες, παίρνοντας μαζί τους και περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με πληροφορίες του CNN.
Ο Τραμπ, επιχειρεί να χρησιμοποιήσει τον φόβο και την ανασφάλεια που γεννά η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία, για να δημιουργήσει κενό εξουσίας το οποίο θα εξαναγκαστούν να το καλύψουν οι Ευρωπαίοι ή το NATO, σενάρια που και στις δύο περιπτώσεις θα αναγκάσουν τη Γερμανία και τη Γαλλία να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες.