Με την κοινοβουλευτική εκτροπή φλερτάρει η Αλβανία, καθώς οι βουλευτές του δεξιού Δημοκρατικού Κόμματος παραιτήθηκαν μαζικά, σε μια προσπάθεια να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση Ράμα, κεφαλαιοποιώντας παράλληλα τα κέρδη από το φοιτητικό κίνημα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αντιπολίτευση φαίνεται να βρίσκεται πίσω από το βίαιο ξέσπασμα των διαδηλωτών, χθες, που επιτέθηκαν στην αστυνομία και επιχείρησαν να εισβάλλουν στο πρωθυπουργικό μέγαρο στα Τίρανα.
Ο ηγέτης του κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα, σε μια προσπάθεια να κερδίσει τις εντυπώσεις και να αποδυναμώσει τον Έντι Ράμα, δήλωσε ότι δεν βλέπει κανένα λόγο να παραμείνει σε ένα κοινοβούλιο που έχει προκύψει “μέσω των ψήφων του οργανωμένου εγκλήματος και της μαφίας”.
Ωστόσο, η κίνηση αυτή, από μόνη της, δεν επαρκεί για να ρίξει την κυβέρνηση, καθώς το Δημοκρατικό Κόμμα ελέγχει μόλις 43 από τις 140 έδρες του Κοινοβουλίου. Ωστόσο, με την κίνηση αυτή, με το φοιτητικό κίνημα να βράζει και τον Ράμα να βρίσκεται σε μόνιμη αντιπαράθεση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Ιλίρ Μέτα, η αντιπολίτευση προσδοκά να εξαναγκάσει τον Ράμα να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, υπό τη διογκούμενη κοινωνική πίεση.
Το σύστημα κλειστών καταλόγων της Αλβανίας ορίζει ότι εάν υπάρξει κενή θέση στο κοινοβούλιο, η εντολή μεταβαίνει στην επόμενη γραμμή στον αντίστοιχο κατάλογο των κομμάτων.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν χρησιμοποιήσει προηγουμένως κοινοβουλευτικά μποϊκοτάζ ως εργαλείο της έσχατης λύσης, αλλά η παραίτηση από τις έδρες, συνολικά, αποτελεί νέα τροπή για την πολιτική παράδοση της χώρας.
Το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ένταξη, το οποίο κέρδισε 19 έδρες στις τελευταίες εκλογές, δήλωσε ότι στηρίζει τις θέσεις που διατύπωσε ο Μπασά, αλλά δεν έχει διευκρινίσει ακόμη αν θα υιοθετήσει την ίδια πρακτική.