Με εθνικιστική έξαρση επιχειρεί το Κόσοβο να υπερβεί την πολιτική κρίση που βιώνει εξαιτίας της διαφωνίας προέδρου και πρωθυπουργού επί του σχεδίου εξομάλυνσης σχέσεων με τη Σερβία, γιορτάζοντας την 11η επέτειο ανεξαρτησίας με την πρώτη στρατιωτική παρέλαση, θέλοντας έτσι να καταστήσει αμετάκλητη τη μετεξέλιξη της Kosovo Security Force από δύναμη ταχείας αντίδρασης σε τακτικό στρατό.
Ο εορτασμός της 17ης Φεβρουαρίου ξεκίνησαν με μια επίσημη συνάντηση της κυβέρνησης με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Ραμούς Χαραντινάι, που ακολούθησε την πανηγυρική συνεδρίαση του Κοινοβουλίου.
Σηματοδοτώντας την 11η επέτειο της ανερξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, η KSF παρέλασε, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, αφού το κοινοβούλιο επέκτεινε τις αρμοδιότητές του τον περασμένο Δεκέμβριο για να δημιουργήσει μια νομική βάση για τη μετατροπή της σε τακτικό στρατό.
Η πρώην Αλβανική πρώην επαρχία της Σερβίας δήλωσε ανεξαρτησία το 2008. Ωστόσο, η Σερβία δήλωσε ότι ποτέ δεν θα αναγνωρίσει την κρατική υπόσταση του Κοσσυφοπεδίου, απαντώντας έτσι στην υπαναχώρηση της Πρίστινας από σειρά συμφωνηθέντων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και στην επιβολή 100% στις εισαγωγές από τη Σερβία και τη Βοσνία.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, 116 κράτη αναγνωρίζουν το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητο κράτος.
Ωστόσο, η Σερβία, η Κίνα, η Ρωσία και πέντε μέλη της ΕΕ – η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ισπανία, η Ρουμανία και η Σλοβακία, δεν αναγνωρίζουν το Κόσοβο.
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι στους εορτασμούς για την ανεξαρτησία του Κοσόβου παρέστη και ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, τη στιγμή που και αυτός αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας, καθώς πιέζεται από συγκρούσεις με τον πρόεδρο και το φοιτητικό κίνημα.