Τρεις μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, τις οποίες ο Σαλβίνι και οι όμοιοί του θα επιχειρήσουν να αναδείξουν ως τη μεγάλη νίκη των ευρωσκεπτικιστών έναντι των ευρωπαϊστών, ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας και επικεφαλής της Λέγκας (τ. Λέγκα του Βορρά), βασίζεται στους ψήφους των Πέντε Αστέρων, με τους οποίους συγκυβερνά (αλλά θέλει ν’ αδειάσει, μετά τις ευρωεκλογές) για να αποφύγει την παραπομπή σε δίκη, για το θέμα της στέρησης προσωπικής ελευθερίας προσφύγων και μεταναστών, όταν απέκλεισε τα ιταλικά λιμάνια για πλοίο που μετέφερε μετανάστες.
Αυτή, όμως, δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η μόνη υπόθεση που αντιμετωπίζει ο Σαλβίνι, καθώς το κόμμα του, καταδικάστηκε για κακοδιαχείριση και διασπάθιση ευρωπαϊκών πόρων, με αποτέλεσμα δικαστήριο να αποφασίσει τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων του κόμματος, ύψους 49 εκατ.
Όλα αυτά, ενώ η φημολογία για νέες εκλογές στην Ιταλία πριν το καλοκαίρι, οργιάζει, καθώς ο Σαλβίνι, φαίνεται ότι επιδιώκει την κεφαλαιοποίηση κερδών που καταγράφει στις δημοσκοπήσεις και προσδοκά στις ευρωεκλογές, έτσι ώστε να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στην κυβέρνηση, ή ακόμα και να συγκυβερνήσει.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό, ο Σαλβίνι αναμένεται να διασωθεί αύριο, καθώς πριν την ψηφοφορία στη Βουλή, τα μέλη των Πέντε Αστέρων θα ψηφίσουν στο διαδίκτυο αν επιθυμούν ή όχι την παραπομπή του σε δίκη.
Όλα δείχνουν ότι η πλειοψηφία των μελών των Πέντε Αστέρων δεν θα ταχθεί τελικά υπέρ της παραπομπής σε δίκη του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι με αφορμή την απόφασή του, τον περασμένο Αύγουστο, να παραμείνουν στο πλοίο που τους διέσωσε 177 πρόσφυγες και μετανάστες.
Το πλαίσιο αυτό δημιουργεί επαρκή χώρο πολιτικών διεργασιών, καθώς οι Πέντε Αστέρες προστατεύοντας τώρα τον Σαλβίνι, διατηρούνται μεν στην κυβέρνηση, αποσοβούν ένα σκάνδαλο και διατηρούν τον έλεγχο. Ο Σαλβίνι, από την πλευρά του, αποφεύγει επικίνδυνες εξελίξεις που θα ξεκινούσαν με την παραπομπή σε δίκη και τη στιγμή που τα κεφάλαια του κόμματός του είναι δεσμευμένα, ενόψει μάλιστα ευρωεκλογών.
Είναι, ωστόσο, αβέβαιο, αν και σε ποιό βαθμό η θέση που θα λάβουν τώρα οι Πέντε Αστέρες, μπορεί να αποτρέψει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες μετά τις ευρωεκλογές με πρόταση του ίδιου του Σαλβίνι, ο οποίος επιδιώκει μεγαλύτερη εξουσία.
Πάντως, αν ή Λέγκα βγει τόσο ενισχυμένη από τις ευρωεκλογές που θα δικαιολογεί πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ή ακόμα και άτυπη αναδιάταξη ισορροπιών στο εσωτερικό της κυβέρνησης, τότε το ενδεχόμενο νέας και μεγαλύτερης σύγκρουσης με το διευθυντήριο των Βρυξελλών, είναι βέβαιο.
Η υπόθεση
Σχεδόν επί μια εβδομάδα ο υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της Λέγκα είχε απαγορεύσει στους πρόσφυγες στο πλοίο Diciotti να αποβιβαστούν στο λιμάνι της Κατάνιας όπου είχε καταπλεύσει το πλοίο. Το πιθανότερο είναι ότι τα Πέντε Αστέρια θα προτιμήσουν ωστόσο να μην θέσουν σε κίνδυνο τη συνοχή της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε, λίγους μήνες πριν τις κρίσιμες για την συγκυβέρνηση ευρωεκλογές. Κανείς σε αυτή τη φάση δεν επιθυμεί μια κυβερνητική κρίση πριν καλά καλά αρχίσει η προεκλογική εκστρατεία.
Την ίδια στιγμή η κεντροαριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος δεν έχει βρει, ακόμη, έναν νέο αρχηγό, ο οποίος να μπορέσει να ξαναδώσει στο κόμμα μια δυναμική παρουσία στο πολιτικό στερέωμα της χώρας. Όσο για την κεντροδεξιά η υπεροχή του Ματέο Σαλβίνι, δείχνει να είναι απόλυτη. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι περιορίζεται στο να διαπιστώνει ότι το κόμμα του δεν ξεπερνά το 10% στην πρόθεση ψήφου και κατηγορεί τους Ιταλούς ότι «έχουν χάσει τα λογικά τους». Τα δε Πέντε Αστέρια, θέλουν, πρώτα απ’ όλα, να σταματήσουν να χάνουν ποσοστά στις δημοσκοπήσεις και να προσεγγίσουν εκ νέου, ει δυνατόν, το 30%, μέχρι τις ευρωεκλογές.
Κυβέρνηση Κόντε με «δίχτυ ασφαλείας»
Κατά συνέπεια, είναι πολύ πιθανό να υποστηρίξουν ότι ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών δεν ευθύνεται για στέρηση ατομικής ελευθερίας σε μετανάστες και πρόσφυγες. Αδίκημα για το οποίο τον κατηγορούν οι δικαστικοί της Κατάνης στην Σικελία. Ο αρχηγός των «πεντάστερων» Λουίτζι Ντι Μάιο θα επιμείνει, όπως όλα δείχνουν, ότι το σύνολο των αποφάσεων για την απαγόρευση αποβίβασης των μεταναστών ελήφθη από κοινού στο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Κόντε.
Μέχρι τώρα, βέβαια, η πάγια θέση του κινήματος που ίδρυσε ο Μπέπε Γκρίλο, ήταν ότι οι πολιτικοί πρέπει να κρίνονται πάντα από την δικαιοσύνη, χωρίς κανένα «δίχτυ ασφαλείας». Προς το παρόν όμως ο κύριος στόχος δείχνει να είναι η υπεράσπιση της κυβέρνησης έτσι ώστε να μην μπορέσει ο Σαλβίνι να μετατραπεί σε «πολιτικός μάρτυρας» και να μην μπει σε πειρασμό να γίνει ο νέος ηγέτης της συντηρητικής παράταξης.