Ανησυχία για τη βιωσιμότητα της διαδικασίας επαναπροσέγγισης και των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που συμφωνήθηκαν στη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν στην Άγκυρα και εξειδικεύτηκαν από τους υπουργούς Άμυνας στις Βρυξέλλες , γεννά το νέο μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο την Παρασκευή.
Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ καταγράφηκαν συνολικά 39 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου από δύο σχηματισμούς F-16, εκ των οποίων τα τέσσερα οπλισμένα. Επίσης δραστηριότητα ανέπτυξαν και τέσσερα κατασκοπευτικά CN-235, τα οποία χρησιμοποιεί η Τουρκία για παρεμβολές στις επικοινωνίες και παρακολουθήσεις συγκεκριμένων στόχων στα ελληνικά νησιά. Συνολικά οκτώ τουρκικά αεροσκάφη, πέταξαν την Παρασκευή πάνω από το Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.
Συνολικά οι 23 από τις 39 παραβιάσεις αποδίδονται στα μαχητικά F-16, οι 16 έκανε στα CN-235.
Σε έξι περιτπώσεις οι Τούρκοι πιλότοι παραβιάσαν και τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.
Τα εν λόγω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν κι αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.
Η αυξημένη τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο, ωστόσο, δεν συνοδεύτηκε από αντιστοίχως αυξημένη προκλητικότητα, ένδειξη θετική, αλλά όχι επαρκής για να καταδείξει τη συμμόρφωση της Άγκυρας στη συμφωνηθείσα κατεύθυνση.
Σε αυτή τη φάση, το επίκεντρο της τουρκικής νευρικότητας, που εκδηλώνεται με παραβατικότητα και ενίοτε με προκλητικότητα, είναι οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και οι επικείμενες ανακοινώσεις για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η Άγκυρα προσπαθεί να εξαναγκάσει Αθήνα και Λευκωσία σε διαπραγματεύσεις για τα ενεργειακά, πριν ανοίξει η συζήτηση για το προσφυγικό. Από την άλλη πλευρά, Αθήνα και Λευκωσία φαίνεται να δένουν το ενεργειακό με το ζήτημα των εγγυήσεων.