Την ευκαιρία που δίδεται από την ενεργοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και από τις τριβές στις σχέσεις των ΗΠΑ και του NATO με την Τουρκία σπεύδει να εκμεταλλευτεί η ελληνική κυβέρνηση, όπως προκύπτει από την ατζέντα των επαφών που είχε στις Βρυξέλλες ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, με την ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας Radmila Sekerinsk.
Ο Ελληνας υπουργός σημείωσε τη δυνατότητα συνδρομής των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην οικοδόμηση δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων της «Βόρειας Μακεδονίας» για την ομαλή και ταχεία προσαρμογή τους στο ΝΑΤΟ με ένα αναβαθμισμένο Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας. Παράλληλα, δήλωσε ότι αντικείμενο της συζήτησής του με την ομόλογό του ήταν «η εφαρμογή του άρθρου 17 της Συμφωνίας των Πρεσπών, με παράλληλη αναβάθμιση του υφιστάμενου προγράμματος διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, υπό το πρίσμα της εισδοχής της εν λόγω χώρας στο ΝΑΤΟ».
Με την κίνηση αυτή η Ελλάδα επιβεβαιώνει την ισχυρή πολιτική βούληση για την αναβάθμιση του ρόλου της στα Βαλκάνια, ενώ παράλληλα φιλοδοξεί να περιορίσει την επιρροή και τις προσβάσεις της Τουρκίας στη γειτονική χώρα, την οποία είχε πολλάκις χρησιμοποιήσει ως προκεχωρημένο φυλάκιό της, έναντι της Ελλάδας. Επίσης, η ανάσχεση της τουρκικής επιρροής στη Βόρεια Μακεδονία θα αποδυναμώσει προοδευτικά τη δυνατότητα παρέμβασής στο μουσουλμανικό στοιχεία στην ευρύτερη περιοχή, από την Αλβανία και το Κόσοβο, μέχρι την Κροατία και τη Σερβία.
Ακόμα μεγαλύτερη σημασία όμως έχει, το γεγονός ότι όλα αυτά υλοποιούνται τη στιγμή που η Τουρκία αναγκάζεται να συμφωνήσει σε νέο πακέτο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τη στιγμή που στην ΑΟΖ της Κύπρου ανακαλύπτεται νέο μεγάλο κοίτασμα πετρελαίου.
Ο κ. Αποστολάκης συναντήθηκε και με τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, με τον οποίο συζήτησε την ανάγκη περαιτέρω εκσυγχρονισμού και προσαρμογής της Συμμαχίας στο σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας.
«Τόνισα στον κ. Στόλτενμπεργκ ότι η ενίσχυση της δυνατότητας ανταπόκρισης της Συμμαχίας στο ευμετάβλητο περιβάλλον απειλών, όσο και η επαύξηση της ετοιμότητας των επιχειρησιακών δομών της, αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες στην προβολή ισχύος της. Επίσης, του επισήμανα ότι η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ, συμβάλλει ενεργά στην συμμαχική δραστηριότητα ανάσχεσης των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο και προωθεί ευρύ πλέγμα διεθνών αμυντικών συνεργασιών, ενισχύοντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή ενδιαφέροντος», γνωστοποίησε ο κ. Αποστολάκης.