Σε συμβιβασμό που επιτρέπει την προώθηση κανονισμού για τη σύσταση ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου, στο πλαίσιο της οποίας διευκολύνεται η υλοποίηση του Nord Stream και του EastMed κατέληξαν χθες τη νύχτα διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κάτι που είχε προαναγγελθεί από το συμβούλιο Ενέργειας.
Η συμφωνία, η οποία πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, αποτελεί «ένα σημαντικό βήμα για την προώθηση της Ένωσης της Ενέργειας», ανέφερε η ρουμανική προεδρία της Ε.Ε. στο Twitter. Εκτιμάται ωστόσο ότι οι νέοι κανόνες θα περιπλέξουν τη λειτουργία του ρωσικού αγωγού Nord Stream 2.
Η ενοποιημένη αγορά αερίου αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της Ενεργειακής Ένωσης της Ε.Ε. και βασική προτεραιότητα του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τον Νοέμβριο 2017 την τροποποίηση της ευρωπαϊκής οδηγίας για το φυσικό αέριο, ώστε να εφαρμοσθούν οι ίδιοι κανόνες στους αγωγούς που εισέρχονται στην Ένωση με αυτούς που εφαρμόζονται στις διευρωπαϊκές υποδομές: διαφάνεια τιμών, πρόσβαση στις υποδομές ή ακόμη διαχωρισμός των δραστηριοτήτων ανάμεσα σε παρόχους και διαχειριστές του δικτύου.
Έπειτα από περισσότερο από έναν χρόνο, πρόοδος σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα με τη διαμόρφωση κοινού κειμένου που παρουσιάστηκε από τη Γαλλία και τη Γερμανία, επί του οποίου και συμφώνησαν οι 28 την περασμένη Παρασκευή. Αυτό επέτρεψε την έναρξη διαπραγματεύσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο είχε εκφράσει την θέση του επί της προτάσεως ήδη από τον Απρίλιο 2018.
Δεν χρειάσθηκε παρά μία σύσκεψη για την κατάληξη σε ένα ικανοποιητικό κείμενο.
Σύμφωνα με το κείμενο τoυ συμβιβασμού, η αρμοδιότητα διαπραγμάτευσης με τρίτες χώρες εκτός Ε.Ε., όπως η Ρωσία, αναφορικά με τον αγωγό θα ανήκει στην πρώτη ευρωπαϊκή χώρα από την επικράτεια της οποίας θα διέρχεται ο αγωγός. Για τον North Stream 2 η χώρα αυτή είναι η Γερμανία, αφού ο αγωγός θα διέρχεται ειδικότερα από την περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας.
Η πρόταση της Κομισιόν θεωρήθηκε ως έκφραση της βούλησης για καλύτερη πλαισίωση του σχεδίου της Gazprom για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 ανάμεσα στη Ρωσία και τη Γερμανία, το οποίο επικρίθηκε στους κόλπους της Ε.Ε. Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, το σχέδιο της Gazprom θέτει υπό αμφισβήτηση την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ε.Ε. και την ασφάλεια της τροφοδοσίας σε φυσικό αέριο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε σήμερα ικανοποίηση για την συμφωνία η οποία επετεύχθη την νύκτα και προβλέπει «αποτελεσματικό έλεγχο για την διασφάλιση της εφαρμογής των κανόνων της εσωτερικής αγοράς της Ε.Ε. από τις εθνικές αρχές που εποπτεύονται από την Κομισιόν» και «ενισχύει τη διαφάνεια και την συνεργασία ανάμεσα σε αρμόδιες εθνικές αρχές», εξηγεί η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, η τροποποιημένη νομοθεσία θα επιτρέψει «τον περιορισμό της σύγκρουσης συμφερόντων ανάμεσα σε διαχειριστές υποδομών και παρόχους φυσικού αερίου» ή επίσης «θα διασφαλίσει τιμές χωρίς διακρίσεις».
«Σήμερα, η Ευρώπη κλείνει ένα κενό στο νομικό πλαίσιο της Ε.Ε.», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Δράσης για το Κλίμα Μιγκέλ Αρίας Κανέτε. «Οι νέοι κανόνες διασφαλίζουν ότι η νομοθεσία της Ε.Ε. θα εφαρμοσθεί σε όλους τους αγωγούς που μεταφέρουν φυσικό αέριο προς την Ευρώπη και ότι όλοι όσοι ενδιαφέρονται να πωλήσουν φυσικό αέριο στην Ευρώπη θα σέβονται την νομοθεσία της Ένωσης στον τομέα της Ενέργειας», πρόσθεσε.
Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους διεμήνυσαν χθες διά του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν, προκειμένου να σταματήσουν τον Nord Stream 2.
Αφού προειδοποίησε για τους κινδύνους, ο Πομπέο κατέστησε σαφές ότι η Ουάσιγκτον δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει. Την ίδια ώρα, η Γερμανία προσπαθούσε να χαμηλώσει τους τόνους προχωρώντας σε δεσμεύσεις στον Αμερικανό υπουργό Ενέργειας Νταν Μπρουγιέτ – που βρίσκεται στο Βερολίνο – για την εισαγωγή αμερικανικού υγροποιημένου αερίου και την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών.