Σε άμεση σύνδεση με την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων ΕΛΠΕ, της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και της επίλυσης του γόρδιου δεσμού εξυγίανσης των τραπεζών, βρίσκεται η δόση του 1 δισ. από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων (ANFA’s και SNP’s), η εκταμίευση της οποίας θα κριθεί στο επόμενο Eurogroup, μετά τη δημοσίευση της έκθεσης ων θεσμών. Ο επικεφαλής του ESM, Κλάδους Ρέγκλινγκ, προσδιόρισε, μάλιστα, σε μερικές εβδομάδες το διαθέσιμο χρόνο που έχει η ελληνική κυβέρνηση για να κλείσει τις εκκρεμότητες.
Στην πραγματικότητα, όμως οι εταίροι και οι θεσμοί ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να πουλήσει δημόσια περιουσία ύψους, από την οποία προσδοκώνται έσοδα 3 δισ., το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα κατατεθεί σε δεσμευμένο λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος, για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους. Όπερ σημαίνει ότι, το ελληνικό δημόσιο θα χάσει μελλοντικά έσοδα από τη λειτουργία επιχειρήσεων όπως τα ΕΛΠΕ και θα ανοίξει την παραγωγή ενέργειας, δημιουργώντας πολύπλευρες εκροές κεφαλαίων, για να εισπράξει μόλις 1 δισ.
Ωστόσο, το σημαντικό, σε αυτή τη φάση, είναι το σήμα που θα στείλει η Ελλάδα στις αγορές, τόσο με την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων (οι οποίες έχουν αναβαπτιστεί σε μεταρρυθμίσεις) αλλά και με την επιτυχή ολοκλήρωση της έκθεσης μεταμνημονιακής εποπτείας.
Μέχρι τώρα, η κυβέρνηση καθυστερεί την ολοκλήρωση δρομολογημένων μεταρρυθμίσεων, θέλοντας είτε να ακυρώσει κάποιες, όπως της ΕΥΔΑΠ, είτε να απαιτήσει υψηλότερο τίμημα και διαφορετικούς όρους συνδιαχείρισης, όπως στην περίπτωση των ΕΛΠΕ και των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά το Eurogroup σχετικά με την επόμενη εκταμίευση προς την Ελλάδα, ο Κλ. Ρέγκλινγκ απάντησε ότι το ποσό από την επιστροφή των ANFAs και SMPs δεν είναι αμελητέο και ανέρχεται περίπου σε 1 δισ. ευρώ φέτος.
Παράλληλα, τόνισε ότι η απόφαση για την εκταμίευση θα κριθεί από το επόμενο Eurogroup, στη βάση της δεύτερης έκθεσης από τους θεσμούς, ενώ εξήγησε ότι υπάρχουν κάποια «ανοιχτά ζητήματα» και πως η Ελλάδα έχει μερικές εβδομάδες μπροστά της για να τα αντιμετωπίσει -ως τη δημοσίευση της έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας.
«Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους θεσμούς και τα ανοιχτά ζητήματα είναι συγκεκριμένα», είπε ο Κλ. Ρέγκλινγκ και πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε ότι οι ελληνικές Αρχές εργάζονται πολύ σκληρά. Όμως δεν μπορώ να σας απαντήσω σήμερα τί θα γίνει στο επόμενο Eurogroup.
Η δεύτερη έκθεση για την Ελλάδα αναμένεται να δημοσιευθεί στις 27 Φεβρουαρίου, ενώ ημερομηνία λήψης της απόφασης από το Eurogroup για την εκταμίευση των κερδών από τα ANFAs και τα SMPs είναι η 11η Μαρτίου.
Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύματα του Τύπου, οι θεσμοί φαίνεται να απορρίπτουν συλλήβδην το σχέδιο που έχουν υποβάλλει κυβέρνηση και τραπεζίτες απαιτώντας πιο ξεκάθαρα μοντέλα χρηματοδότησης και λύσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών.