Την αναβάθμιση των εθνικών θέσεων της Ελλάδας σε ευρωπαϊκές, φαίνεται ότι πέτυχε το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς χάρτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρουσιάζει την ελληνική ΑΟζ, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, ως ευρωπαϊκή οικονομική ζώνη, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Τουρκία, που επιμένει να θεωρεί την αμφισβήτηση της υφαλοκρηπίδας διμερές θέμα.
Με την κίνησή της, η Κομισιόν καθιστά de facto την ελληνική ΑΟΖ ευρωπαϊκή και ως εκ τούτου η αμφισβήτησή της αποτελεί επιθετική κίνηση σε βάρος της Ευρώπης, status που μέχρι τώρα διεκδικούσε η Ελλάδα, χωρίς να έχει λάβει ποτέ όμως ουσιαστική και έμπρακτη αναγνώριση και στήριξη.
Η δημοσίευση του σχετικού χάρτη, έρχεται τη στιγμή που ο Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει να ανοίξει θέματα τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο, διεκδικώντας ρόλο στις εξορύξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και επιχειρώντας να παρεμποδίσει τη δημιουργία πολυμερών σχημάτων οικονομικής συνεργασίας και ασφάλειας στην περιοχή.
Με τον Ευρωστρατό να αποτελεί πλέον πραγματικότητα και τις χώρες του Group Visegrad να πιέζουν για αναβάθμιση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων της Frontex, λόγω προσφυγικού, οι νέοι χάρτες της ΕΕ, θα αποτελέσουν το βασικό εργαλείο χωροθέτησης και οριοθέτησης, καθώς και ανάληψης δράσης.
Το σκηνικό που δημιουργείται, όμως, αναμένεται να εντείνει την τουρκική νευρικότητα, η οποία βρίσκει διέξοδο -κατά πάγια τακτική- σε προκλήσεις στο Αιγαίο. Αν αυτή τη φορά δεν υπάρξουν τέτοιες αντιδράσεις, τότε η Άγκυρα θα δίνει σήμα ότι είναι έτοιμη για ευρύτερους συμβιβασμούς.