Αυξημένες, σε ετήσια βάση, ήταν οι αφίξεις στα νησιά του Αιγαίου από τα τουρκικά παράλια τον Ιανουάριο, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, αποβιβάστηκαν συνολικά 2.075 άτομα (έναντι 1.560 τον αντίστοιχο μήνα του 2018 και 3.138 τον Δεκέμβριο του 2018).
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί τις ροές ως μοχλό πίεσης, αυτόνομα ή συνδυαστικά με τις παραβιάσεις του εναερίου χώρου, θέλοντας, να στείλει μηνύματα άλλοτε στην Αθήνα και άλλοτε στις Βρυξέλλες.
Το θέμα τέθηκε, μεταξύ άλλων, στη συνάντηση που είχαν οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας στην Άγκυρα, με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν να υποστηρίζει αφενός ότι η χώρα του τηρεί τις δεσμεύσεις αλλά θα κάνει ότι μπορεί να να ελέγξει την κατάσταση και τον Έλληνα πρωθυπουργό να δεσμεύεται ότι θα στηρίξει την ενίσχυση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης προς την Τουρκία για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό, καθώς στη χώρα διαμένουν πάνω από 4 εκατ. άνθρωποι προερχόμενοι από άλλες περιοχές.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, αποβιβάστηκαν συνολικά 2.075 άτομα (έναντι 1.560 τον αντίστοιχο μήνα του 2018 και 3.138 τον Δεκέμβριο του 2018), σε 56 περιστατικά που επιλήφθηκε το λιμενικό. Στο διάστημα αυτό συνελήφθησαν δύο διακινητές και κατασχέθηκαν επτά σκάφη.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου (ΕΣΚΕΣΜΑ) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στα νησιά αυτή τη στιγμή παραμένουν 14.794 άτομα. Στη Λέσβο είναι 6.920, στη Σάμο 3.983, στη Χίο 1.636, στη Λέρο 1.233, στην Κω 961 και σε μικρότερα νησιά άλλοι 61.