Να θέσει τα θέματα της διμερούς ατζέντας Ελλάδας-Ρωσίας επιχείρησε με συνέντευξή του στο Sputnik ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα, Αντρέι Μασλόβ, κατατάσσοντας πρώτα τα ενεργειακά και τα εμπορικά και υποβαθμίζοντας ουσιαστικά τη Συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς όμως να την εξαιρεί εντελώς.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ρώσου διπλωμάτη η Μόσχα ενδιαφέρεται και προωθεί ενεργά τον Turkish Stream, που επιδιώκει να τον εντάξει στην ευρύτερη ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών, επισημαίνοντας ότι πρόκειται, στην ουσία, για τον ίδιο προμηθευτή, τη Gazprom. Παράλληλα, επιχείρησε να αμφισβητήσει το κυρίαρχο αμερικανικό αφήγημα για μείωση της ενεργειακής ασφάλειας, εξαιτίας της υπερβολικής εξάρτησης της ΕΕ από τη Ρωσία, προωθώντας εκ διαμέτρου αντίθετο σενάριο.
Μιλώντας στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Sputnik και ερωτηθείς για όσους αντιτάσσονται στην επέκταση της δεύτερης γραμμής του Turkish Stream στην Ευρώπη, ο πρέσβης αναφέρει:
«Η Gazprom είναι ένας τόσο αξιόπιστος πάροχος αερίου στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες που δεν απαιτούνται πρόσθετες διαβεβαιώσεις και επεξηγήσεις. Οι παροχές ρωσικού αερίου στην Ευρώπη συνεχώς αυξάνονται. Το 2018, οι ελληνικές προμήθειες ρωσικού αερίου αυξήθηκαν πάνω από 10%. Συνολικά καλύψαμε τις αυξανόμενες ανάγκες της Ελλάδας κατά άνω των 65%. Πιστεύουμε ότι η κατασκευή του Turkish Stream αποτελεί έναν ισχυρό παράγοντα που μπορεί να διασφαλίσει την αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας και σταθερότητας στην Ευρώπη.
Τώρα, όλα εξαρτώνται από τα ίδια τα μέλη της Ε.Ε. Εάν ενδιαφέρονται να προμηθεύονται το αέριό μας από τον Turkish Stream, θα πρέπει να φροντίσουν γι’ αυτό. Το δηλώσαμε ευθέως: εάν το επιθυμείτε, πρέπει να πάρετε τις αποφάσεις σας και να το διαπραγματευτείτε εσείς οι ίδιοι με τις Βρυξέλλες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
Για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Ρώσος πρέσβης κρίνει ότι
«δεν μπορεί να ενισχύσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στα Βαλκάνια», έκανε λόγο για «μια επιταχυνόμενη, πυρετώδη εισδοχή μιας μικρής βαλκανικής χώρας στο ΝΑΤΟ»,
επισημαίνοντας πως
«οι δυο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία, βρήκαν ένα νέο όνομα. Αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά τις δυο πλευρές».
Με τον τρόπο αυτό ο Μασλόβ επιβεβαιώνει την εγκατάλειψη, από πλευράς της Ρωσίας, το αφηγήματος της λαϊκής αντίθεσης στη Συμφωνία των Πρεσπών, στην Ελλάδα και έλλειψης επαρκούς νομιμοποίησης, θέσεις που εξέφραζε τόσο απευθείας το ρωσικό ΥΠΕΞ, όσο και τα εν Ελλάδι φερέφωνά του.
Ερωτηθείς συγκεκριμένα εάν η εισδοχή της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ συμβάλλει στην αύξηση της ασφάλειας στα Βαλκάνια, ο κ. Μάσλοβ απαντά:
«Αυτό που αναμφίβολα δεν μπορεί να ενισχύσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στα Βαλκάνια είναι η ένταξη μιας ακόμη χώρας στο ΝΑΤΟ.
Ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών το ζήτημα του ονόματος ήταν ανοιχτό περισσότερο από το ένα τέταρτο του αιώνα. Αυτές τις ημέρες, όπως βλέπουμε, ολοκληρώνεται η διαδικασία έγκρισης του νέου ονόματος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Οι δυο πλευρές — η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ — κατέληξαν σε συμφωνία, βρήκαν ένα νέο όνομα. Αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά τις δυο πλευρές, φαίνεται σαν να μην υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι η διαδικασία επισημοποίησης της συμφωνίας έγινε με σοβαρή παραβίαση του εσωτερικού δικαίου μιας από τις χώρες. Το δημοψήφισμα για το όνομα εκεί απέτυχε. Παρόλα αυτά, η διαδικασία επικύρωσης αγνόησε τη βούληση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού της χώρας.
Η Ρωσία ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ — και το ονοματολογικό βρίσκεται στην ατζέντα του Συμβουλίου Ασφαλείας από το 1993 — επισημαίνει το γεγονός ότι παραβιάστηκε η νομική καθαρότητα των διαδικασιών έγκρισης της συμφωνίας.
Και βεβαίως, όπως είπα, μια τόσο επιταχυνόμενη, πυρετώδης εισδοχή μιας βαλκανικής χώρας στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας».