Την υποχώρηση της τουρκικής παραβατικότητας και προκλητικότητας στο Αιγαίο ανέδειξε ως μείζον ζήτημα στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, τόνισε ότι «επιτεύχθηκαν απολύτως οι αντικειμενικοί σκοποί της επίσκεψης», τόσο ως προς την απομείωση της έντασης στο Αιγαίο όσο και ως προς την επανεκκίνηση του διαλόγου με συστηματικό και ουσιαστικό προγραμματισμό.
Εξέφρασε μάλιστα συγκρατημένη αισιοδοξία σχετικά με τη μείωση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, σημειώνοντας ότι
«η εβδομάδα που πέρασε είχε τον χαμηλότερο βαθμό παραβιάσεων εδώ και πολλά χρόνια»,
ενώ
«τις δύο ημέρες που ακολούθησαν την επίσκεψη είχαμε μηδενικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας».
Οι δηλώσεις του κ. Κατρούγκαλου, όμως, αποτελούν και μήνυμα προς την Άγκυρα, αναγνωρίζοντας την πρόοδο και ζητώντας, εμμέσως πλην σαφώς τη διατήρηση του κλίματος αυτού, αν και την παρασκευή καταγράφηκαν παραβιάσεις και μια εικονική αερομαχία.
Το Crisis Monitor, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, απεικονίζει και επεξηγεί την τουρκική δραστηριότητα στο Αιγαίο (σε αέρα και θάλασσα) για το σύνολο του 2018 και συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη, αναδεικνύοντας έτσι τη ρητορική της Τουρκίας.
Αναφερόμενος στην ιστορική επίσκεψη στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, επισήμανε ότι «αυτή καθεαυτή η παρουσία του πρωθυπουργού, αλλά ιδίως η ομιλία του και αυτή του Οικουμενικού Πατριάρχη, είχαν ξεχωριστό συμβολισμό και ενέγραψαν μια σημαντική υποθήκη για τη μελλοντική επαναλειτουργία της».
Ο κ. Κατρούγκαλος εκτίμησε επίσης ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας και το Οικονομικό Φόρουμ μεταξύ των δύο χωρών στη Θεσσαλονίκη, θα αποτελέσει την κατακλείδα της προσπάθειας επανέναρξης του διαλόγου και θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Επίσης, χαρακτήρισε ως «ρεαλιστική προοπτική» τη λειτουργία της ακτοπλοϊκής γραμμής Θεσσαλονίκης – Σμύρνης το καλοκαίρι.
Ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με την επανέναρξη των συζητήσεων για το Κυπριακό, τόνισε ότι επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να αξιοποιηθεί η πρόοδος η οποία πραγματοποιήθηκε στο Κραν Μοντανά, ειδικά σε ό,τι αφορά τον τομέα της ασφάλειας και την κατάργηση των εγγυήσεων.
Σχετικά με την επικείμενη συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος στη Βουλή, εξέφρασε την άποψη ότι και στην ψηφοφορία της ερχόμενης εβδομάδας θα επιβεβαιωθεί η θετική δυναμική της Επιτροπής Αναθεώρησης.
Αξίζει, όμως, να σημειωθεί ότι ο υπουργός δεν κάνει ξεχωριστεί αναφορά στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, ζήτημα που βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας και για το οποίο έχουν δεσμευτεί να αναλάβουν δράση και οι δύο πλευρές.