Σενάρια πρόωρων εκλογών στην Ιταλία το καλοκαίρι προωθούν γερμανικά media, μεταξύ των οποίων και η κρατική DW, αυξάνοντας την πίεση στον κλυδωνιζόμενο κυβερνητικό συνασπισμό λαϊκιστών-ακροδεξιών στην Ιταλία, σε μια περίοδο που η Ευρώπη βρίσκεται σε διαδικασία ανασύνθεσης και ενόψει ευρωεκλογών.
Όπως επισημαίνει σχετικό δημοσίευμα της DW, οι διαφορές ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους της Λέγκα και των «Πέντε Αστέρων», αυξάνονται διαρκώς, ενώ υποστηρίζουν ότι το κλίμα, μέσα στην κυβέρνηση γίνεται όλο και πιο βαρύ, παρά τις επίσημες, αντίθετες διαβεβαιώσεις. Οι δημοσιογράφοι, ωστόσο, προσδιορίζουν τις διαφορές ως “όχι δομικές”, αλλά σε επιμέρους ζητήματα, με έμφαση στα δημόσια έργα και τις επενδύσεις, κυρίως στον τομέα των σιδηροδρομικών συνδέσεων υψηλής ταχύτητας, αλλά και σε ότι αφορά στην εξόρυξη πετρελαίου και την καταστροφή των απορριμμάτων.
Η Ελλάδα βιώνει επίσης τα προβλήματα αυτής της σχέσης, καθώς ο ρυθμός υλοποίησης των έργων του ΟΣΕ, που πέρασε σε ιταλικά χέρια, αλλά με συμφωνία για εξυγχρονισμό και επενδύσεις, είναι πολύ χαμηλός.
Σύμφωνα με τη DW, π Σαλβίνι θέλει να γίνουν, διότι θεωρεί ότι η χώρα δεν μπορεί να μείνει πίσω. Αλλά τα Πέντε Αστέρια, τα οποία έχουν κάνει επανειλημμένες αναφορές στην ανάγκη ενός διαφορετικού μοντέλου ανάπτυξης, έχουν πολλές ενστάσεις. Υπάρχουν διαφορές και για το «εισόδημα του πολίτη» που, σύμφωνα με τους εμπνευστές του, θα πρέπει να βοηθήσει άνεργους και χαμηλοσυνταξιούχους. Η Λέγκα λέει ξεκάθαρα ότι δεν θα φέρει νέες θέσεις εργασίας, αλλά ο αρχηγός των «πεντάστερων» Λουίτζι Ντι Μάιο, δεν δίστασε να δηλώσει ότι «με τον τρόπο αυτό καταργείται η απόλυτη φτώχεια», κάτι που αμφισβητούν σχεδόν όλοι οι οικονομολόγοι.
Το κόμμα του Σαλβίνι, στο μεταξύ, στα γκάλοπ συνεχίζει να ξεπερνά το 30%, ενώ το Κίνημα Πέντε Αστέρων έχει καθηλωθεί στο 26%. Ένα ενδεικτικό, τοπικό τεστ, θα είναι και οι σημερινές εκλογές στην περιφέρεια Αμπρούτσο της κεντρικής Ιταλίας, όπου η Λέγκα κατεβαίνει μαζί με την κεντροδεξιά της Φόρτσα Ιτάλια και τα ακροδεξιά «Αδέλφια της Ιταλίας». Επισήμως, ο γραμματέας της Λέγκα επαναλαμβάνει συνεχώς ότι η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε θα κρατήσει πέντε χρόνια, μέχρι την λήξη της νομοθετικής περιόδου. Αλλά κάτι τέτοιο, δεν φαίνεται να είναι σίγουρο.
Οι Γερμανοί αναλυτές και δημοσιογράφοι βλέπουν τις εντάσεις να κλιμακώνονται και το χρόνο ζωής της κυβέρνησης να περιορίζεται στον πολιτικά επιβεβλημένο, δηλαδή μέχρι τις ευρωεκλογές, τα αποτελέσματα των οποίων θα αποτελέσουν ορόσημο και ενδεχομένως και πυροκροτητή των κυοφορούμενων πολιτικών εξελίξεων.
Η πρόβλεψη αυτή βασίζεται στο σενάριο της ενίσχυσης της Λέγκας στις Ευρωεκλογές, καθώς οι δημοσκοπήσει τη δείχνουν ακόμα και πρώτο κόμμα. Συνεπώς, η πρόκληση νέων εθνικών εκλογών, μέσω των οποίων θα αποτυπωθεί η δυναμική της Λέγκας στη Βουλή και σε μια νέα κυβέρνηση, θα αποτελεί σοβαρή και ενδεχομένως επιβεβλημένη επιλογή για τον Σαλβίνι, ο οποίος νιώθει ότι υποσκάπτεται και ενδοκυβερνητικά.
Μια τέτοια εξέλιξη, σε συνδυασμό με την προσδοκώμενη πανευρωπαϊκή άνοδο της ακροδεξιάς, θα μπορούσε να δημιουργήσει εκρηκτικές καταστάσεις τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ευρώπη, οι οποίες θα μπορούσαν να εκτραχυνθούν εύκολα. Ο αντίκτυπος θα μπορούσε να είναι πολλαπλώς, καθώς -όπως όλα δείχνουν- τον Ιταλό Μάριο Ντράγκι, θα διαδεχθεί Γερμανός στο τιμόνι της ΕΚΤ, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται τόσο για την Ιταλία, όσο και για τον υπόλοιπο Νότο.
Πολλά θα εξαρτηθούν ασφαλώς από το αν στη γερουσία της Ρώμης, τα Πέντε Αστέρια ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής σε δίκη του Σαλβίνι. Ο υπουργός Εσωτερικών κατηγορείται ότι στέρησε την ελευθερία σε μετανάστες που επέβαιναν στο ιταλικό πλοίο Diciotti, τον περασμένο Αύγουστο.
Αν η γερουσία τον στείλει στα δικαστήρια, ο Ματτέο Σαλβίνι είναι πιθανόν να μην ρίξει αμέσως την κυβέρνηση, αλλά θα δημιουργήσει πολιτική κρίση με την πρώτη ευκαιρία.