Σε συμφωνία που ξεμπλοκάρει τις διαδικασίες για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, μέσω Γερμανίας, τον Nord Stream 2, κατέληξαν οι 28, μετά από συμβιβαστική πρόταση Γαλλίας-Γερμανίας.
Ωστόσο, η κατασκευή του αγωγού αναμένεται να αντιμετωπίσει και νέα εμπόδια, καθώς σε αυτή αντιτίθεται, εκτός από την Ουκρανία και τις χώρες τις βαλτικής, που βλέπουν τη γεωπολιτική τους αξία να απομειώνεται και οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει σθεναρές αντιδράσεις, απειλώντας μάλιστα και με κυρώσεις τις ευρωπαϊκές εταιρίες που θα συμμετάσχουν στην κατασκευή του. Το ζήτημα έχει λάβει μάλιστα τέτοιες διαστάσεις που η ΕΕ εξέδωσε ανακοίνωση απειλώντας με αντίποινα τις ΗΠΑ.
Η Ουάσιγκτον αντιτίθεται στην κατασκευή του αγωγού, επικαλούμενη τη μεγάλη ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ και της Γερμανίας από τη Ρωσία, αν και στην πραγματικότητα, οι ΗΠΑ επιχειρούν να μπουν στην ενεργειακή αγορά της ΕΕ, μέσω του LNG, το οποίο είναι, όμως, πολύ ακριβότερο από ρωσικό φυσικό αέριο.
Παρ’ όλα αυτά και μετά από έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σήμερα σε συμφωνία για την αναθεώρηση του κανονισμού που διέπει τη μεταφορά αερίου, ο οποίος αποτελούσε αιτία εμπλοκής για τον μελλοντικό ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, στη βάση ενός κειμένου που προώθησαν η Γαλλία και η Γερμανία, ανέφεραν διπλωμάτες.
Η ρουμανική προεδρία της ΕΕ ανακοίνωσε στο Twitter την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των χωρών μελών. Η συμφωνία θα επιτρέψει την έναρξη διαπραγματεύσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την τροποποίηση της οδηγίας για το αέριο. Αυτές οι τροποποιήσεις έχουν σκοπό την εφαρμογή των κανόνων της κοινής αγοράς ενέργειας σε αγωγούς αερίου που έχουν προέλευση τρίτες χώρες.
Η αναθεώρηση του πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που κατατέθηκε τον Νοέμβριο του 2017, θεωρείται πως αντανακλά την επιθυμία του θεσμού να πλαισιώσει καλύτερο το σχέδιο του αγωγού Nord Stream 2 ανάμεσα στη Ρωσία και τη Γερμανία. Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, θέτει εν αμφιβόλω την ενεργειακή ανεξαρτησία της ΕΕ και την ασφάλεια του εφοδιασμού σε αέριο.
Σύμφωνα με πολλές διπλωματικές πηγές, η εντολή που δόθηκε στη ρουμανική προεδρία αντανακλά ένα κείμενο συμβιβασμού που κατέθεσαν η Γαλλία και η Γερμανία.
«Υπήρξε πράγματι μια συμφωνία που κατέστη δυνατή μόνο χάρη στη στενή συνεργασία ανάμεσα στη Γαλλία και στη Γερμανία, υπό τη ρουμανική προεδρία της ΕΕ. Βλέπω πολύ συχνά τον Γάλλο πρόεδρο, υπάρχει μια στενή συνεργασία, σε όλα τα ευρωπαϊκά θέματα», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.
Ο Nord Stream 2 συμπληρώνει τον Nord Stream 1, τον οποίο επίσης διαχειρίζεται η Gazprom. Θα συνδέσει τη Ρωσία με τη Γερμανία υποθαλασσίως περνώντας μέσα από τα χωρικά ύδατα πέντε χωρών –της Ρωσίας, της Φινλανδίας, της Σουηδίας, της Δανίας και της Γερμανίας– και θα επιτρέψει τον διπλασιασμό της ποσότητας αερίου που διοχετεύεται στη Γερμανία μέσω αυτού του δικτύου.