Σκηνικό ελεγχόμενων εκρήξεων που δύναται να εκτονώσει εντάσεις, στήνεται στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης και ψήφισης του πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο NATO, καθώς επαναπροσδιορίζονται οι ισορροπίες και ανακατανέμονται οι ρόλοι. Το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο NATO υπερψηφίστηκε από 153 βουλευτές, ενώ μετά το πέρας της ψηφοφορίας παραιτήθηκε από βουλευτής ο Θ. Παπαχριστόπουλος, που είχε νωρίτερα διαγραφή από τον Πάνο Καμμένο.
Έτσι, ο πρωθυπουργός επιδεικνύει την πολιτική κυριαρχία που επιβεβαίωσε με την ψήφο εμπιστοσύνης και επιβάλλοντας παθητικά την αναδιάρθρωση των κομμάτων στο χώρο του κέντρου. Ο πρωθυπουργός παραβρέθηκε και απάντησε στις εγκλίσεις του Πάνου Καμμένου, αφήνοντάς τον να παίξει το χαρτί του χάσματος και επενδύοντας στην πλήρη διαφοροποίησή τους.
«Δεν είμαι εδώ για να ακολουθήσω την εντατική προσπάθεια που καταβάλετε να αυτοακυρώσετε ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτικής σας ιστορίας»,
τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Δεν θα μπω θέλω σε ψυχαναλυτικές απαντήσεις. Είπατε ότι δεν έχετε απλώσει γέφυρες και που ήραν στο μυαλό οι στίχοι του Καβάφη: Καινούργιους τόπους δεν θα βρεις, δεν θα έβρεις άλλες θάλασσες.
«Ισως σε λίγους μήνες αυτό που θα μείνει στην ιστορία είναι τα θετικά που πράξατε τέσσερα χρόνια», συνέχισε ο πρωθυπουργός.
«Θα με ευγνωμονείτε που αντιλήφθηκα έγκαιρα την προσπάθεια σας να ανατρέψετε την κυβέρνηση προ ενός κρίσιμου εθνικού θέματος. «Θα με ευγνωμονείτε που δεν θα μείνετε στην ιστορία ως νέος Αντώνης Σαμαράς».
κατέληξε ο πρωθυπουργός.
«Καταψηφίζουμε το πρωτόκολλο ένταξης γιατί είναι απλά η προδιαγεγραμμένη τελική πράξη μιας εθνικά επιζήμιας συμφωνίας. Και μάλιστα, μέσα από μια διαδικασία που ευτελίζει με πρωτοφανή τρόπο τα κοινοβουλευτικά μας ήθη και αφήνει την κυβέρνηση ηθικά απαξιωμένη. Είστε πλέον μια κυβέρνηση και μια πλειοψηφία που βασίστηκε σε ευκαιριακές, πρόσκαιρες συμμαχίες προκειμένου να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία απορρίπτει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού»
είπε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Αντί να πάει σε εκλογές όπως θα όφειλε, ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να δεσμεύσει τη χώρα» υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας πως «μπροστά στα μάτια μας είδαμε και δυστυχώς εξακολουθούμε να βλέπουμε εκβιασμούς και όλοι έχουν αντιληφθεί πλέον τα παζάρια που έχουν γίνει».
κατέληξε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, για να του απαντήσει ο πρωθυπουργός:
«Λέτε διαρκώς τα ίδια επιχειρήματα, ότι παραδώσαμε γλώσσα και εθνότητα»,
προσθέτοντας πως ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει διαβάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Τα εθνικά θέματα είναι ένα πεδίο στην πολιτική αντιπαράθεση που για χρόνια όλες οι κοινοβουλευτικές δυνάμεις σε αυτή τη χώρα, πορεύθηκαν με ευθύνη και σύνεση», είπε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι φυσικά και υπάρχουν διαφορές, που προκύπτουν από την ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα κάθε παράταξης. «Όμως, πάντα υπήρχε ένα όριο. Εσείς, το ξεπεράσατε».
«Προσπαθήσατε να καλύψετε την ατυχή δήλωση του κ. Γεωργιάδη ότι δεν αναγνωρίζει τη “Βόρεια Μακεδονία” και προκειμένου να το εξηγήσετε μας είπατε ότι δεν θα καλωσορίσετε ποτέ τον “Σκοπιανό” πρωθυπουργό στην Ελλάδα και με ρωτήσατε αν θα τον αποκαλέσω “Μακεδόνα”».
Από την άλλη πλευρά, ο μέχρι πρότινος κυβερνητικός εταίρος, Πάνος Καμμένος, επέμεινε στη γραμμή επίθεσης κατά της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου του πρωθυπουργού, χρεώνοντας τους τη διάλυση της ΚΟ των ΑΝΕΛ, ενώ σε μια αποστροφή του λόγου του άνοιξε ζήτημα παραίτησής του από βουλευτή, δηλώνοντας
«ίσως και σήμερα θα δώσω την παραίτησή μου από βουλευτής».
Όπως είπε ο κ. Καμμένος, κατά την ομιλία του στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση του πρωτοκόλλου προσχώρησης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, «αποφασίστηκε οι ΑΝΕΛ να μην έχουμε το δικαίωμα του λόγου, της συμμετοχής στις επιτροπές, το δικαίωμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας».
«Επι 4 χρόνια στηρίξαμε το κυβερνητικό έργο, εκεί που μπορούσαμε και βάλαμε πλάτη και στο εξωτερικό. Συγχαρητήρια κ. Πρωθυπουργέ, το καταφέρατε. Πήρατε το κεφάλι μου και το πήγατε στον κ. Ερντογάν. Το επόμενο ταξίδι θα είναι στην κ. Μέρκελ. Ελπίζω να μην υπάρχει και τρίτο»,
ανέφερε, σε μια προσπάθεια να κεφαλαιοποιήσει την αποχώρησή του και να δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για να διεισδύσει σε χώρους της ακροδεξιάς.
«Είμαι 25 χρόνια στο κοινοβούλιο. Σε όλη μου τη ζωή ότι είχα να πω το έλεγα από το βήμα της Βουλής, ούτε εκβίασα, ούτε εκβιάστηκα. Μετά από τόσα χρόνια ήρθε η ώρα να εκτελεστώ»,
σημείωσε και απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα τόνισε
«Εσείς κ. πρωθυπουργέ διαπράξατε αυτό το έγκλημα. Τι έγκλημα έκαναν αυτά τα παιδιά να βρεθούν στο δρόμο, γιατί μας κάνατε να σιωπήσουμε. Σήμερα τους λέτε πάρτε πόδι, τους στέλνετε στην ανεργία».
Παράλληλα, εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να κάνει μια ακόμη επίθεση σε όσους βουλευτές και στελέχη των ΑΝ.ΕΛ τον εγκατέλειψαν.
«Δεν παρακάλεσα κανέναν από τους ανεξάρτητους βουλευτές. Αυτοί είχαν πιο έντιμη στάση από εκείνους που με λαϊκή εντολή διαφορετική από έκεινη που είχαν, ανταλάσσουν τους ψήφους τους με την υπουργική καρέκλα»
Τέλος, ο Πάνος Καμμένος προανήγγειλε τη διαγραφή του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Θανάση Παπαχριστόπουλου, μετά το πέρας της ομιλίας του στο Βουλή.
Με στοίχους απάντησε και ο Πάνος Καμμένος: Αν οι ζητιάνοι σαν και εμέ δεν έχυναν το αίμα, καπετανέοι σαν και εσέ δεν θα φορούσαν στέμα