Στενεύουν ασφυκτικά τα περιθώρια για τον αρχηγό των ΑΝ.ΕΛ, Πάνο Καμμένο, μετά την αρνητική γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, για τη δυνατότητα σχηματισμού Κοινοβουλευτικής Ομάδας με λιγότερους από πέντε βουλευτές, ή με τον ελάχιστο αριθμό αλλά με προσθήκη βουλευτών που έχουν εκλεγεί με άλλα κόμματα.
Όπερ σημαίνει, ότι εφόσον διαγραφεί από την Κ.Ο των ΑΝΕΛ ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, όπως διαμήνυσε ο Πάνος Καμμένος, τότε παρά το γεγονός ότι η Κ.Ο θα έχει ακόμα πέντε βουλευτές, προσμετρώντας τον Αριστείδη Φωκά, δεν θα πληροί τις προβλεπόμενες συνθήκες και ως εκ τούτου δεν θα απολαμβάνει των κοινοβουλευτικών προνομίων.
Βέβαια, όπως αναφέρεται, πρόκειται για γνωμοδότηση, η οποία αν και φέρει αυξημένο ειδικό βάρος, εν τούτοις νομικά δεν είναι δεσμευτική για τον πρόεδρο της Βουλής. Αν όμως ο Νίκος Βούσης δεν συμμορφωθεί προς αυτή, τότε θα αντιμετωπίσει τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης, ενώ ο ίδιος θα βρίσκεται σε αδύναμη θέση, όντας καλυμμένος, τύποις, αλλά ακάλυπτος επί της ουσίας και πολιτικά, καθώς θα κινείται σε επικίνδυνες γκρίζες ζώνες, τις οποίες δεν φαίνεται διατεθειμένος να διαβεί.
Μετά την παραίτηση ή τη διαγραφή (ότι προηγηθεί) του Θανάση Παπαχριστόπουλου, οι ΑΝΕΛ μένουν με τέσσερις βουλευτές που είχαν εκλεγεί από την αρχή (Π. Καμμένο, Κ. Κατσίκη, Κ. Ζουράρι και Μαρία Κόλλια Τσαρουχά) και τον Αριστείδη Φωκά που είχε αρχικά εκλεγεί με την Ένωση Κεντρώων, μετά ανεξαρτητοποιήθηκε και στην πορεία πήγε στους ΑΝΕΛ.
Στο ερώτημα αν μπορεί με αυτή τη σύνθεση να υπάρχει Κοινοβουλευτική Ομάδα η γνωμοδότηση είναι αρνητική, καθώς απαιτούνται πέντε βουλευτές που είχαν εκλεγεί με το κόμμα.
Για το θέμα θα υπάρξει ενημέρωση των κοινοβουλευτικών συντακτών από τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.
Ωστόσο, στο σενάριο της ανακήρυξης του Τέρενς Κουίκ, που είναι ο πρώτος επιλαχών, ο Πάνος Καμμένος, έχει τη δυνατότητα να μην τον διαγράψει, αν και κάτι τέτοιο δεν θεωρείται πιθανό, δεδομένου ότι διατήρησε την υπουργική του θέση, μετά την αποχώρηση των ΑΝ.ΕΛ, όταν για αντίστοιχη κίνηση διαγράφηκαν άλλοι, εν ενεργεία βουλευτές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα, ο Πάνος Καμμένος ζήτησε από τον κ. Παπαχριστόπουλο να παραιτηθεί και να παραδώσει την έδρα του μέχρι αύριο, πριν αρχίσει η ψηφοφορία, διαφορετικά θα τον διαγράψει. Προ ολίγων ημερών, όμως, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, είχε ζητήσει από τον Βουλευτή να αναβάλλει την εκτέλεση της ειλημμένης απόφασής του να παραιτηθεί, μέχρι την κύρωση του πρωτοκόλλου εισδοχής της Βόρειας Μακεδεονίας στο NATO, ώστε να μην προκληθούν αναταράξεις.