Μια διαφορετική και εν μέρει διασταλτική προσέγγιση της συνάντησης Τσίπρα -Ερντογάν επιχειρεί η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, εστιάζοντας στα πραγματικά περιθώρια προσέγγισης, όπως αυτά προσδιορίζονται από το διαθέσιμο πολιτικό κεφάλαιο των δύο ηγετών.
Σύμφωνα με άρθρο που τιτλοφορείται «Ο Τσίπρας δεν θα δώσει στον Ερντογάν αυτό που θέλει», η εφημερίδα θέτει την πρωτοβουλία προσέγγισης στη βάσανο της realopolitik, όπως αυτή προσδιορίζεται από το σκηνικό στο εσωτερικό κάθε χώρας. Ο αρθρογράφος, όμως, στέκεται -κυρίως- στα περιθώρια συγκλίσεων Ελλάδας-Τουρκίας, στα ακανθώδη ζητήματα.
Η εφημερίδα επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι τα σημεία τριβής, είναι πολλά, ενώ η κινητικότητα περιορισμένη, προεξοφλώντας έτσι την περιορισμένη αποτελεσματικότητα των κινήσεων προσέγγισης και από τις δύο πλευρές. Επίσης, ο αρθρογράφος επισημαίνει οι διαφορές είναι πολλές και βαθιά ριζωμένες. Το άρθρο εστιάζει επίσης στις εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες και τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι δύο ηγέτες, προβλέποντας ότι ο πολιτικός ρεαλισμός τους θα υπερισχύσει των “λαικιστικών αντανακαστικών τους”.
Στο άρθρο γίνεται αναφορά και στην υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών των οποίων την έκδοση ζητά επίμονα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέροντας ότι αυτό μάλλον δεν πρόκειται να συμβεί.
Ο αρθρογράφος χαρακτηρίζει καταλογίζει λαϊκίστικα αντανακλαστικά και στους και οι δυο ηγέτες, επισημαίνοντας όμως, ότι είναι προ πάντων ρεαλιστές και ως εκ τούτου έχουν λίγα περιθώρια για συμβιβασμούς.
Στο άρθρο επιχειρείται μια κατ΄ αντιπαράσταση προσέγγιση του εσωτερικού πολιτικού σκηνικού σε Τουρκία και Ελλάδα, ως ανασταλτικό παράγοντα στην πρόοδο των διαβουλεύσεων. Όπως υποστηρίζει ο δημοσιογράφος, οι δημοτικές εκλογές που καλείται να αντιμετωπίσει στα τέλη Μαρτίου ο Τούρκος πρόεδρος, θα αποτυπώσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια για την κρίση στην οικονομία, επικαλούμενος μάλιστα τις δημοσκοπήσεις, όπου ο Ερντογάν εμφανίζεται με το χαμηλότερο ποσοστό δημοτικότητας των τελευταίων τριών χρόνων.
Συνεπώς, ενδεχόμενες παραχωρήσεις προς την Ελλάδα ή κάποια υποχώρηση στο Κυπριακό θα μπορούσαν να θεωρηθούν ένδειξη αδυναμίας και να πλήξουν το ήδη τρωθέν προφίλ του Τούρκου προέδρου.
Από την άλλη πλευρά, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, και ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε θέση άμυνας, καθώς μπορεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ να αποσπά επευφημίες για τη Συμφωνία των Πρεσπών, στην Ελλάδα όμως η συμφωνία δεν είναι δημοφιλής. Σε αυτό το σημείο ο δημοσιογράφος επικαλείται, πάλι, τις δημοσκοπήσεις προς επίρρωση των ισχυρισμών του, αναφέροντας ότι επτά στους δέκα Έλληνες την απορρίπτουν.
Συμπερασματικά, καταλήγει ότι εάν ο Τσίπρας έκανε τώρα υποχωρήσεις και απέναντι στην Τουρκία, τότε αυτό θα περιόριζε ακόμη περισσότερο τις ήδη χαμηλές πιθανότητες εκλογής του στις επόμενες βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν το αργότερο τον Οκτώβρη».