Η Γαλλία και η Γερμανία υπέγραψαν μια ιστορική συνθήκη φιλίας στο Άαχεν. Εν μέσω του Brexit, της αύξησης του λαϊκισμού και του ευρωσκεπτικισμού, και οι δύο χώρες συμφώνησαν σε κοινό ανακοινωθέν για βασικά ζητήματα της ΕΕ, με κορυφαία την εμβάθυνση της οικονομικής ολοκλήρωσης και ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας.
Η κίνηση έρχεται καθώς και οι δύο χώρες προσπαθούν να επαναβεβαιώσουν τις θέσεις τους στο επίκεντρο ενός ευρωπαϊκού σχεδίου που έρχεται υπό πρωτοφανή πίεση.
Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι ο στόχος του Συμφώνου είναι ένας «γερμανό-γαλλικός οικονομικός χώρος με κοινούς κανόνες» και «μια κοινή στρατιωτική κουλτούρα» που θα μπορούσε να συμβάλει στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού. Το τελευταίο της σημείο, βέβαια, έχει αποδειχθεί αμφιλεγόμενο, καθώς εδώ και χρόνια βρίσκεται στο επίκεντρο διελκυστίνδας με τις ΗΠΑ και το NATO, ενώ βάλλεται και από τους εθνικιστές και ευρωσκεπτικιστές. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί χαρακτήρισαν τη Συνθήκη του Ευρωστρατού, συμβολική και ανούσια, ενώ άλλοι κατηγόρησαν και τις δύο κυβερνήσεις ότι παραχώρησαν εθνική κυριαρχία.
Η ιδέα ενός στρατού της ΕΕ εντοπίζεται αρχικά στην περίοδο αμέσως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην αρχή, είχε κάποια αρχική υποστήριξη, αλλά εγκαταλείφθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’50. Μετά την Κριμαία, τη σύγκρουση στο Ντονμπάς και εν μέσω της αναβαθμισμένης ρωσικής απειλής, η ιδέα έχει αναθερμανθεί. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενη σε πολλές γωνιές της Ευρώπης, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου μια ενωμένη στρατιωτική υπηρεσία με τους παλαιούς αντίπαλους του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, χαρακτηρίζεται απαράδεκτη σε ορισμένες περιοχές. Άλλες χώρες της ΕΕ, θέλουν να αποφύγουν τη δημιουργία ενιαίας δύναμης, καθώς κάτι τέτοιο θα μετέβαλε την εμπεδωμένη διπλωματική τους θέση της στρατιωτικής ουδετερότητας..
Οι συνθήκες αυτές, όμως, εγείρουν αναπόφευκτα ερωτηματικά για τη βιωσιμότητα και την προοπτική μιας τέτοιας πρωτοβουλίας. Δεδομένου ότι πολλοί θεωρούν ότι η συμφωνία στο Άαχεν είναι ένα βήμα προς έναν στρατό της ΕΕ, οι χώρες υποστηρίζουν πραγματικά μια τέτοια έννοια; Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση του Ευρωβαρόμετρου για το θέμα αυτό διεξήχθη το 2017 με το 74% των ερωτηθέντων στις Κάτω Χώρες και το Βέλγιο να υποστηρίξουν έναν στρατό της ΕΕ. Στη Γαλλία και τη Γερμανία, το μερίδιο της υπέρ ήταν 65 και 55% αντίστοιχα. Αλλού στις ουδέτερες χώρες της ΕΕ, η στήριξη ήταν 45% στην Αυστρία, 46% στην Ιρλανδία, 42% στη Φινλανδία, 55% στη Μάλτα και 40% στη Σουηδία.
Ωστόσο, από τη δημοσκόπηση, αυτή, πολλά έχουν αλλάξει. Ο Ευρωστρατός έχει δομηθεί, σε χαρτί, το προσφυγικό, τα ενεργειακά και η απόσυρση των ΗΠΑ από ενεργά μέτωπα, καθιστούν, στρατηγικά τουλάχιστον, τον Ευρωστρατό επιτακτική αναγκαιότητα.