Οι πρωτοβουλίες, που στόχο έχουν τη διατήρηση της κοινοβουλευτικής τάξης και την αποφυγή αποσύνθεσης, τριών εκ των οκτώ κομμάτων της Βουλής, στα εξ ων συνετέθη, θα βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο, καθώς συνεδριάζει η επιτροπή κανονισμού, με θέμα την πρόταση του προέδρου του Σώματος, Νίκου Βούτση για τη μη-διάλυση των Κ.Ο με λιγότερους από πέντε βουλευτές.
Παράλληλα, όμως, η αντιπολίτευση επιχειρεί να εκμεταλλευθεί πολύπλευρα την προσπάθεια αυτή του προέδρου της Βουλής, ασκώντας κριτική για “συναλλαγές” και “εκβιασμούς”, σε μια προσπάθεια να διατηρηθούν οι υψηλοί τόνοι, ώστε να συντηρηθεί το σκηνικό πόλωσης, τόσο στη Βουλή όσο και στην Κοινωνία.
Στόχος τόσο της ΝΔ όσο και του ΚΙΝ.ΑΛ είναι να κατοχυρωθούν ενδεχόμενα πολιτικά κέρδη από τον χειρισμό της Συμφωνίας των Πρεσπών και να αποφευχθεί η δημιουργία καναλιού παροχέτευσης της κοινωνικής έντασης, μέσα από νέες πολιτικές συγκλίσεις. Η μεν, ΝΔ, θέλει να χτυπήσει το “ηθικό πλεονέκτημα” της Αριστεράς, ενώ το ΚΙΝ.ΑΛ προσπαθεί να αποτρέψει τη δημιουργία άλλου πόλου στο κέντρο από τη σύνθεση του Ποταμιού, της ΔΗΜ.ΑΡ και παραγόντων από το ΠΑΣΟΚ.
Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται θετικά διακείμενος σε μια τέτοια προοπτική, καθώς από τη μια θα αναγκάσει το ΚΙΝ.ΑΛ να εγκαταλείψει την ακραιφνώς αντικυβενρητική και αντι-αριστερή ρητορική του και να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας. Σε διαφορετική περίπτωση, αν η. Γεννηματά επιμείνει στη δεξιά στροφή, ο νέος πόλος θα μπορέσει να αποκτήσει χώρο στο κέντρο, με αριστερόστροφη προοπτική.
Συνεπώς, οι συντονισμένες αντιδράσεις από το ΚΙΝ.ΑΛ και τη ΝΔ προδίδουν σύμπτωση σεναρίων στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή, ο οποίος αν και δεν είναι προφανής, εν τούτοις υποδηλώνεται, μέσα από τη ρητορική και τον προσανατολισμό της κριτικής. Όπερ σημαίνει ότι, οι κινήσεις παγίωσης του status quo, μπορεί να υπονομεύουν, πολιτικούς ή ακόμα και εκλογικούς σχεδιασμούς.
Πόλεμος… δηλώσεων
Απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για “εκβιασμούς” και “ύποπτες συναλλαγές”, ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις ότι η συνεδρίαση αφορά στην ενίσχυση του ρόλου των κομμάτων και όχι σε αλλαγή στις συνθέσεις και την οντότητα των κοινοβουλευτικών ομάδων.
«Αυτό δεν συνιστά αλλαγή του κανονισμού» δήλωσε στον «Αθήνα 984», ενώ για την παρέμβασή του για τη μη παραίτηση του βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Θανάση Παπαχριστόπουλου, ο κ. Βούτσης την απέδωσε στις εκκρεμότητες που υπάρχουν έως το τέλος της εβδομάδας για την ψήφιση του πρωτοκόλλου εισδοχής της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο -όπως είπε- της ευταξίας της σειράς των πραγμάτων στη Βουλή.
Ο κ. Βούτσης τόνισε ότι
«προσπαθεί να κρατά τον θεσμικό ρόλο του και τα όριά του» και απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης μίλησε για «παροχέτευση διαρροών, ψευδών, εκβιασμών και απειλών, που όχι μόνο δεν βοηθούν το πολιτικό σύστημα, αλλά αντιθέτως το υπονομεύουν».
Ομοβροντία από Μητσοτάκη-Γεννημματά
Μιλώντας την Κυριακή σε εκδήλωση στη Λαμία, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης έστρεψε τα βέλη του προς τον πρόεδρο της Βουλής, προειδοποιώντας πως «τα όσα διαδραματίζονται στο κοινοβούλιο είναι απειλή για την κοινοβουλευτική τάξη».
«Προκαλεί θλίψη ο πρόεδρος της Βουλής γιατί αντί να περιοριστεί με στοιχειώδη αξιοπιστία τα καθήκοντά του αναζητά κλωστή για να μπαλώσει τα ρετάλια με τα οποία είναι φτιαγμένη μια κυβέρνηση κουρελού» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να συμπληρώσει πως «είναι μια κυβέρνηση που δεν καταλαβαίνει ότι σε μια δημοκρατία κανένα κόμμα δεν μπορεί να γίνει καθεστώς».
Για «ύποπτες συμφωνίες μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ» έκανε λόγο η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά μιλώντας χθες στην Κεντρική Επιτροπή του ΚΙΝΑΛ,
«Θέλω να ελπίζω ότι ο πρόεδρος της Βουλής δεν θα συναινέσει στην αλλαγή του κανονισμού με αντάλλαγμα τη σιωπή του κ. Καμμένου, γιατί αυτό θα είναι ένα στίγμα στην πολιτική του διαδρομή» είπε, προσθέτοντας ότι «η χώρα βιώνει συνθήκες παρακμής και εκφυλισμού της πολιτικής ζωής».
Ταυτόχρονα, όμως το ΚΙΝΑΛ ταλανίζεται από διαρκείς αποχωρήσεις στελεχών, σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο ως απόρροια του “διαζυγίου” με τη ΔΗΜΑΡ και της δεξιάς στροφής της ηγεσίας του κόμματος.