Το μονοπάτι της θρησκευτικής διπλωματίας επιλέγει να χρησιμοποιήσει ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ζητώντας την παρέμβαση του Πάπα Φραγκίσκου, ενώ η διεθνής πίεση για πρόωρες εκλογές εντείνεται και οι ΗΠΑ, έχουν εμμέσως απειλήσει με πρόωρες εκλογές.
Ο Νικολάς Μαδούρο απηύθυνε επιστολή στον Πάπα Φραγκίσκο, ζητώντας τη μεσολάβησή του «για τη συνέχιση του διαλόγου», τη στιγμή που περισσότερες από δέκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βαδίζοντας στα χνάρια των ΗΠΑ, αναγνώρισαν ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό.
Η κίνηση αυτή έχει πολλαπλά νοήματα, καθώς ο πληθυσμός στη Βενεζουέλα είναι βαθειά θρησκευόμενος και η επίκληση της εκκλησίας και του ανώτατου θρησκευτικού άρχοντα ως διαμεσολαβητή, εντείνουν την πόλωση και τη συσπείρωση, αποδυναμώνοντας ταυτόχρονα τη δυναμική δημιουργίας κινήματος από την απέναντι πλευρά.
Η συντονισμένη αντίδραση της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Βρετανίας, της Σουηδίας, της Αυστρίας, της Δανίας, της Ολλανδίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Πορτογαλίας, η οποία πραγματοποιήθηκε αφότου έληξε η διορία των οκτώ ημερών που είχαν δώσει στον Μαδοούρο να προκηρύξει νέες «ελεύθερες» εκλογές, έφερε την αντίδραση του Καράκας που προανήγγειλε αναθεώρηση των διμερών του σχέσεων με τις χώρες αυτές.
Μιλώντας στο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο SkyTG24, ο Νικολάς Μαδούρο ανέφερε πως ζήτησε από τον Πάπα «να καταβάλει τις μεγαλύτερες προσπάθειές του, να θελήσει να μας βοηθήσει στην οδό του διαλόγου».
Στο μεταξύ, το ενδεχόμενο επιβολής περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Βενεζουέλας εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο το σενάριο πετρελαϊκού εμπάργκο βρίσκεται εκτός τραπεζιού, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ουρουγουάη ανακοίνωσαν την Κυριακή πως θα στις 7 Φεβρουαρίου στο Μοντεβιδέο θα διεξαχθεί η πρώτη συνεδρίαση της ομάδας επαφής για τη διοργάνωση νέων εκλογών στη Βενεζουέλα.
Η Ε.Ε. και οκτώ χώρες μέλη της (Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Βρετανία και Σουηδία) συμμετέχουν σ’ αυτή, καθώς και η Βολιβία, η Κόστα Ρίκα, ο Ισημερινός και η Ουρουγουάη, από τις χώρες της λατινικής Αμερικής.
Ο Μαδούρο από την πλευρά του, ο οποίος κατηγορείται ότι κυβερνά δικτατορικά τη χώρα-μέλος του ΟΠΕΚ και έχει συνθλίψει την οικονομία της, επιστρέφει το ευρωπαϊκό τελεσίγραφο και κατηγορεί τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι τον συκοφαντούν κατά το πρότυπο του Ντόναλντ Τραμπ. Σταθερά ανυποχώρητος ο Μαδούρο, δεν αποκλείει μάλιστα το ενδεχόμενο ενός εμφυλίου πολέμου.
Ο Γκουαϊδό, πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας στα τέλη του περασμένου μήνα, βγάζοντας δεκάδες χιλιάδες πολίτες στους δρόμους, οι οποίοι αξιώνουν την απομάκρυνση του Μαδούρο. Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, καθώς και πλήθος χωρών της Λατινικής Αμερικής τον αναγνώρισαν αμέσως ως μεταβατικό πρόεδρο και ακολούθησε περίπου μία εβδομάδα αργότερα και το Ευρωκοινοβούλιο.
Ο Μαδούρο στηρίζεται εν πολλοίς στους «παραδοσιακούς» συμμάχους του, τη Ρωσία και την Τουρκία. Το Κρεμλίνο μάλιστα, αντιδρώντας στις σημερινές εξελίξεις, επανέλαβε τα περί «ανάμειξης σε εσωτερικές υποθέσεις ξένης χώρας». Δεν μπορεί πλέον ωστόσο ο Μαδούρο να στηρίζεται στις πλάτες του Πεκίνου, καθώς η Κίνα υπολογίζει μεν στη συνεργασία της με τη Βενεζουέλα, όχι όμως απαραίτητα με τον Μαδούρο.