Ο “θάνατος” της συμφωνίας καταστροφής και μη-ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων εδάφους μέσου βεληνεκούς (INF), κυριαρχεί ακόμα στα media καθώς θεωρείται επικίνδυνο βήμα και μεγάλη υπαναχώρηση, από τα κεκτημένα. Ενώ, λοιπόν, η απόφαση του Τραμπ, προβάλλεται ως απάντηση στη Ρωσία, στην πραγματικότητα τόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, όσο και ο Ρώσος ομόλογός του, είχαν κάθε λόγο να θέλουν να απαλλαγούν τη συνθήκη για να μπορέσουν να απαντήσουν στην Κίνα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του SIPRI, η Κίνα έχει αυξήσει τις στρατιωτικές της δαπάνες κατά περισσότερο από 700% από το 1992, φτάνοντας περίπου τα 228 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017. Όπως προκύπτει, οι Κινέζοι δαπάνησαν πολύ περισσότερο από τους Ρώσους (περίπου 66 δισεκατομμύρια δολάρια), ενώ οι ΗΠΑ δαπάνησαν περίπου 610 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.
Η Κίνα δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στο INF, με αποτέλεσμα η κατοχή και ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς από το Πεκίνο, να δημιουργεί ουσιαστικό στρατηγικό μειονέκτημα για τις ΗΠΑ.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, αφού “σκότωσε” την INF, τώρα προσπαθεί να οδηγήσει το Πεκίνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για μια νέα πολυμερή INF.
Η συμφωνία για τις πυρηνικές δυνάμεις ενδιάμεσης εμβέλειας (INF) υπογράφηκε στη δεκαετία του 1980 μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ για σκοπούς αφοπλισμού. Διευκρινίζει ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να αποσυναρμολογήσουν τους χερσαίους βαλλιστικούς πυραύλους και τους πυραύλους κρουαζιέρας με εύρος από 310 έως 3.420 μίλια.