Προσπάθεια να διατηρηθούν οι πολιτικοί σχηματισμοί την ώρα που αλλάζουν οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί, υπέρ της πόλωσης, φαίνεται κάνει το Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να αποφευχθεί ένας πολιτικός “κλεφτοπόλεμος”, με ακραίες πρακτικές και δηλώσεις, που θα διαμορφώσουν ένα άκρως τοξικό σκηνικό, μέσα στο οποίο θα νομιμοποιηθεί ακόμα και η Χρυσή Αυγή.
Στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, εκόντες-άκοντες ανέσυραν από συρτάρι, κατόπιν πιέσεων από τον Πάνο Καμμένο, το σενάριο αναπροσαρμογής του κανονισμού της Βουλής, ώστε να μην εξαϋλωθούν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες κομμάτων που έπεσαν κάτω από το όριο των 5 βουλευτών. Με τον τρόπο αυτό θα διασωθούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, κίνηση που εκτιμάται ότι θα βοηθήσει στην εξομάλυνση των σχέσεων με τον μέχρι πρότινος κυβερνητικό εταίρο, ενώ παράλληλα, θα δώσει πολιτικό χώρο και ερείσματα στο Ποτάμι.
Αν και η αντιπολίτευση στρέφει τη συζήτηση στις απειλές του Πάνου Καμμένου, επιχειρώντας να καταδείξει μια σχέση ανταλλαγής και πολιτικών εκβιασμών, στην πραγματικότητα, για το Μαξίμου και τον ΣΥΡΙΖΑ, πρόκειται για την υλοποίηση μιας ευρύτερης στρατηγικής προετοιμασίας της επόμενης ημέρας. Ο σχεδιασμός, αυτός είναι πολυεπίπεδος και έχει ήδη πολλές εκφάνσεις, όπως αυτές καταγράφονται από τις κινήσεις πολιτικών στελεχών, ιδιαίτερα στον χώρο του Κέντρου, τόσο κοινοβουλευτικά, όσο και στην κοινωνία.
Η μη-διάλυση των ΚΟ των ΑΝΕΛ και του Ποταμιού, επιτρέπει την εκκίνηση των πολιτικών διεργασιών για συγκλίσεις πολιτικών χώρων, ενόψει της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, το Ποτάμι και όχι οι ΑΝΕΛ, θα αναδειχθεί σε καταλύτη, διεκδικώντας χώρο από το ΚΙΝΑΛ, το οποίο διολισθαίνει από το Κέντρο και καθιστά τον εκτοπισμό του, από ένα πιο προοδευτικό σχήμα, ευκολότερο.
Με τον τρόπο αυτό, οι φήμες για συνεργασία Ποταμιού-ΔΗΜΑΡ, θα μπορέσουν να μετεξελιχθούν σε πολιτικό σενάριο, του οποίου η βιωσιμότητα θα εξεταστεί σε πραγματικές συνθήκες στη Βουλή και η δυναμική του θα δοκιμαστεί στην κοινωνία, στις επικείμενες αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές. Μια τέτοια συνεργασία, στο χώρου του Κέντρου, σε συνθήκες πόλωσης και με το ΚΙΝΑΛ να ευθυγραμμίζεται και να εγκλωβίζεται στη στείρα αντικυβερνητική γραμμή της ΝΔ, εκτιμάται ότι μπορεί να δώσει όχι μόνο χώρο αλλά και στελέχη στον σχηματισμό.
Ο οδικός χάρτης της αλλαγής του κανονισμού
Ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, δήλωσε στην ΕΡΤ ότι τα κόμματα που έχασαν τους βουλευτές τους, θα εξακολουθούν να λειτουργούν όπως και σήμερα μετά από τροποποίηση στον κανονισμό της Βουλής που θα γίνει ύστερα από συνεννόηση με τις πολιτικές δυνάμεις τις επόμενες μέρες. Πρόσθεσε,δε, ότι κάθε πολιτικός αρχηγός, θα εξακολουθεί να έχει το δικαίωμα και τα προνόμια του πολιτικού αρχηγού κόμματος και πως η κυβέρνηση δεν θέλει να διαλύσει κανένα κόμμα.
Παράθυρο για λύση, άφησε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, λέγοντας ότι «πολιτική θέση της κυβέρνησης είναι ότι δεν είναι ηθικό ή πολιτικά ορθό να διαλύουμε κοινοβουλευτικές ομάδες κομμάτων που στις εκλογές εξασφάλισαν την είσοδό τους στο κοινοβούλιο, παρά το ότι βουλευτές, για λόγους συνείδησης — άποψης, μπορεί να αποχωρούν»
Σήμερα πάντως, έχει προαναγγείλει ότι θα παραδώσει την έδρα του ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος. Με βάση τον ισχύοντα κανονισμό της Βουλής, η παραίτησή του φαίνεται πως οδηγεί στην διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ, καθώς πρώτος επιλαχόντας είναι ο Τέρενς Κουίκ του οποίου η ανεξαρτητοποίηση θεωρείται δεδομένη, ενώ ο πέμπτος βουλευτής που απομένει στην ΚΟ, ο Αριστείδης Φωκάς εκλέχθηκε με άλλο κόμμα και συγκεκριμένα με την Ένωση Κεντρώων.
Ο Πάνος Καμμένος απείλησε χθες με «πόλεμο» την κυβέρνηση αν διαλυθεί η Κοινοβουλευτική του Ομάδα.
Οι διεργασίες, αυτές όμως, θα απελευθερώσουν πρόσθετο κοινοβουλευτικό κεφάλαιο, καθώς η “δεξαμενή” των ανεξάρτητων θα γίνει ξανά προσβάσιμη, χωρίς αναστολές και στεγανά, όπως αυτά υπάρχουν μέχρι τώρα, ώστε να τηρούνται οι ισορροπίες. Όπερ σημαίνει ότι οι ανεξάρτητοι νομιμοποιηθούν ως η νέα “κολυμπήθρα του Σιλοάμ” για τα κόμματα, τα οποία ανασυντάσσονται.
Για την εξέλιξη αυτή είχε προϊδεάσει ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, όταν αναφερόμενος στην κυβερνητική πλειοψηφία, με αφορμή το νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ που ψηφίστηκε μετά από ονομαστική ψηφοφορία, αφού δεν διέθετε τον απαιτούμενο κοινοβουλευτικό αριθμό, ο κ. Βούτσης σημείωσε πως αυτή είναι η σύνθεση της Βουλής «προσώρας». Ο πρόεδρος της Βουλής είπε χαρακτηριστικά, δίνοντας έτσι τον τόνο για το τι θα ακολουθήσει, αλλά κυρίως για το παρασκήνιο που υφίσταται:
«…διότι προσώρας είναι αυτή η σύνθεση της Βουλής – το συγκεκριμένο αριθμητικό δεδομένο τα νομοσχέδια θα έρχονται προς ψήφιση με ονομαστική ψηφοφορία, διότι προφανώς από τους 16 – ή δεν ξέρω πόσους αύριο, λιγότερους ή περισσότερους – ανεξάρτητους βουλευτές, δεν είναι δυνατόν ο καθένας από αυτούς να συμμετέχει στην πρακτική που ακολουθούσε η Βουλή».
Βέβαια, το Μαξίμου μπορεί να θέλει την παγιοποίηση και ομογενοποίηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ώστε να βελτίωση του προφίλ της πολιτικής του σταθερότητας, ωστόσο, ο σχεδιασμός αυτός προσκρούει στον ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα στην τάση των 53+, οι οποίοι δέχονται ανοίγματα, αλλά θέτουν όρια, αποδεχόμενοι προγραμματικές συγκλίσεις για την οικοδόμηση συνεργασιών, αλλά ζητούν ιδεολογικές συνάφειες για “συγχωνεύσεις. Συνεπώς, οποιεσδήποτε κινήσεις διεύρυνσης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, θα έχουν και εσωκομματικές επιπλοκές, οι οποίες ακόμα και αν δεν γίνουν αντιληπτές άμεσα, θα αποτυπωθούν στο συλλογικό υποσυνείδητο, υπονομεύοντας την αξιοπιστία του Αλέξη Τσίπρα έναντι των οργάνων και του κόμματος.