Η Ουάσινγκτον ανέστειλε τη συμμετοχή της στη Συνθήκη Πυρηνικών Δυνάμεων Ενδιάμεσης Απόστασης (INF), όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να επιστρέψουν στη συμμόρφωση σε 180 ημέρες εάν η Μόσχα ανταποκριθεί στα αιτήματά της.
Η διατύπωση αυτή καταδεικνύει ότι πρόκειται για έναν ακόμη επικίνδυνο διαπραγματευτικό ελιγμό του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επιχειρεί να πείσει ότι είναι αξιόπιστος διαπραγματευτής.
“Οι ΗΠΑ … αναστέλλουν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη INF από τις 2 Φεβρουαρίου”,
ανέφερε ο Pompeo σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης.
Είπε επίσης ότι η Ουάσιγκτον θα ειδοποιήσει τη Ρωσία και άλλα κράτη ότι θα αποσυρθεί πλήρως από τη συμφωνία σε έξι μήνες.
Ο Πομπέο κατηγόρησε επανειλημμένα τη Μόσχα για την εξέλιξη αυτή, δίνοντας, παράλληλα, τελεσίγραφο στη Ρωσία.
“Εάν η Ρωσία δεν επιστρέψει στην πλήρη και επαληθεύσιμη συμμόρφωση με τη συνθήκη εντός της εξάμηνης περιόδου, καταστρέφοντας επαληθεύσιμα τα πυραύλους που παραβιάζουν την INF, τους εκτοξευτήρες και τον σχετικό εξοπλισμό τους, η συνθήκη θα τερματιστεί”,
δήλωσε.
Την ίδια στιγμή, υποστήριξε ακόμα ότι οι ΗΠΑ “ελπίζουν ότι μπορούμε να βάλουμε τη σχέση μας με τη Ρωσία σε καλύτερη βάση”.
Ωστόσο, είπε ότι η Μόσχα πρέπει να αλλάξει την πορεία της από αυτό που ονομάζεται “αποσταθεροποιητική δραστηριότητα όχι μόνο σε αυτό το θέμα αλλά και σε άλλα θέματα. “
Η διατύπωση αυτή, δείχνει ότι η Ουάσιγκτον εντάσσει την απόσυρση από την SNF σε ένα γενικότερο διαπραγματευτικό πλαίσιο με τη Ρωσία, πρακτική που συνιστά απομάκρυνση από τον τρόπο που διαπραγματεύονται οι ΗΠΑ και την υιοθέτηση νέου μοντέλου, στο οποίο συσχετίζει στρατηγικά με τακτικά θέματα.
«Αύριο οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναστείλουν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τη συνθήκη INF και θα αρχίσουν τη διαδικασία αποχώρησης», η οποία «θα ολοκληρωθεί μέσα σε έξι μήνες, εκτός αν η Ρωσία σεβαστεί τις υποχρεώσεις της καταστρέφοντας όλους τους πυραύλους της, τους εκτοξευτήρες της και τους εξοπλισμούς που παραβιάζουν το κείμενο»
ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Η Συνθήκη SNF υπογράφηκε από τις ΗΠΑ και την ΕΣΣΔ το 1987 και ισχύει έκτοτε, ενώ αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της ευρωπαϊκής ασφάλειας εδώ και χρόνια. Η συμφωνία απαγόρευσε τους επίγειους πυραύλους με βεληνεκές μεταξύ 500 χιλιομέτρων και 5.500 χιλιομέτρων – πολλοί εκ των οποίων είχαν αναπτυχθεί από τις δύο πλευρές κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Τα τελευταία χρόνια, οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία ότι παραβίασαν τη συμφωνία κατασκευάζοντας πυραύλους που απαγορεύονται- κάτι που η Μόσχα αρνείται, αλλά δεν δέχεται επιθεωρήσεις.