Συνέχεια στην αντιπαράθεση για τη Συμφωνία των Πρεσπών δίνει η Μόσχα επιχειρώντας έναν νομικο-διπλωματικό χειρισμό, με τον οποίο προσπαθεί από τη μια να διατηρήσει την πίεση στην κυβέρνηση Ζάεφ και το διεθνή παράγοντα που τη στηρίζει και από την άλλη να “συνθηκολογήσει” με την ελληνική πλευρά, όπως προκύπτει από δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάρωβα.
Η Μόσχα, όπως δήλωσσε η κ. Ζαχάρωβα διατηρεί αμφιβολίες για την Συμφωνία των Πρεσπών, επισημαίνοντας ότι
«η Ρωσία έχει αναγνωρίσει τη “Δημοκρατία της Μακεδονίας” με τη συνταγματική της ονομασία. Η Μόσχα πάντα τάσσονταν και τάσσεται υπέρ του να διευθετηθεί, το αμφιλεγόμενο ζήτημα της ονομασίας αυτού του κράτους να διευθετηθεί σε αμοιβαία αποδεκτή βάση, τόσο για τα Σκόπια όσο και για την Αθήνα».
Ο τόνος της δήλωσης και οι διατυπώσεις που επιλέχθηκαν δείχνουν διάθεση της Μόσχας για νέα ηπιότερη προσέγγιση, τουλάχιστον προς την Ελλάδα, καθώς, ενώ επιμένει να αναγνωρίζει τη χώρα με τη Συνταγματική ονομασία ως “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, αφήνει ανοιχτό παράθυρο αποδοχής, κάνοντας λόγο για λύση σε “αμοιβαία” αποδεκτή λύση από την Αθήνα και τα Σκόπια.
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επανέλαβε τη θέση για παραβιάσεις κατά τη διάρκεια έγκρισης της Συμφωνίας, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Και πάλι επισημαίνουμε με λύπη ότι κατά την διαδικασία έγκρισης της συμφωνίας επετράπησαν σοβαρές παραβιάσεις της εσωτερικής νομοθεσίας της μίας εκ των πλευρών και των κανόνων του διεθνούς δικαίου με άσκηση ισχυρότατων πιέσεων από το εξωτερικό».
Και σε αυτό το σημείο η κ. εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ κατεβάζει τους τόνους καθώς αναφέρεται σε παραβάσεις της εσωτερικής νομοθεσίας της μίας εκ των πλευρών, υπονοώντας στα Σκόπια, ενώ δεν αναφέρεται σε αιτιάσεις για λαϊκές αντιδράσεις και πολιτικές συγκρούσεις στην Ελλάδα, όπως είχε πράξει προσφάτως, αναδεικνύοντας τη θέση του Πάνου Καμμένου, που αμφισβήτησε τη συνταγματικότητα της Συμφωνίας των Πρεσπών.
«Πιστεύουμε ότι κανείς δεν πρέπει να έχει αμφιβολίες για το ότι οι δυτικές χώρες, είχαν ως γνώμονα τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα να εντάξουν το ταχύτερο τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ και όχι την πρόθεση να συμβάλουν στην διευθέτηση αυτή, μιας διμερούς στην ουσία διένεξης»,
πρόσθεσε επίσης, διατηρώντας την πίεση στον διεθνή παράγοντα και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και την ΕΕ.
Παράλληλα, όμως, η Ζαχάροβα ζήτησε επιπλέον την έκδοση του Ρώσου Αλεξάντρ Βίνικ, ο οποίος είχε συλληφθεί στην Ελλάδα τον Ιούλιο 2017 με την κατηγορία της υπεξαίρεσης μεγάλων χρηματικών ποσών στις ΗΠΑ, ύστερα από ένταλμα που είχαν εκδώσει οι αμερικανικές αρχές.
Ένταλμα για έκδοσή του είχαν εκδώσει και οι ρωσικές αρχές αλλά και οι γαλλικές αρχές. Παράλληλα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, εξέφρασε την ανησυχία της για την κατάσταση της υγείας του και την ασφάλεια του.
Με τον τρόπο αυτό και αφού η Ρωσία υποβάθμισε την αντίθεσή της για τη Συμφωνία των Πρεσπών στην κριτική για το ρόλο του διεθνούς παράγοντα και για παρατυπίες στην ψήφιση από τη Βουλή στην Βόρεια Μακεδονία, φαίνεται να εγείρει με την Αθήνα άλλο θέμα, κίνηση που φαίνεται να υποδεικνύει ένα μονοπάτι για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων.