Σταθερά υψηλή, αλλά με τάσεις αποκλιμάκωσης στο επίπεδο των προκλήσεων, όχι όμως και των παραβάσεων, είναι η τουρκική δραστηριότητα στο Αιγαίο, όπως προκύπτει από την εξέταση των στοιχείων του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, που πραγματοποίησε το Crisis Labs, για λογαριασμό του Crisis Monitor.
Όπως θα παρατηρήσετε στα συγκριτικά γραφήματα που ετοίμασε το τμήμα ανάλυσης πληροφοριών, η τουρκική δραστηριότητα στο Αιγαίο βαίνει εντεινόμενη στον τομέα των παραβιάσεων του εθνικού εναερίου χώρου της Ελλάδας και των κανόνων ασφαλείας πτήσεων, (ICAO).
Ωστόσο, το 2018 καταγράφεται για πρώτη φορά μετά από χρόνια μείωση στις εμπλοκές, τους οπλισμένους σχηματισμούς και τις υπερπτήσεις, τομείς υψηλού κινδύνου, οι οποίοι είναι συνδεδεμένοι με την έννοια της προκλητικότητας, που αποτελεί τον πυρήνα για τον προσδιορισμό της πορείας των διμερών σχέσεων.
Επίσης, η Ελλάδα δεν εξέδωσε τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που καταζητούνται, για απόπειρα δολοφονίας κατά του Ταγίπ Ερντογάν και παρ’ όλα αυτά, πήρε πίσω τους δύο Έλληνες που είχαν συλληφθεί στον Έβρο, σε τουρκική περιοχή.
Συνεπώς, το κλίμα είναι βελτιούμενο, καθώς το προηγούμενο έτος είχε καταγραφεί και νέα μείωση των προσφυγικών ροών στα νησιά, η οποία ήταν μεγαλύτερη, από την αντίστοιχη αύξηση μεταναστευτικών ροών που σημειώθηκε στον Έβρο.
Για την καλύτερη κατανόηση της κατάστασης απαιτείται τόσο η ποσοτική όσο και η ποιοτική ανάλυση της συμπεριφοράς της Τουρκίας. Συνεπώς, η αύξηση των μεταναστευτικών ροών που καταγράφεται στον Έβρο, είναι πολύ διαφορετική από τις προσφυγικές που κατευθύνονται κυρίως στα νησιά και βαίνουν μειούμενες. Αυτό συμβαίνει γιατί, η Άγκυρα προσέχει να τηρεί τη συμφωνία με την ΕΕ, η οποία καλύπτει τους πρόσφυγες, καθώς εννοιολογικά αυτό το status αποδίδεται σε όσους προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες, κατηγορία στην οποία περιλαμβάνονται σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα Σύριοι.
Αντιστοίχως, μετανάστες είναι οι όλοι οι υπόλοιποι που προέρχονται από το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Ιράκ, το Πακιστάν και άλλες χώρες, οι οποίες δεν βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση.