Ψήφισμα με το οποίο αναγνωρίζει τον αυτοανακυρηχθέντα πρόεδρο της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό, υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο οποίο, μάλιστα, περιλαμβάνεται η προτροπή προς τις χώρες μέλη να πράξουν τα δέοντα, στην ίδια κατεύθυνση, κίνηση που αποτελεί “χαλί” για τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, το οποίο αν και δεν αναμένεται να εκδώσει λάβει συγκεκριμένη στάση, κατά του Μαδούρο, θα μπορέσει να πιέσει τους διαφωνούντες προς για ένα -σχετικά- σκληρό ανακοινωθέν.
Υπ΄αυτό το πρίσμα, το ψήφισμα αποτελεί σαφή πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είναι και ο υπουργός Εξωτερικών.
Η στάση της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση της Βενεζουέλας έχει αναδειχθεί σε ένα ακόμα ένα σημείο αντιπαράθεσης με την αξιωματική αντιπολίτευση, που το αναδεικνύει με κάθε ευκαιρία, θέλοντας να ψέξει την κυβέρνηση έναντι των Ευρωπαίων εταίρων, για να υπονομεύσει τη μεγάλη στήριξη που έχει λαβει μέχρι τώρα και ενόψει ευρωεκλογών.
Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στο στόχαστρο του Χουάν Γκουαϊδό, όταν αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος της Βενεζουέλας, σε συνέντευξη στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ δήλωσε «καλώ τον κ. Τσίπρα να μείνει μια εβδομάδα για να ζήσει με τον κατώτατο μισθό της Βενεζουέλας, και να δούμε τι γνώμη θα έχει για το καθεστώς του Μαδούρο».
Με το ψήφισμα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνωρίζει το Χουάν Γκουαϊδό προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας και καλεί τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τον υποστηρίξουν έως ότου γίνουν νέες «ελεύθερες, διαφανείς και αξιόπιστες» προεδρικές εκλογές. Το ψήφισμα το οποίο προκάλεσε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έλαβε 439 ψήφους υπέρ, 104 ψήφους κατά ενώ υπήρξαν και 88 αποχές.
Επίσης οι ευρωβουλευτές ζήτησαν από την επικεφαλή της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι και τα κράτη – μέλη της να αναγνωρίσουν τον Γκουαϊδό ως το μόνο νόμιμο προσωρινό πρόεδρο έως ότου διεξαχθούν νέες εκλογές με στόχο την αποκατάσταση της δημοκρατίας.
Οι ψήφοι των Ελληνών ευρωβουλευτών ανέδειξαν και τις διαφορετικές προσεγγίσεις των πολιτικών κομμάτων τους και εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Υπέρ της αναγνώρισης του Χουάν Γκουαϊδό ως «προσωρινού προέδρου» της Βενεζουέλας ψήφισαν ο Νότης Μαριάς από την ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, ο Κώστας Χρυσόγονος από την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, οι Μανώλης Κεφαλογιάννης, Γιώργος Κύρτσος και Μαρία Σπυράκη από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο Νίκος Ανδρουλάκης, Γιώργος Γραμματικάκης και Μιλτιάδης Κύρκος από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές.
Κατά της αναγνώρισης του Χουάν Γκουαϊδό ψήφισαν οι Στέλιος Κούλογλου, Κωνσταντίνα Κούνεβα από την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, ο Κωνσταντίνος Παπαδάκης και Σωτήρης Ζαριανόπουλος (ΚΚΕ) ενώ απείχαν οι Γιώργος Επιτήδιος,, Λάμπρος Φουντούλης (Χρυσή Αυγή) και Ελευθέριος Συναδινός