Άμεσος ήταν ο αντίκτυπος του αυξημένου κινδύνου πολιτικής αποσταθεροποίησης στην ελληνική οικονομία, όπως αυτός καταγράφηκε από την επιδείνωση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος, για πρώτη φορά μετά από 9μήνες διαρκούς βελτίωσης.
Η πολιτική αναταραχή που προκάλεσε η Συμφωνία των Πρεσπών, η αλλαγή του κυβερνητικού μίγματος και η αναδιάταξη των κοινοβουλευτικών ισορροπιών, είχαν σαν αποτέλεσμα, τον Ιανουάριο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος να υποχωρήσει στις 99,6 μονάδες από 100,9 τον Δεκέμβριο. Την τελευταία φορά που είχε ξαναβρεθεί κάτω από τις 100 μονάδες ήταν τον Μάρτιο του 2018. Η υποχώρηση του Ιανουαρίου οφείλεται στη «βουτιά» 13 μονάδων που κατέγραψε ο δείκτης των υπηρεσιών. Αντίθετα, οι άλλοι δείκτες βελτιώθηκαν: του λιανικού εμπορίου 4,6 μονάδες, των νοικοκυριών-καταναλωτών 2,7 μονάδες, των κατασκευών 1,8 μονάδα και της βιομηχανία 0,4 μονάδα.
Η Ελλάδα είχε μετά τη Σλοβακία το δεύτερο λιγότερο αισιόδοξο οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη. Στην Κύπρο ο δείκτης εμπιστοσύνης σημείωσε πτώση 3,9 μονάδων.
Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι πτωτικά κινήθηκε ο συγκεκριμένος δείκτης σε ολόκληρη την Ευρώπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη, τον Ιανουάριο. Ειδικότερα, στην Ευρωζώνη, ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχωρεί συνεχώς επί 13 συνεχόμενους μήνες, δηλαδή από τον Δεκέμβριο του 2017. Μάλιστα, η πτώση εντείνεται τους τελευταίους μήνες, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται σε φάση σημαντικής επιβράδυνσης. Άλλωστε, όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων των αρμόδιων κοινοτικών οργάνων, έχουν αναθεωρήσει προς το κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2019 και το 2020.
Οι παράγοντες που επηρέασαν το οικονομικό κλίμα διαχέονται στην οικονομία, με το νέο τοπίο που διαμορφώνεται μετά τον τερματισμό του QE, τον Δεκέμβριο, το Trump-effect, για το οποίο προειδοποίησε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, ενώ επεκτείνονται στην ανασφάλεια του Brexit, τις αναταραχές στη Μέση Ανατολή και την ανάσχεση των ρυθμών ανάπτυξης στην Κίνα.
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε στην Ευρωζώνη από τις 107,5 μονάδες τον Δεκέμβριο στις 106,2 τον Ιανουάριο. Στην Ε.Ε. υποχώρησε στις 106,1 μονάδες από τις 107,5.