Σε τροχιά αποκλιμάκωσης και μάλιστα ραγδαίας βρέθηκαν οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων τίτλων του ελληνικού Δημοσίου, την ώρα που η Ελλάδα έβγαινε στις κεφαλαιαγορές ζητώντας 2 δισ. με πενταετές ομόλογο.
Η ζήτηση για το νέο πενταετές ομόλογό της ξεπέρασε τα 10 δισ. ευρώ, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, ενώ τελικά ο ΟΔΔΗΧ άντλησε περί τα 2,5 δισ. με επιτόκιο 3,6% και κουπόνι 3,45%. Όπερ σημαίνει ότι η επενδυτική βάση διευρύνθηκε σημαντικά, δημιουργώντας προσδοκίες αύξησης της διαπραγματευσιμότητας των ελληνικών χρεογράφων
Η πώληση αποτέλεσε ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της επανέναρξης αναχρηματοδότησης του χρέους της στις αγορές μετά από σειρά ετών αυστηρής εποπτείας στο πλαίσιο των προγραμμάτων.
Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου μειώθηκε κατά 8 μονάδες βάσης, υποχωρώντας κάτω από το ψυχολογικό φράγμα του 4%, στο 3,97%, το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Αυγούστου. Οι αποδόσεις των πενταετών ομολόγων υποχώρησαν πάνω από 6 μονάδες βάσης στο 2,974%, επίσης το χαμηλότερο επίπεδο έξι μηνών.
Η Ελλάδα είχε τεστάρει τη διάθεση της αγοράς τα τελευταία χρόνια, υπό την παρακολούθηση των διεθνών δανειστών της. Είχε πουλήσει 3 δισ. ευρώ 7ετών ομολόγων πριν από σχεδόν ένα έτος.
Το Βέλγιο, εν τω μεταξύ, είδε να εκδηλώνεται ζήτηση άνω των 27 δισ. ευρώ για ένα 30ετές κοινοπρακτικό ομόλογό του και σχεδιάζει να αντλήσει πάνω από 5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με επικεφαλής μάνατζερ. Η Αυστρία ολοκλήρωσε την πώληση 10ετούς ομολόγου ύψους 5 δισ. ευρώ, με τη ζήτηση να υπερβαίνει τα 28 δισ. ευρώ για την κοινοπρακτική έκδοση.