Βαρύς είναι ο απολογισμός της τελευταίας εβδομάδας στη Βενεζουέλα, καθώς τουλάχιστον 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 850 συνελήφθησαν, κατά τη διάρκεια επεισοδίων που οδήγησαν στην αυτοανακήρυξη του προέδρου της Βουλής σε μεταβατικό πρόεδρο της χώρας.
Παρ’ όλα αυτά οι διαδηλώσεις δεν έχουν κοπάσει, ενώ οι παρεμβάσεις της διεθνούς κοινότητας κατά του Μαδούρο ενθαρρύνουν τις αντιδράσεις.
«Τα στοιχεία έχουν επαληθευτεί, με το όνομα, το επίθετο, την περιοχή και τους φερόμενους δράστες, σχετικά με τα 35 πρόσωπα που δολοφονήθηκαν στο πλαίσιο των διαδηλώσεων»
δήλωσε ο Ραφαέλ Ουζκατεγούι, ο διευθυντής της ΜΚΟ Provea, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στο Καράκας.
Ο Ουζκατεγούι κατήγγειλε επίσης οκτώ «παράνομες εκτελέσεις» μετά τις διαδηλώσεις, σε αστυνομικές επιχειρήσεις σε λαϊκές συνοικίες. Κατηγόρησε τους πράκτορες των FAES (Αστυνομικές Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων) ότι ευθύνονται για αυτές.
Από την πλευρά του, ο διευθυντής της ΜΚΟ Foro Penal Αλφρέδο Ρομέρο έκανε λόγο, ενώπιον των δημοσιογράφων, για 850 συλλήψεις, εκ των οποίων οι 77 είναι ανηλίκων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αρχές πραγματοποίησαν εφόδους σε «σπίτια φτωχών οικογενειών, χωρίς να έχουν κανένα ένταλμα» και προχώρησαν σε συλλήψεις.
Με αυτές τις κρατήσεις, η Foro Penal υπολογίζει σε 976 τον αριθμό των πολιτικών κρατουμένων στη Βενεζουέλα.
Αν και στοιχεία φαίνεται να είναι πραγματικά, χρησιμοποιούνται, πλέον με τέτοιο τρόπο, ώστε να “εξαναγκάσουν το χέρι”της διεθνούς κοινότητας, ώστε να αναπτύξει πιο ενεργή παρέμβαση.
Με δεδομένο μάλιστα ότι οι ΗΠΑ αναδιπλώνονται από Ιράκ, Συρία και Αφγανιστάν, δημιουργούνται εύλογες ανησυχίες για το ενδεχόμενο ανάπτυξης πολυεθνικής δύναμης στη Βενεζουέλα, ή τουλάχιστον αυτή είναι η εντύπωση που δημιουργείται, στο πλαίσιο σχεδίου πίεσης.