if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Κάτι κινείται στις τράπεζες: Αυξάνονται οι καταθέσεις, ανακόπτεται η αφαίμαξη της οικονομίας

Τράπεζα της Ελλάδας

Τράπεζα της Ελλάδας

Ενδείξεις ανταπόκρισης παρουσιάζει το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα, καθώς η πιστωτική συρρίκνωση συνεχίζεται μεν αλλά με επιβραδυνόμενο ρυθμό, ενώ οι εκταμιεύσεις ήταν θετικές και σημαντικά βελτιωμένες σε μηνιαία βάση, αν και το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης απορροφήθηκε από το Δημόσιο, μέσω της κυκλικής ανανέωσης εντόκων γραμματίων, τα οποία αποτελούν πηγή σημαντικών εσόδων για τις τράπεζες.

Σύμφωνα με στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, ΕΛΛ τον περασμένο μήνα ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της οικονομίας διαμορφώθηκε σε -1,2% από -1,8% τον Νοέμβριο και η μηνιαία καθαρή ροή ήταν θετική κατά 1,765 δισ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 17 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Καλύτερα είναι τα μηνύματα στο μέτωπο των καταθέσεων. Οι συνολικές καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 10,4% ύστερα από άνοδο 6,4% τον Νοέμβριο και η μηνιαία καθαρή ροή ήταν θετική κατά 4,752 δισ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 240 εκατ. ευρώ το Νοέμβριο.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Χρηματοδότηση της γενικής κυβέρνησης

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τη γενική κυβέρνηση, το Δεκέμβριο του 2018, ήταν θετική κατά 875 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 89 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης της γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε σε -2,0% από -4,4% τον προηγούμενο μήνα.

Χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα

Το Δεκέμβριο του 2018 η συνολική χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα μειώθηκε κατά 1,1% ύστερα από πτώση 1,4% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν θετική κατά 889 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 106 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις ήταν θετική κατά 1,086 δισ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 269 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε μηδενικό από -0,6% τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των εταιρειών ήταν 0,3% από -0,6% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 1,064 δισ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 253 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Το Δεκέμβριο του 2018, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 12 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 24 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής παρέμεινε αρνητικός σε -1,9%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Πτώση 2,2% παρουσίασε και η χρηματοδότηση προς ιδιώτες και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, έναντι πτώσης 2,1% τον προηγούμενο μήνα.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version