Την ώρα που τα media σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν θέσει τη Βενεζουέλα στο επίκεντρο, μεταδίδοντας δηλώσεις, δημόσια τελεσίγραφα και αντιδράσεις, χωρίζοντας τη διεθνή κοινότητα σε υποστηρικτές και αντιπάλους του Νικολάς Μαδούρο, στο έδαφος της νοτιοαμερικανικής χώρας αναπτύσσονται, σύμφωνα International Crisis Group και το Stratfor, ιδιωτικοί μισθοφορικοί στρατοί από άλλες χώρες, διαμορφώνοντας συνθήκες οιονεί εμφυλίου.
Η κατάσταση στη Βενεζουέλα έχει αντίκτυπο όμως και στην Ελλάδα, ο οποίος αν και δεν είναι εύκολα ορατός, μπορεί να αποβεί καθοριστικός για τα ενεργειακά συμφέροντα της χώρας, ενώ η κρίση κλιμακώνεται σε μια περίοδο που τα περιθώρια διπλωματικών ελιγμών της Αθήνας είναι περιορισμένα, εξαιτίας του τεταμένου κλίματος που έχει δημιουργήσει η Συμφωνία των Πρεσπών.
Όπως έχει κατ’ επανάληψη επισημάνει το Crisis Monitor, η Βενεζουέλα, σε αυτή τη φάση, δεν αποτελεί αυτόνομο μέτωπο, αλλά αντανάκλαση του γεωπολιτικού NATO-Ρωσίας στη Μέση Ανατολική, καθώς η κρίση έχει καταστήσει τη χώρα προτεκτοράτο της Ρωσίας, η οποία διαχειρίζεται τον ενεργειακό της πλούτου, διευρύνοντας εκθετικά την επιρροή της στον ΟΠΕΚ. Όπερ σημαίνει, ότι η Μόσχα μπορεί να παίξει ρόλο στη διαδικασία εμπέδωσης του νέου αμερικανικού γεωοικονομικού δόγματος στη Μέση Ανατολή, παρεμποδίζοντας ή τροποποιώντας σχέδια για αγωγούς που θα ανατρέψουν την ενεργειακή ισορροπία στα Βαλκάνια.
Υπ΄αυτό το πρίσμα, οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα μπορούν δυνητικά να επηρεάσουν και την Ελλάδα, η οποία βρίσκεται παγιδευμένη, καθώς εισάγει φθηνό πετρέλαιο από τη χώρα, βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης εναλλακτικών πηγών για να περιορίσει την εξάρτησή της από το Ιράν και παράλληλα εξελίσσεται σε ενεργειακό κόμβο για τα Βαλκάνια, στο πλαίσιο του γεωοικονομικού δόγματος των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, όμως η κυβέρνηση προσπαθεί να διατηρήσει τις ισορροπίες με τη Μόσχα, καθώς ο φιλορωσισμός στην Ελλάδα είναι παραδοσιακά υψηλός, ενώ τώρα, για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία, φαίνεται ότι φιλορωσικό κόμμα θα μπει στην Ελληνική Βουλή, στις προσεχείς εκλογές.
Ο Μαδούρο κερδίζει χρόνο
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο απέρριψε σήμερα το «τελεσίγραφο» που του έχουν απευθύνει πολλές χώρες ζητώντας του να προκηρύξει εκλογές μέσα σε διάστημα οκτώ ημερών, τονίζοντας ότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό παραβίασε το σύνταγμα της χώρας όταν αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος.
Αντ’ αυτού, ο Μαδούρο επιχειρεί με πολιτικούς ελιγμούς να κερδίσει χρόνο, προσπαθώντας να κινητοποιήσει δυνάμεις στο εσωτερικό και να βρει στήριξη από διεθνείς εταίρους και συμμάχους, ώστε να υπαναχωρήσουν οι πιέσεις.
Ο Μαδούρο, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk, είπε επίσης ότι είναι «ανοιχτός στον διάλογο». Δεν απέρριψε το ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, όμως είπε ότι κάτι τέτοιο είναι μάλλον απίθανο να συμβεί.
Η Ουάσιγκτον, που αναγνωρίζει ως πρόεδρο της Βενεζουέλας τον Γκουαϊδό, ζήτησε το Σάββατο από τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου «να επιλέξουν πλευρά» και να διακόψουν τις οικονομικές συναλλαγές τους με την κυβέρνηση του Μαδούρο.
Η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία ανακοίνωσαν επίσης χθες ότι θα αναγνωρίσουν τον Γκουαϊδό αν ο Μαδούρο δεν προκηρύξει νέες εκλογές. Η Ρωσία χαρακτήρισε «παράλογο» το τελεσίγραφο, το οποίο ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας είπε ότι είναι «παιδιάστικη» απαίτηση.
Οι ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας παραμένουν πιστές στον Μαδούρο.
Η Ρωσία διαψεύδει για μισθοφόρους
Το Κρεμλίνο διέψευσε κατηγορηματικά σήμερα ότι Ρώσοι μισθοφόροι, που εργάζονται για λογαριασμό ιδιωτικών ρωσικών εταιρειών παροχής προστασίας, βρίσκονται στη Βενεζουέλα για να στηρίξουν τον πρόεδρο, Νικολάς Μαδούρο.
Όταν ρωτήθηκε από τη ρωσική τηλεόραση αν βρίσκονται στη Βενεζουέλα «400 μαχητές μας που προστατεύουν τον Μαδούρο», ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απάντησε «ασφαλώς και όχι».
Πολλά ρωσικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας την πληροφορία ότι Ρώσοι μισθοφόροι έφτασαν στη Βενεζουέλα για να προστατεύσουν τον Μαδούρο. Την Παρασκευή, ο Εβγκένι Τσαμπάγεφ, που αυτοαποκαλείται «Κοζάκος ηγέτης», δήλωσε ότι μέλη ιδιωτικής ρωσικής εταιρίας προστασίας που μόλις είχαν επιστρέψει από τη Γκαμπόν σχημάτισαν τη Δευτέρα «κατεπειγόντως» μια ομάδα «400 ανθρώπων» που έφυγαν για το Καράκας μέσω Κούβας.
Την Παρασκευή, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Καράκας χαρακτήρισε ως «φάρσα» την πληροφορία περί άφιξης μισθοφόρων στη Βενεζουέλα.
Ωστόσο, η Ρωσία δεν είναι η μόνη χώρα που αναπτύσσει δραστηριότητα στη Βενεζουέλα, καθώς τόσο οι ΗΠΑ όσο νοτιοαμερικανικές χώρες παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις και όπως αναφέρουν -φίλα προσκείμενα ή ελεγχόμενα από το Κρεμλίνο- think tanks και πρακτορεία ειδήσεων, έχουν αναπτύξει δραστηριότητα υποστήριξης και εδραίωσης δικτύων της αντιπολίτευσης.