Ελιγμούς για να αποφύγει την κλιμάκωση των διεθνών πιέσεων και να αποφύγει νέο γύρο εκλογών κάνει ο πρόεδρος της Βενεζουέλα Νικολάς Μαδούρο, δηλώνοντας έτοιμος να συναντηθεί με τον Χουάν Γκουαϊδό, τον πρόεδρο του κοινοβουλίου, που αυτοανακηρύχθηκε προσωρινός πρόεδρος.
Με δεδομένο ότι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και γειτονικές χώρες της Βενεζουέλας έχουν αναγνωρίσει τον Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας και η Γερμανία πιέζει για εκλογές υπό διεθνή επιτήρηση, η Ρωσία και η Τουρκία δεν επαρκούν για να απορροφήσουν τις πιέσεις που δέχεται. Συνεπώς, ο Μαδούρο αποφάσισε να δείξει καλή θέληση και βούληση για την εξομάλυνση της κατάστασης, κάνοντας το πρώτο βήμα. Το πρόβλημα, όμως, τώρα είναι ότι οι πρωτοβουλίες του Μαδούρο, που έχει απονομιμοποιήσει την Εθνοσυνέλευση, ίσως αποδειχθούν “πολύ λίγα, πολύ αργά”.
Όπως έχει επισημάνει το Crisis Monitor, η κατάσταση στη Βενεζουέλα είναι αρκετά πιο σύνθετη απ΄ότι φαίνεται, καθώς στην πραγματικότητα, σε αυτή τη φάση, γίνεται θέατρο της αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Ρωσίας για τα ενεργειακά και τον έλεγχο των τιμών του πετρελαίου, αντανακλώντας τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
«Δεσμεύομαι υπέρ ενός εθνικού διαλόγου. Σήμερα, αύριο, πάντα, θα είμαι έτοιμος να πάω όπου θα πρέπει να πάω. Προσωπικά, εάν πρέπει να πάω να δω αυτό το αγόρι θα πάω εκεί»
είπε ο Μαδούρο, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό διαβεβαίωσε σήμερα ότι δεν θα συμμετάσχει σε έναν «ψεύτικο διάλογο» με την κυβέρνηση Μαδούρο.
«Η καταστολή, όταν δεν φέρει αποτελέσματα, μεταμορφώνεται σε ψεύτικο διάλογο, θέλω να πω ξεκάθαρα στον κόσμο και σε αυτό το καθεστώς: εδώ κανείς δεν θα συναινέσει σε έναν ψεύτικο διάλογο»
σημείωσε ο Γκουαϊδό.
Οι εξελίξεις που φαίνεται να έχουν δρομολογηθεί στη Βενεζουέλα θα οδηγήσουν τη χώρα πιο βαθειά στην κρίση, πριν έρθει η Βελτίωση, καθώς η ανατροπή του Μαδούρο δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Οι ΗΠΑ αναμένεται να δώσουν προθεσμία για προσφυγή στις κάλπες η την εδραίωση μεταβατικού καθεστώτος, υπό την απειλή κυρώσεων.
«Αυτοί που πιστεύουν ότι θα ξεφουσκώσουμε, θα απογοητευτούν, διότι θα υπάρχουν άνθρωποι στους δρόμους έως μια συγκεκριμένη στιγμή, ώσπου να σταματήσει ο σφετερισμός κι υπάρξει μια μεταβατική κυβέρνηση και ελεύθερες εκλογές»
επισήμανε ο Χουάν Γκουαϊδό, που εμφανίστηκε σε μια πλατεία στο ανατολικό τμήμα του Καράκας.
Επιπλέον, ο Γκουαϊδό ζήτησε από τον στρατό της Βενεζουέλας να σταθεί στο πλευρό του εναντίον του Νικολάς Μαδούρο, να διώξει τους Κουβανούς που βρίσκονται στις τάξεις του και να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα.
«Ταχθείτε στο πλευρό του λαού της Βενεζουέλας»,
είπε ο επικεφαλής της βουλής της Βενεζουέλας.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ είπε σήμερα ότι η χώρα του είναι έτοιμη να υποδεχθεί τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Χουάν Γκουαϊδό, προκειμένου να ξεκινήσει ένας διάλογος για την επίλυση της πολιτικής κρίσης, που συνταράσσει τη Βενεζουέλα.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο προτρέπει κι άλλες χώρες να αναγνωρίσουν τον Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αύριο Σάββατο, έγινε γνωστό από το γραφείο του σε μια ανακοίνωση.
Η Ουάσιγκτον ζήτησε να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας για να συζητηθεί η κρίση στη χώρα, ωστόσο προς το παρόν δεν έχει προγραμματιστεί κάποια συνεδρίαση.
Η θέση της Ρωσίας σε περίπτωση σύγκλισης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Βενεζουέλα, θα συνίσταται στο ότι είναι ανεπίτρεπτη η πολιτική των ΗΠΑ στο θέμα αυτό, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, εν όψει του ενδεχομένου να συγκληθεί το ΣΑ το Σάββατο, ύστερα από αίτημα των ΗΠΑ.
«Γνωρίζουμε τη θέση των ΗΠΑ, γνωρίζουμε τη θέση εκείνων που ακολουθούν την αμερικανική πολιτική. Το ότι αυτή η πολιτική σε σχέση με τη Βενεζουέλα, όσο και σε σχέση με μια σειρά άλλες χώρες είναι καταστροφική, δεν χρειάζεται ούτε και να το αποδείξει κάποιος. Οι απευθείας εκκλήσεις για πραξικόπημα είναι ορατές σε όλους»
δήλωσε ο Λαβρόφ.
«Θεωρούμε μια τέτοια συμπεριφορά ανεπίτρεπτη, που υπονομεύει τις αρχές του καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, τους κανόνες της διακρατικής επικοινωνίας και εμείς από αυτές τις θέσεις θα μιλήσουμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, εάν ληφθεί απόφαση για την σύγκλιση του με θέμα την κατάσταση στη Βενεζουέλα»,
πρόσθεσε.