Σε μερικές ώρες, στις 14:30 το μεσημέρι, η ελληνική Βουλή αναμένεται να κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, θέτοντας αυτομάτως σε ισχύ τις συνταγματικές αλλαγές της πΓΔΜ, η οποία θα μετονομαστεί σε Βόρεια Μακεδονία, από Μακεδονία σήμερα, σηματοδοτώντας την έναρξη της διαδικασίας επαναπροσδιορισμού του status quo στην ευρύτερη περιοχή.
Στην Αθήνα, όμως, το ονοματολογικό της πΓΔΜ έχει μετατραπεί σε μοχλό πίεσης, επιφέροντας ήδη, προ της ψήφισης, ραγδαίες και ριζικές αλλαγές στο φλοιό του πολιτικού σκηνικού, οι οποίες αναμένεται να εμπεδωθούν και στον πυρήνα του, ενόψει των επερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων.
Χθες, οι κ. Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης κινήθηκαν σε ιδιαίτερα οξείς τόνους, ενώ εντύπωση προκάλεσαν οι επιθέσεις του Πάνου Καμμένου και η προσπάθειά του για κοινοβουλευτική εκτροπή, ζητώντας την παραίτηση 100 βουλευτών για να μην περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών.
Πολιτικά, η υιοθέτηση ακροδεξιάς ρητορικής και η προώθηση του λαϊκιστικού πολιτικού ακτιβισμού ως μέσο αντίδρασης στις εξελίξεις, δημιουργεί πιέσεις στη Νέα Δημοκρατία, η οποία αν και αντιτίθεται σθεναρά στη Συμφωνία των Πρεσπών, εν τούτοις αποδέχεται τη σύνθετη ονομασία.
Η αντιπολίτευση ξεκαθάρισε ότι δεν θα υποβάλλει πρόταση μομφής, σενάριο που εξέταζε, καθώς η κυβέρνηση έχει μόλις λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και η πολιτική στρατηγική επιτάσσει τη χρήση του “όπλου” σε πιο ευνοϊκές συνθήκες. Κατά την εκτίμηση του Crisis Monitor, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα χρησιμοποιήσει την πρόταση δυσπιστίας αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, κάνοντας λόγο για απώλεια λαϊκής νομιμοποίησης, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν, καθώς η ψήφος είναι πιο χαλαρή και συνήθως “διαμαρτυρίας”.
Στη Βουλή, η κυβέρνηση φαίνεται ότι διαθέτει παραπάνω από 151 ψήφους που απαιτούνται για την ψήφιση και κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς ενισχύεται από βουλευτές του Ποταμιού και ανεξάρτητους, πλέον, προερχόμενους από τους ΑΝ.ΕΛ και το ΚΙΝ.ΑΛ.
Οι αντιδράσεις μέσα τα συλλαλητήρια δεν αναμένεται να αποτελέσουν πρόβλημα, καθώς ήδη από χθες είχαν ατονήσει, ενώ η διαρκής βροχόπτωση εκτιμάται ότι θα αποθαρρύνει πολλούς.
Ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής εξαπέλυσε επίθεση κατά πάντων ενώ έκανε και «ιστορική αναδρομή» επιχειρώντας ουσιαστικά να καταδείξει σε τι κατάσταση του κληροδότησαν οι προκάτοχοί του το μείζον αυτό εθνικό θέμα ενώ αναφέρθηκε και σε αυτά που πέτυχε ο ίδιος.
«Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή ένα βήμα πριν από ένα ιστορικό γεγονός», «Μετά από σχεδόν 30 χρόνια αδράνειας και απανωτών εθνικών υποχωρήσεων και μετά από έναν ολόκληρο χρόνο εξαντλητικών διαπραγματεύσεων φτάνουμε στο τέλος μιας επίπονης διαδικασίας»,
είπε ο Αλ. Τσίπρας ενόψει της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.
«Προχτές συγκεντρώθηκαν χιλιάδες διαδηλωτές, στην πλειοψηφία τους δεν είχαν σχέση με τους ακραίους που επιτέθηκαν στο κοινοβούλιο, αν ρωτούσατε έναν από αυτούς θα σας έλεγαν ότι διαμαρτύρονται για το όνομα, δεν θα σας έλεγαν ούτε για τη γλώσσα, ούτε για citizenship, ούτε για τα ροδάκινα βεβαίως»,
είπε στον κ. Μητσοτάκη, ο Αλ. Τσίπρας.
Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για ένδεια επιχειρημάτων εναντίον της συμφωνίας: «Ασχολείστε με απολύτως δευτερεύοντα ζητήματα και όχι με τα ουσιαστικά, γιατί έχετε ένδεια επιχειρημάτων». Πρόσθεσε ότι μεγάλο μέρος της ομιλίας του το κατανάλωσε στην αντιπαράθεση του με τον κ. Καμμένο.
«Αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία σας εκεί στη δεξιά πολυκατοικία», είπε προσθέτοντας ότι μετά τις Πρέσπες θα αντιπολιτεύεστε τους άλλους στη δεξιά πολυκατοικία γιατί υπάρχει συνωστισμός, για το ποιος θα πάρει το καλύτερο «διαμέρισμα».
Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις συνθήκες της δεκαετίας του 90, εισημαίνονας ότι στην Ελλάδα ο εθνικιστικός παροξυσμός των αρχών του ‘90 διαμόρφωσε το κλίμα στη κοινή γνώμη, δημιουργώντας την εικόνα μιας χώρας φοβικής, χωρίς εθνική αυτοπεποίθηση. Αποκορύφωμα, είπε η “μαξιμαλιστική θέση που συμφωνήθηκε στο περίφημο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών το 1992 -πλην του ΚΚΕ – περί μη χρήσης του όρου Μακεδονία ή παράγωγού του από τη γειτονική χώρα”. Τόνισε ότι όμως αυτή η θέση έτρεφε τις φαντασιώσεις αρκετών όμως ποτέ δεν εφαρμόστηκε από καμία κυβέρνηση στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής, στις διαπραγματεύσεις τα επόμενα χρόνια.
Για «εθνική ήττα» και συμφωνία που έχει ήδη ακυρωθεί στη συνείδηση του λαού, προσβάλλει την αλήθεια και την Ιστορία της χώρας», έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή, εξαπολύοντας παράλληλα σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για τις πρακτικές που ακολούθησε αλλά και το αποτέλεσμα της διπλωματικής διαπραγμάτευσης. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης, απείλησε με veto στην ένταξη της πΓΔΜ στην ΕΕ, διολισθαίνοντας ακόμα πιο δεξιά και προκαλώντας ανησυχία μεταξύ των εταίρων, συμμάχων και γειτόνων της Ελλάδας.
Μίλησε μάλιστα για τις «παγίδες» της συμφωνίας και τις συνέπειές της που θα ακολουθούν για χρόνια τη χώρα. Προειδοποίησε δε ότι «θα ξυπνήσει εθνικισμούς και ακραίες συμπεριφορές».
Περιγράφοντας τη στάση της Νέας Δημοκρατίας εφόσον γίνει κυβέρνηση έναντι των Σκοπίων, ο κ. Μητσοτάκης προειδοποίησε:
«Εφόσον οι Έλληνες πολίτες με εμπιστευθούν ως πρωθυπουργό, αρνούμαι κατηγορηματικά να ερμηνεύσω τη συμφωνία με αυτόν τον τρόπο. Η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ δεν σχετίζεται με τη συμφωνία των Πρεσπών. Η Ελλάδα θα διατηρήσει στο ακέραιο όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα του κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή, το δικαίωμα να διαπραγματεύεται και να ανοίγει ή να κλείνει κάθε επιμέρους κεφάλαιο της προενταξιακής διαδικασίας, ανάλογα με τα εθνικά και τα κοινοτικά συμφέροντα. Με απλά λόγια, η Ελλάδα μπορεί ανά πασά στιγμή να βάλει βέτο στη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή οικογένεια».
Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο κ. Μητσοτάκης όσον αφορά στην «παραχώρηση εθνικότητας και γλώσσας στους γείτονες».
«Η απαράδεκτη αυτή υποχώρηση σημειώνεται στο πρώτο, κιόλας, άρθρο της Συμφωνίας. Μάλιστα, η αναγνώριση της μακεδονικής γλώσσας συνοδεύεται και από την αθλιότητα της αναφοράς σε δήθεν προγενέστερη αναγνώρισή της το 1977. Πρόκειται για διπλό ψέμα! Όχι μόνο γιατί εκείνη η Διάσκεψη του ΟΗΕ αφορούσε στον μεταγραμματισμό κυριλλικών στοιχείων στο λατινικό αλφάβητο για λόγους τυποποίησης κυρίως των επιγραφών. Ήταν, δηλαδή, απολύτως τεχνική, όπως έχει εξηγήσει και ο γλωσσολόγος καθηγητής Μπαμπινιώτης που μετείχε σε εκείνη τη Διάσκεψη. Αλλά γιατί είναι ψέμα και σε πολιτικό επίπεδο που αποδεικνύεται και από την άλλη πλευρά. Στα πρακτικά των συσκέψεων των πολιτικών αρχηγών των Σκοπίων -τα δημοσίευσε η Καθημερινή- εμφανίζονται οι ίδιοι να ομολογούν ότι η Ελλάδα ανέκαθεν δεν αναγνώριζε καμία “μακεδονική γλώσσα”. Ποτέ η Ελλάδα δεν είχε αναγνωρίσει μακεδονική γλώσσα. Ποτέ. Κάτι το οποίο το πιστοποιούν και διεθνείς οργανισμοί, όπως το ΝΑΤΟ. Αυτό λοιπόν, που δεν τόλμησαν να πουν ούτε οι Σκοπιανοί ηγέτες το λέτε εσείς, κύριε Τσίπρα! Και αυτό το ψέμα το βάλατε και μέσα στο κείμενο μιας διεθνούς συμφωνίας, που θα δεσμεύει τη χώρα και μετά από εσάς».