Τη Συμφωνία των Πρεσπών κύρωσε η Βουλή των Ελλήνων με πλειοψηφία 153 NAI έναντι 146 όχι και με ένα παρόν, μετονομάζοντας πρακτικά τη “Μακεδονία” σε Βόρεια Μακεδονία, κλείνοντας τη χαίνουσα πληγή του Σκοπιανού και θέτοντας τις βάσεις για τον περιορισμό της τουρκικής επιρροής στις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων.
Στην ψηφοφορία παρών ψήφισε ο Γρηγόρης Ψαριανός που έχει αποχωρήσει από το Ποτάμι, ενώ επεισόδιο σημειώθηκε με τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής που προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένταση με φραστικές επιθέσεις. Ναι ψήφισαν, εκτός από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι, ο Σπύρος Δανέλλης, οι διαγραφέντες από τους ΑΝ.ΕΛ και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ, αφού ο ίδιος διαγράφηκε από το ΚΙΝΑΛ και το κόμμα του αποχώρησε από τον πολιτικό σχηματισμό.
Η απόφαση της ελληνικής Βουλής, ανοίγει το δρόμο για τον μετασχηματισμό των δυτικών Βαλκανίων, ενώ θέτει τις βάσεις για νέο γύρο οικονομικής ανάπτυξης της Βορείου Ελλάδος και της γειτονικής χώρας.
Η ενέργεια θα αποτελέσει τη βασική πλατφόρμα ανάπτυξης, στην πρώτη ουσιαστική εφαρμογή του νέου γεωοικονομικού δόγματος, οποίος στοχεύει στη μείωση των εντάσεων και την ενίσχυση της συνοχής τέτοιων προσπαθειών. Αγωγοί φυσικού αερίου, και πετρελαίου θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος στις διμερείς οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας.
Για την Ελλάδα η ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, σηματοδοτεί την αλλαγή της πολιτικής και επικοινωνιακής ατζέντας, επιτρέποντας στο πολιτικό σύστημα να εμπεδώσει τις τεκτονικές αλλαγές που προκάλεσε το Σκοπιανό και να αναζητήσει νέα σημεία ισορροπίας. Η κυβέρνηση αναμένεται να στρέψει την προσοχή της, τώρα, στην οικονομία προωθώντας τη λύση στο γόρδιο δεσμό των κόκκινων δανείων και της κεφαλαιακής διάρθρωσης των τραπεζών, ώστε να μπορέσει το Δημόσιο να βγει στις αγορές με ικανοποιητικά επιτόκια.
Γεωπολιτικά, η ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, όμως, θα παραμείνει σε καθεστώς έντασης, καθώς ο γεωπολιτικός και γεωοικονομικός ανταγωνισμός NATO-Ρωσίας, γεννά πολιτικές συγκρούσεις και κατά περιπτώσεις κοινωνικές αναταραχές. Στα ενεργειακά, ωστόσο, φαίνεται να έχει επιτευχθεί modus vivendi, καθώς ολοκληρώθηκε ο ρωσικός Turk Stream, οποίος θα συνδεθεί με τον Βουλγαρικό IGB, ενώ στην Ελλάδα διαμορφώνονται δίκτυα διοχέτευσης LNG και σταθμοί αεριοποίησης. Παράλληλα, ξεκινούν έργα ή ενεργοποιούνται υπάρχοντα υποδομών που θα διασυνδέσουν την Ελλάδα με την πΓΔΜ τόσο στα υγρά καύσιμα όσο και στον ηλεκτρισμό.