Κλυδωνισμούς και στην Κομισιόν προκαλεί η Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς ο Έλληνας επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, διαφοροποιήθηκε ex ante από τη θέση της Επιτροπής, με αποτέλεσμα ο εκπρόσωπος Τύπου, όχι απλά να αποστασιποιηθεί, αλλά με δηλώσεις του, να εκθέσει τον επίτροπο, που είναι στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας.
Ο Κ. Σχοινάς με την παρέμβαση του αφήνει έκθετο τον επίτροπο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο οποίος , σε δηλώσεις του, από τη στάση της Επιτροπής, χαρακτηρίζοντας “προβληματική” τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Όπως δήλωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, η επίσημη θέση της Επιτροπής είναι αυτή που εκφράζεται από τον πρόεδρό της, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και από τους αρμόδιους επιτρόπους, Φεντερίκα Μογκερίνι και Γιοχάνες Χαν, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι αποφάσεις στο Κολέγιο των Επιτρόπων πάρθηκαν ομόφωνα.
Η Κομισιόν, όμως, δεν αποστασιοποιήθηκε, μόνο, από τις δηλώσεις του Δημήτρη Αβραμόπουλου, αλλά έκανε ένα ακόμη βήμα, εκθέτοντας τον Έλληνα επίτροπο, με την αποκάλυψη ότι στο Κολέγιο των Επιτρόπων δεν εξέφρασε διαφωνίες και υπερψήφισε.
Η τοποθέτηση αυτή, καταδεικνύει, εμμέσως πλην σαφώς, ότι από την απόφαση του Κολεγίου μέχρι τη διαφοροποίηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου, υπήρξε έντονο παρασκήνιο, με τον επίτροπο να δέχεται πιέσεις, κάτι που αν και δε λέγεται, εν τούτοις υπονοείται.
O κ. Σχοινάς ανέφερε ότι η θέση της Επιτροπής είναι ότι οι Πρέσπες είναι μια «σημαντική» Συμφωνία, η οποία επιλύει μία από τις παλαιότερες διαμάχες στην περιοχή και δίνει την ευκαιρία να ξεπεραστεί το παρελθόν και να υπάρξει συμφιλίωση όχι μόνο στην περιοχή, αλλά και για την Ευρώπη στο σύνολό της.
Όπως σημείωσε, η Επιτροπή παρακολουθεί τις διαδικασίες για την υλοποίηση της Συμφωνίας κι αυτό που τώρα έχει σημασία είναι η ψηφοφορία στη Βουλή των Ελλήνων.
Οι δηλώσεις Αβραμόπουλου
Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος., δήλωσε ότι «Η συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι ισόρροπη και ως εκ τούτου είναι προβληματική»
Όπως σημειώνει, «είναι άλλο ο γεωγραφικός προσδιορισμός που όλες οι κυβερνήσεις συμφωνήσαμε και άλλο ο ιστορικός προσδιορισμός, που επιχειρείται μέσω της συμφωνίας».
Κατά τον κ. Αβραμόπουλο, «εθνότητα και γλώσσα σημαίνουν εθνική υπόσταση και δίνουν λαβή για αλυτρωτικές εθνικιστικές πολιτικές. Η κυβέρνηση θα είχε κινηθεί διαφορετικά αν, αντί να αγνοήσει και στη συνέχεια προκαταλάβει τα πολιτικά κόμματα, είχε επιδιώξει την εθνική συνεννόηση πριν προχωρήσει στη συμφωνία» τονίζει ο Ευρωπαίος Επίτροπος.