Πληθαίνουν οι ενδείξεις που συντείνουν στην εργαλειοποίηση του προσφυγικού από την Τουρκία, ως μέσο πίεσης απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση για τα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου, πεδίο που παράγει διαρκώς εντάσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς η Τουρκία έχει αποκλειστεί από τις διεργασίες και νιώθει να χάνει ζωτικό χώρο, καθώς εδραιώνονται πολυμερή σχήματα ενεργειακής και οικονομικής συνεργασίας, ενώ δημιουργούνται και νέες δομές ασφάλειας στην περιοχή.
Αντιμετωπίζοντας την παγίωση της κατάστασης αυτής η Τουρκία εφαρμόζει πολύπλευρες και πολυεπίπεδες πιέσεις προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο των οποίων εντάσσει -όχι για πρώτη φορά- το προσφυγικό-μεταναστευτικό.
Με δεδομένο ότι οι διαβουλεύσεις εντείνονται και οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί σε πολιτικό επίπεδο ευοδώνονται, σταδιακά, με την έναρξη των εξορύξεων στην κυπριακή ΑΟΖ και την υπογραφή της διακρατικής συνεργασίας για τον East Med, η Τουρκία,
Υπ’ αυτό το πρίσμα η εκρηκτική αύξηση των μεταναστευτικών ροών μέσω του Αιγαίου, που καταλήγουν στα ελληνικά νησιά τον Δεκέμβριο, καθώς οι αφίξεις ξεπέρασαν τα 3.000 άτομα, αποτελούν μέρος αυτού του σχεδίου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, από τα απέναντι τουρκικά παράλια σε 88 περιπτώσεις έφθασαν συνολικά 3.138 άτομα. Τον ίδιο μήνα συνελήφθησαν 12 διακινητές και κατασχέθηκαν 10 σκάφη κι ένα όχημα.
Τον αντίστροφο δρόμο, της παράνομης αναχώρησης από την Ελλάδα, ακολούθησαν τον Δεκέμβριο, σε 91 περιστατικά, 261 αλλοδαποί που συνελήφθησαν. Λιμενικοί πέρασαν χειροπέδες και σε 17 διακινητές, ενώ κατάσχεσαν 11 οχήματα, ένα σκάφος και 75 πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη/Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου (Ε.Σ.Κ.Ε.Σ.Μ.Α), στα νησιά βρίσκονται πλέον συνολικά 14.693 πρόσφυγες και μετανάστες. Οι περισσότεροι από αυτούς συνωστίζονται στη Λέσβο (6.922) και στη Σάμο (3.966).