Την fast track προώθηση νόμου για τη φορολόγηση των μεγάλων ψηφιακών επιχειρήσεων, χωρίς να περιμένει μια ευρωπαϊκή συναίνεση επί του θέματος, ανακοίνωσε με συνέντευξή του ο Γάλλος υπουργός οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ.
Η κίνηση αυτή έρχεται καθώς οι διαδηλώσεις των “κίτρινων γιλέκων” συνεχίζονται για 10η σερί εβδομάδα και ενώ η δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου, Εμμάνουελ Μακρόν, παραμένει κολλημένη σε ιστορικά χαμηλά. Παράλληλα, όμως η γαλλική κυβέρνηση καλείται να βρει λύσεις για να χρηματοδοτήσει τις παροχές που ανακοίνωσε ο Εμμάνουελ Μακρό, στην πρώτη του κίνηση για τον κατευνασμό και την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων που άρχισαν να αποκτούν επικίνδυνη δυναμική.
Τέσσερις μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, η Γαλλία ξεκινάει, έστω και μόνη, τον φορολογικό πόλεμο κατά των «G.A.F.A» (Google, Apple, Facebook, Amazon και άλλων).
Σύμφωνα με τον υπουργό, ένα «ειδικό νομοσχέδιο» πρόκειται να παρουσιασθεί εντός των ημερών στο υπουργικό συμβούλιο, με στόχο να ψηφισθεί από τη Βουλή μέσα στο Φεβρουάριο.
Με το νομοσχέδιο, θα φορολογούνται οι επιχειρήσεις που θα παρουσιάζουν έναν τζίρο 750 εκατ. ευρώ σε παγκόσμιο επίπεδο και 25 εκατ. ευρώ εντός της Γαλλίας.
« Εάν δεν πληρούνται και τα δύο αυτά κριτήρια, δεν θα γίνεται φορολόγηση» εξηγεί ο υπουργός.
Η φορολογία θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2019, το δε ποσοστό φορολόγησης θα εξαρτάται από τον τζίρο, με ανώτατο όριο 5%.
Σύμφωνα πάντα με τον υπουργό, η εν λόγω φορολογία θα μπορούσε να δώσει στη Γαλλία γύρω στα 500 εκατ. ευρώ για το 2018.
Οι δυσκολίες για την επίτευξη μιας ευρωπαϊκής συναίνεσης οφείλονται στις αντιρρήσεις ορισμένων χωρών όπως της Ιρλανδίας, της Δανίας και της Σουηδίας που δεν συμφωνούν ακόμα και για ένα φόρο 3%. Επ’ αυτού προστίθενται και οι δισταγμοί της Γερμανίας, για το φόβο των αμερικανικών αντιποίνων κατά της αυτοκινητοβιομηχανίας της.