Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 11ου Ναυτιλιακού Συνεδρίου που συνδιοργάνωσαν η Ναυτιλιακή εφημερίδα Maritime Economies και το Ινστιτούτο Ναυτιλιακών & Οικονομικών Μελετών, την Πέμπτη 10/1/2019 στο Πολεμικό Μουσείο με θέμα : Shipping Finance & Capital Markets, Shipping as Private or Listed? The Shipping Finance Alternatives in 2019.
Το συνέδριο, απευθύνθηκε στο σύνολο της Ναυτιλιακής βιομηχανίας. Προσκεκλημένοι και αυτήν την φορά ήταν, εφοπλιστές, στελέχη Μεγάλων ναυτιλιακών εταιριών, διευθυντικά οικονομικά στελέχη Ναυτιλιακών εταιριών, στελέχη Πετρελαϊκών εταιρειών, στελέχη Χρηματιστηριακών και Τραπεζών διακεκριμένοι εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας, διεθνείς αναλυτές, Έλληνες και Ξένοι δημοσιογράφοι, φοιτητές ναυτιλιακών και οικονομικών σπουδών, κ.λ.π.
Το συνέδριο ήταν χωρισμένο σε 3 ενότητες:
1st session: The Political effect of the Maritime Policy in the EU
Στην ενότητα αυτή συμμετείχαν οι Υφυπουργός Ναυτιλίας της Κύπρου Νατάσσα Πηλέιδου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας της Ελλάδος Νεκτάριος Σαντορινιός και ο τομεάρχης Ναυτιλίας και τέως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννης Πλακιωτάκης.
Ο δε Υπουργός Ναυτιλίας της Μάλτας κος Ian Borg, λόγω έκτακτης κυβερνητικής υποχρέωσης, δεν κατάφερε να προσέλθει στο συνέδριο και απέστειλε την ομιλία του με επίσημη επιστολή.
Το αντικείμενο τα συζήτησης εστιάστηκε στο γεγονός ότι οι 3 χώρες ελέγχοντας το 70%του Ευρωπαϊκού στόλου, πρέπει να εφαρμόσουν μια πιο δυναμική πολιτική, προασπίζοντας τα συμφέροντα της Ναυτιλίας ως industry απέναντι στην τάση για υπέρ ρύθμιση και περιορισμών που επιβάλλει ο ΙΜΟ.
Αναπτύχθηκε το μοντέλο πολιτικής δράσεων της Κύπρου και έγινε με ενθουσιασμό αποδεκτό ως παράδειγμα προς μίμηση ακόμα και στην Ελλάδα που αποτελεί την πρώτη ναυτιλιακή δύναμη παγκοσμίως.
2nd Session: Shipping & Capital Markets. Does it work?
Οι προσκεκλημένοι ομιλητές από τον χώρο των εισηγμένων Ναυτιλιακών σε διεθνή χρηματιστήρια και μη εισηγμένων ναυτιλιακών εταιριών, οδηγήθηκαν σε ένα γόνιμο debate με κεντρικό θέμα «Αξίζει σήμερα μια ναυτιλιακή να είναι εισηγμένη ή όχι;»
Ο συντονιστής του session και τραπεζίτης Γιώργος Ξηραδάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της XRTC, παρουσίασε στοιχεία για τις ελληνικών συμφερόντων εισηγμένες και ιδιωτικές ναυτιλιακές εταιρείες.
«Όσον αφορά την ναυτιλιακή χρηματοδότηση και με αφορμή την πραγματοποίηση του συνεδρίου στο Πολεμικό Μουσείο, σας λέω ότι βρισκόμαστε σε πολεμικό περιβάλλον ως ναυτιλία. Ίσως θα ήταν καλύτερα να πω ότι βρισκόμαστε σε ένα σκηνικό αμέσως μετά τη λήξη ενός πολέμου όπου βλέπουμε γύρω μας κτήρια βομβαρδισμένα να καπνίζουν μετά τη φωτιά»
τόνισε και προσέθεσε:
«Σε διεθνές επίπεδο οι κρατικοί φορείς δεν μπορούν να στηρίξουν τη ναυτιλία. Τα τραπεζικά δάνεια παραμένουν η κύρια πηγή χρηματοδότησης. Οι Κινέζοι μπαίνουν δυναμικά. Δεν βλέπουμε ανάκαμψη στην άντληση κεφαλαίων από τις χρηματαγορές. Δεν έχουμε δυνατές δημόσιες εγγραφές εταιρειών. Η άνθιση των ναυτιλιακών χρηματιστηρίων ξεκινάει από αυτούς που ξέρουν να επενδύουν στη Ναυτιλία και αυτοί είναι οι Σκανδιναβοί».
Οι ομιλητές κατέληξαν στο γενικό συμπέρασμα ότι δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός μεταξύ εισηγμένων και μη εισηγμένων εταιρειών όσο αναφορά τη χρηματοδότηση. Κάθε πλευρά έχει τα υπέρ και τα κατά. Άλλωστε πολλοί όμιλοι έχουν και εισηγμένη και ιδιωτικές εταιρείες.
Σταχυολογούμε τις απόψεις τους:
– Οι ιδιωτικές επενδύουν σε ναυπηγήσεις και assets για τα οποία δεν υπάρχει ρευστότητα από την πρώτη στιγμή.
– Το κύμα εισόδου στα χρηματιστήρια ναυτιλιακών εταιρειών που είδαμε τη διετία 2006-2008 είναι δύσκολο να επαναληφθεί. Και θα είναι ακόμη πιο δύσκολο γι α τις μικρές εταιρείες να μπουν ειδικά στο αμερικάνικο χρηματιστήριο.
– Οι Αμερικάνοι επενδυτές επενδύουν σε μετοχές ναυτιλιακών για να έχουν σταθερό εισόδημα από το μέρισμα.
– Χρησιμοποιούμε όλες τις μορφές δανεισμού. Μέσω τραπεζών, άντληση κεφαλαίων από κοινές ή προνομιούχες μετοχές.
– Το να είναι μία εταιρεία εισηγμένη έχει πολλά οφέλη από την άντληση κεφαλαίων αλλά υπάρχουν και πολλές παγίδες.
– Το περιβάλλον για τις εισηγμένες στην αμερικανική χρηματαγορά ήταν ασταθές φέτος και ειδικά για τις εταιρείες με δεξαμενόπλοια. Το ενδιαφέρον των επενδυτών ατόνησε μόλις καταβαραθρώθηκαν οι τιμές του πετρελαίου.
– Δυστυχώς ακόμη δεν έχουμε δει ανάκαμψη του επενδυτικού ενδιαφέροντος.
– Το θέμα είναι να καθορίσουμε με σαφήνεια τους παράγοντες που ελκύουν τους επενδυτές.
– Όλοι κρινόμαστε από την αξιολόγηση του κινδύνου.
– Πρέπει να προσελκύσουμε και να διατηρήσουμε τους επενδυτές.
– Πολλές εταιρείες εισηγμένες διαφημίζουν την υψηλή μερισματική τους απόδοση. Όμως δανείζονται με υψηλά επιτόκια 8%-12%. Πως θα είναι αυτό το μοντέλο βιώσιμο.
– Κάποιοι αγοράζουν μετοχές χαμηλά για να πουλήσουν όταν ανέβει η τιμή τους. Αυτοί είναι που «την πληρώνουν» στο τέλος.
Στο 2ο Πάνελ συντονιστής ήταν ο κύριος,
George Xiradakis MD of XRTC and President of Propeller club of Piraeus., ενώ οι υπόλοιποι ομιλητές ήταν οι:
A. Mr. John Platsidakis, Managing Director, Anangel Maritime Services
B. Mr. Dimitrios Mattheou, CEO at Arcadia Ship management Co Ltd. & Aegean Bulk Co Inc.
C. Mr. Aristidis Pitas, CEO at Euroseas
D. Mr. Spyros Capralos, CEO at Ocean Bulk containers
E. Mr. Harris Kosmatos, Corporate Development Officer, of Tsakos Energy
F. Dr. Kostas Rokkos CEO at TST International Shipping S.A.
G. Mr. George Gourdomichalis, President & Managing Director, Phoenix Shipping & Trading S.A.
3rd Session: Shipping Finance, Terms & Alternatives.
Οι προσκεκλημένοι ομιλητές από τον χώρο των Διεθνών και εγχώριων Ναυτιλιακών Τραπεζών, σε ένα πάνελ που συμπλήρωναν ναυτιλιακοί οικονομολόγοι και δικηγόροι με εμπειρία το shipping finance.
Στο 3ο Πάνελ συντονιστής ήταν ο κύριος, Ted Petropoulos, head of Petrofin Research ενώ οι υπόλοιποι ομιλητές ήταν οι :
A. Mr. George Kofinakos, Senior Representative of Storm Harbour London Finance
B. Mr. Konstantinos Economou, Head of Shipping Finance, at Piraeus Bank
C. Mr. Dimitrios Anagnostopoulos, Board Member & Director at Aegean Baltic Bank S.A
D. Mr. Vassilios Mantzavinos Head of Global Shipping Athens at UniCredit Bank AG
E. Mr. Dimitrios Zouzoukis, Senior Vice President – CEO, Hellenic Branch at FIM Bank plc
F. Stelios Vogiatzis, Director, Consulting Services at Mazars
Η έλλειψη τραπεζικής χρηματοδότησης ήταν το κυριότερο σημείο της συζήτησης. Οι τραπεζίτες εξήγησαν τους λόγους για τους οποίους το μέλλον στην τραπεζική χρηματοδότηση παραμένει απογοητευτικό, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι τα συνεχή σκληρά regulations αναμένεται να συρρικνώσουν την διαθεσιμότητα έξυπνου χρήματος.
Τα κριτήρια με τα οποία οι τράπεζες θα αξιολογούν τις εταιρίες και το αιώνιο δίλλημα για το αν μια οικογενειακή νοικοκυρεμένη ναυτιλιακή είναι προτιμότερος πελάτης απαντά σε μια μεγάλη απρόσωπη αλλά με κεφαλαιακή επάρκεια εισηγμένη εταιρία, έγιναν αιτία γόνιμων αντιπαραθέσεων και παραγωγικού debate.